Öne Çıkanlar ırak fetö pkk TarımGFE Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi spk Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi Indie rock ICBC) Asena ING Türkiye Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Yücel Ölçer Şükrü Çin

Kanser İlaçları Uygulamasına Getirilen Düzenlemeyi Anlattı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Süleyman Soylu, kanser ilaçlarıyla ilgili düzenlemenin SGK ile sağlık hizmeti sunucuları arasındaki faturalandırmaya ilişkin teknik bir düzenleme olduğunu, sigortalıları gerek ilaç ücretleri ve gerekse katılım payı ve benzeri ilave ücretler açısından kapsayan bir düzenleme sayılamayacağını bildirdi.

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kanser ilaçlarıyla ilgili uygulamaları hakkında soru önergesi verdi.

Soru önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yatarak tedavilerde (yatan hasta ve günübirlik tedavi) kullanılacak kanser ilaçlarının kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temininin zorunlu hale getirildiğini belirtti.

-“HERHANGİ BİR KISITLAMA MEVCUT DEĞİLDİR”-

Bakan Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kanser tedavisinde kullanılan ilaçlara erişim konusunda getirilmiş olan herhangi bir kısıtlama mevcut olmadığını ve hastaların ilaca erişememesi durumunun söz konusu olmadığını söyledi.

Bu düzenlemenin kanser ilaçlarının pahalı olması nedeniyle olmadığının altını çizen Bakan Soylu, bu düzenleme ile asıl amaçlananın, kanser ilaçlarına ihtiyaç duyan hasta grubunun gerek teşhis ve gerekse medikal veya cerrahi tedavi süreçlerinde oldukça yıpranmış olmaları nedeniyle ihtiyaç duydukları ilaçlara erişimin öncelikle tedavilerini sürdüren hastanede sağlanması ve muhtemel zaman kayıplarının önüne geçilmesi olduğunu söyledi.

Çalışma Bakanı Soylu, bu konuyla ilgili kurumca yapılan düzenlemenin hastalar için bir mağduriyet doğurmadığı gibi ilaca daha kolay erişim ve tedavi olanağı sağlayarak hastanın öncelikle tedavisinin devam ettiği hastanede ilaca erişimini amaçladığını ifade etti.

Düzenlemeye konu kanser ilaçlarının yalnızca damar yolu ile uygulanan ilaçları kapsadığını, ayakta tedavilerde ağızdan kullanımı mümkün olan ilaçları kapsamadığını bildiren Çalışma Bakanı, şöyle devam etti:

“Bu düzenleme, kurum ile sağlık hizmeti sunucuları arasındaki faturalandırmaya ilişkin teknik bir düzenleme olup, sigortalıları gerek ilaç ücretleri ve gerekse katılım payı vb. ilave ücretler açısından kapsayan bir düzenleme değildir.

Yatarak tedavilerde kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temin edilemeyen ilaçlar için reçete düzenlenebilecek olup ‘eczanemizde yoktur, yatan/günübirlik hasta’ ibaresi ve başhekimlik onayını müteakip kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından reçetelerin eskiden olduğu gibi karşılanması mümkün olacaktır. Böylece hastaların, ilaçlarını hizmet aldıkları hastanelerden temin edememeleri durumunda, başka hastanelere özellikle de özel hastanelere yönlendirilmeleri gibi bir durumun ortaya çıkması söz konusu değildir.”

Çalışma Bakanı Soylu, yapılan düzenlemenin hastanın ilacına öncelikle tedavisinin devam ettiği hastanede erişimini amaçladığını, gerekli ilaçların hastanede bulunmaması halinde eczanelerce de karşılanabilmesinin mümkün bulunduğunu söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.