Öne Çıkanlar Sera terörist çin fibabanka Beşerî Dantel Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan CHPli Çakırözer: Devlet Çiftçinin Derdine Derman Olmalı Ariana Grande Gözcüler filminin yeni posteri Hilmi Deler Avukat Sema Aksoy

İYİ Parti Sözcüsü Çıray: Zarrab Türkiye’nin Milli Meselesi Değildir

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, hükümeti 'kaypak dış siyaset' uygulamakla suçladı. Çıray, “Zarrab gibi uluslararası bir kaçakçıya ülkenin haysiyetini teslim etmeyiz. Zarrab Türkiye’nin milli meselesi değildir” dedi.

İYİ Parti Başkanlık Divanı, Genel Başkan Meral Akşener başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Genel Sekreter ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, NATO tatbikatındaki skandala tepki gösterdi. NATO’nun bir savaş oyunu tatbikatında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “düşman rolü” verilmesini asla kabul etmeyeceklerini belirten Çıray, “Bu saygısızlığı şiddetle kınadığımızı tekrar ifade ediyorum” dedi.

“ERDOĞAN VE AKAR AYNI FİKİRDE DEĞİL”

Çıray, söz konusu skandala ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Kanada’da yaptığı “Belki de FETÖ tarafından desteklenmiş kişiler tarafından gerçekleştirilmiş çirkin ve kabul edilemez bir olay yaşandı. Kimsenin müttefikliğimizi ve dayanışmamızı baltalamasına izin vermemeliyiz” açıklamasına dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanı Akar’ın ortaya çıkan skandal olay hakkında NATO’yu kurumsal olarak suçlamadığını, NATO görevlilerinin uygun şekilde tepki gösterdiklerini belirttiğini kaydeden Çıray, “Yani kendisi, NATO’yu hedef tahtasına oturtan Sayın Erdoğan’la aynı fikirde olmadığını ifade etmiş oldu” dedi.

“TSK VE DIŞİŞLERİ GÖREVİNİ İHMAL Mİ ETTİ?”

NATO’nun yıllık tatbikat planı ve senaryolarının aylar öncesinde belirlendiğini, NATO’da görevli ülke temsilcilerinin de tatbikat programını ve senaryoları inceleyerek aykırı konuları düzelttirdiklerini belirten Çıray, “Fakat tatbikat senaryosunun hazırlık ve onay aşamasında, NATO karargahında görevli Türk personelinin (TSK ve Dışişleri Bakanlığı) bu ayrıntıyı gözden kaçırması da dikkat çekicidir. Eğer karşı çıkılmış olsaydı, tatbikat senaryosu düzeltilecek ve bu skandala meydan verilmeyecekti” dedi.

ZAMANLAMAYA DİKAT ÇEKTİ

Skandalın 13 Kasım’da ortaya çıkmasında karşın Erdoğan’ın tatbikatın son günü olan 17 Kasım’da, “dört günlük gecikme ile” skandalı dile getirdiğini ifade eden Çıray, şöyle devam etti:

“Bu durumda kamuoyu merak ediyor, skandalın bilgisi Sayın Erdoğan’a dört gün sonra mı iletildi, yoksa açıklama yapmak için o mu dört gün bekledi? Kamuoyumuz merak ediyor, Norveç’te icra edilen NATO tatbikatı için gösterilen tepki neden geçmişte ülkemize hakaret düzeyine varan çok daha önemli konularda gösterilmedi? Örneğin Danimarka’da Hz. Muhammed efendimiz hakkında çizilen hakaret karikatürleri yayımlandığında bunları ‘fikir özgürlüğü’ diyerek sahiplenen ve özür dilemeyen Başbakan Rasmussen’i  2009’da NATO Genel Sekreteri yapılmasını Sayın Erdoğan desteklemedi mi? Sayın Erdoğan daha 2016’da ‘Bakın, Karadeniz’de görünmüyorsunuz. Karadeniz’de görünmeyişiniz, Karadeniz’i adeta Rusya'nın bir gölü haline dönüştürüyor’ diyerek NATO’yu Türk donamasının kontrolündeki Karadeniz’e davet etmedi mi? O nedenle bu kadar kaypak dış siyaset uygulayanlar kendilerini Atatürk ve arkadaşları ile aynı kefeye koymaktan vazgeçsinler.”

“AK PARTİ’Yİ ELEŞTİRMEK ‘DIŞ DÜNYANIN YANINDA YER ALMA’ ANLAMINA GELMEZ”

AK Parti iktidarlarının 2011’den 2016’ya kadar sürdürdüğü yanlış politikaların sonucunda işin bu boyuta ulaştığını savunan belirten Çıray, AK Parti’nin yanlış dış politikalarını eleştirmelerin de “dış dünyanın yanında yer aldıkları” anlamına gelmeyeceğinin altını çizdi.

AK Parti hükümetlerinin dış politika başarısızlıklarının “dış güçlerin kıskanması” olarak açıklanamayacağını ifade eden Çıray, “Keşke yedi düvelin imrendiği, kıskandığı bir ekonomimiz olsaydı da ülkemiz dünyadaki politikaları şekillendirmede oyun kurucu olabilseydi. Eğer AK Parti hükümetleri ekonomimizi doğru yönetebilseydi, keşke uçak alan değil satan, füzelerini kendi üreten bir ülke olurduk, o zaman da zaten kimse bize böyle ayak oyunları yapmaya cesaret edemezdi” dedi.

“MİLLET ‘ONE MİNUTE’ FİLMİNİ İKİNCİ DEFA İZLEMEYECEK”

Çıray, Reza Zarrab hakkında bilgi talebiyle ABD’ye yazılı nota verilmesine de tepki gösterirken, şunları kaydetti:

“4 Temmuz 2003’teki Türk Askeri’nin başına çuval geçirildiğinde tepki gösterip neden protesto NOTA vermediniz? Yunanistan Türkiye’ye ait 19 ada/adacığı işgal etti, NOTA verildi mi? Libya, Irak, Suriye eş başkanı olduğunuzu söylediğiniz Büyük Ortadoğu Projesi dahilinde parçalanmadı mı? Yerine YPG/PKK unsurlarının yerleşmesine neden olan Süleyman Şah Türbesi’ni geri alıp Türk toprağını terk eden sizin hükümetiniz değil mi? O halde bu kadar önemli konularda gösterilmeyen tepkinin nedeni Zarrab davası mıdır?

ÜLKENİN HAYSİYETİNİ ZARRAB GİBİ KAÇAKÇIYA TESLİM ETMEYİZ

Başaramayacaksınız. Millet ‘one minute’ filmini ikinci defa izlemeyecek. Sayenizde Türkiye’ye yönelik tehditler Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı artmıştır. Devlete yerleştiren FETÖ hainleri yüzünden devlet sırrı kalmamıştır. O dönemin siyasileri kim bilir hangi ellerde rehindir. İşte bunlar milli meseledir. Zarrab davasının ‘şahıs, parti değil, Türkiye meselesi’ olduğuna milleti inandıramayacaksınız. Zarrab gibi uluslararası bir kaçakçıya ülkenin haysiyetini teslim etmeyiz. Zarrab Türkiye’nin milli meselesi değildir. İYİ Parti skandalda arkanızda dururken, milli dış politikanın seçimlere endeksli bir iç politika aracı olmasına izin vermeyecektir. Çok yakın tarihte İYİ Parti’nin haklılığını olaylar doğrulayacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.