Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti ihracat çin bugünün gündemi kınama CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel Metina burgan bank dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu dolar

Kılıçdaroğlu: Erdoğan Sadece Kendi Yandaşlarının Cumhurbaşkanıdır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Siyaseti bilmesi gereken insanlar önce Anayasayı bilecekler. Anayasayı bilmeden ‘Ben siyaseti biliyorum’ demek doğru değildir. Anayasada yargının bağımsızlığı var. Dün Sayın Kurtulmuş ‘Hepsi cumhurbaşkanına bağlıdırlar’ demişti. Bugün Sayın Kurtulmuş geri adım atıyor yani bir anlamda Erdoğan’la çelişiyor. Erdoğan hiç kimsenin cumhurbaşkanı değildir ancak kendi yandaşlarının cumhurbaşkanıdır. Bunu herkesin bilmesi lazım” dedi.

Kılıçdaroğlu, JW Marriott Hotel’de AB Büyükelçileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen kahvaltı yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Almanya Büyükelçisi  toplantıya, davet edilmesine karşın katılmadı. Alman Büyükelçi’nin kahvaltıya katılmama sebebi olarak, Türkiye’de olmadığı ifade edildi. Toplantıda, Kılıçdaroğlu’na Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz eşlik etti.

Toplantının ardından basına açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, gerçekleştirdikleri sabah çalışmasında, Türkiye’nin AB üyeliği sürecini tartıştıklarını ifade etti. Türkiye’nin 1963’ten bu yana süren yolculuğunun olumlu sonuçlanması için, CHP olarak ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiklerini kendilerine aktardıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Vize konusunun bir başka koşula bağlanmasının doğru olmadığını, ahde vefanın bir gereği olduğunu ve birliğin etik değerleriyle de bunun uyuşabileceğini ifade ettik. Herhangi bir koşul olmaksızın vize serbestisi sağlanırsa bunun daha uygun olacağı kendilerine ifade edildi” diye konuştu.

Ortadoğu, Rusya, Afrika, Balkanlar konusundaki kendilerine yöneltilen sorularla ilgili de düşüncelerini aktardıklarını belirten Kılıçdaroğlu, partisinin önümüzdeki günlerde “Dış Politika Strateji Belgesi” açıklayacağını, bunu büyükelçilere de göndereceklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, “Özellikle sözde Ermeni soykırımıyla ilgili bir soru da geldi. O konuda düşüncelerimizi aktardık. Bunun bir siyaset konusu olmaması gerektiğini, siyasete malzeme edilmemesi gerektiğini, tarihçilerin işi olduğunu, Türkiye’nin bütün arşivlerini açtığını, gerçekleri sadece bizim değil bütün dünyanın görmeye hakkının olduğunu, arşivlerini açmayan Ermenistan’ın da arşivleri açması gerektiğini kendilerine aktardık” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A YANIT

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, muhalefetin hala siyaseti öğrenemediğini belirterek, “Biz yargının başkanlarıyla, temsil noktasında olanlarıyla bu tür seyahatleri yaparız. Bunlara alışmadılar bunlar bugüne kadar, alışacaklar” sözlerinin anımsatılması üzerine ise şöyle konuştu:

“Siyaseti bilmesi gereken insanlar önce Anayasayı bilecekler. Anayasayı bilmeden ‘Ben siyaseti biliyorum’ demek doğru değildir. Anayasada yargının bağımsızlığı var. Dün Sayın Kurtulmuş ‘Hepsi cumhurbaşkanına bağlıdırlar’ demişti. Bugün Sayın Kurtulmuş geri adım atıyor yani bir anlamda Erdoğan’la çelişiyor. Hiç kimsenin cumhurbaşkanı değildir ancak kendi yandaşlarının cumhurbaşkanıdır Erdoğan. Bunu herkesin bilmesi lazım. Cumhurbaşkanının tarafsız olması lazım çünkü tarafsız olacağına dair yemin etti, TBMM’de. Yeminini tutmuyor, ‘Ben herkesin cumhurbaşkanıyım’ diyor. Kusura bakmasın, sadece ve sadece kendi partisinin cumhurbaşkanıdır. Ortaya koyduğu tablo da budur.

“BİR GÜN GELİR, ERDOĞAN’I DA O YARGI YARGILAR”

Yargı bağımsızdır, yargı tarafsızdır. Bütün dünyada böyledir çünkü bir gün gelir, Erdoğan’ı da o yargı yargılar. Dolayısıyla yargının bağımsızlığının temelinde de bu yatıyor zaten. Eğer yargıç, ‘İleride birisi önüme çıkar ve ben onu yargılarsam ve o nedenle benim tarafsızlığım ve bağımsızlığım çok önemlidir’ diyorsa hem yargı hem cumhurbaşkanı, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına dikkat etmek zorundadır. Bu konuda atılacak adımların, yapılacak davranışların, söylenecek sözlerin son derece önemli bir ağırlığı vardır. Sayın Cumhurbaşkanı bize siyaset dersi vereceğine önce TBMM’nin namusu ve şerefi üzerine ettiği yeminin gereğini yapsın. Ona sahip çıksın önce." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.