Öne Çıkanlar ankara chp deprem tsk diyarbakır konya ırak sgk bodrum pkk Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank cumhurbaşkanı erdoğan

Meclis'te ''Siyasi Etik'' Görüşmeleri

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Partili milletvekillerince verilen ve milletvekillerinin davranış ve uyması gereken kurallara düzenleme getiren, “Siyasi Etik” kanun teklifinin görüşmelerine start verildi.

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Partili Mustafa Şentop Başkanlığı’nda toplandı. Komisyon,  milletvekilliğiyle bağdaşmayan işleri belirleyen ve uygulanmasının yollarını açan, “Siyasi Etik” kanun teklifini görüşmek üzere toplandı.

Toplantıda söz alan Komisyon Başkanı Şentop, Meclis gündemine değişik dönemlerde gelen ancak bir türlü yasalaşamayan siyasi etik kanunlarından bahsetti. Teklif sahiplerinden AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de, TBMM’nin ve siyasilerin prestiji açısından önemli bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. 24. Dönem Meclis’te aynı teklifi verdiklerini, bu dönem ise düzenlemenin süzgeçten geçirilerek yeniden verildiğini söyledi.

Hükümet adına görüşlerini bildiren Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan da, söz konusu düzenlemenin çok uzun bir süre Meclis gündeminde beklediğine dikkat çekerek, “Bu dönem yasalaşmasını amaçlıyoruz” dedi.

Teklifi önemsediklerini ifade eden Elvan, teklifin AB uyum yasaları arasında yer aldığına da dikkat çekti.  Elvan, “Bu teklifi siyasi etik anlamında önemsiyoruz.  Siyasilerin yapamayacağı işleri düzenliyor. Siyasi etik kurları bir çok ülkelerde de uygulanıyor” diye konuştu.

Teklif; milletvekillerine yönelik etik davranış ilkelerini düzenliyor, siyasi parti grupları bünyesinde siyasi etik kurulları ve TBMM'de Siyasi Etik Komisyonu oluşturulmasını öngörüyor. Milletvekilleri iki kez mal bildiriminde bulunacak ayrıca kendilerine sunulan kamu imkanlarını ve bunların kullanım alanlarını da beyan edecek.
Teklif ile; Milletvekillerinin görevlerini yerine getirirken uyması gereken hususlar kapsamındaki etik davranış ilkelerine aykırı olduğu iddia edilen eylem ve işlemleri hakkındaki başvurular, TBMM Başkanlığına yapılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.