Öne Çıkanlar Covid19 Koronavirüs İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener suriye palandöken Kuşadası Belediyesi chp niğde milletvekili ömer fethi gürer atatürk şehit İdlib Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

MHP'li Kalaycı: Emeklilikte Yaşa Takılanların Sorunu Çözülmeli

MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirterek, "Emeklilikte yaşa takılanların dertleri erken emeklilik değildir, haklarını almaktır. Kazanılmış hakların verilmemesinin, bir haksızlığın giderilmemesinin, hiçbir haklı gerekçesi olamaz" dedi.

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı, emekliler ve çalışanların bazı haklarına ilişkin TBMM’deki bütçe görüşmelerinde de gündeme gelen konular hakkında açıklama yaptı.

-"VERGİ KESİNTİLERİ NEDENİYLE ASGARİ ÜCRET GİDEREK AZALIYOR"-

Gerek kamu gerekse özel sektör çalışanları üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu, vergi kesintileri nedeniyle çalışanların eline geçen aylık ya da ücretin giderek azaldığını ifade eden Kalaycı, iktisat öğretisinde “sabit gelirli” olarak tanımlanan çalışanların bu vergi politikalarıyla “azalan gelirli” haline geldiğini belirtti.

Asgari ücretlinin bile vergi tarifesinden dolayı vergi oranının yükseldiğini ve bu vergi artışından dolayı yıl içinde ücretin azaldığını vurgulayan Kalaycı, bu durumun, vergideki adaletsiz yapıyı açık bir biçimde ortaya koyduğunu bildirdi ve çalışanların vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini kaydetti.

-"EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SORUNU ÇÖZÜLMELİ"-

Çalışma Bakanının, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenlemenin olmayacağını söyleyerek milyonların umutlarını yıktığını bildiren Kalaycı, “Emeklilikte yaşa takılanlar, AKP'ye de takılmışlardır. Emeklilikte yaşa takılanların dertleri erken emeklilik değildir, haklarını almaktır. Kazanılmış hakların verilmemesinin, bir haksızlığın giderilmemesinin, hiçbir haklı gerekçesi olamaz.

Emeklilikte yaşa takılanları görmezden gelmemeli, geçmişte yapılanlara takılmamalı, onlar için bahaneler üretilmemelidir. MHP bu sorunun çözüme kavuşturulması için gerekli desteği ve katkıyı vermeye hazırdır. Bu amaçla, kanun teklifi ve birçok önerge de vermiştir” ifadelerini kullandı.

-“HÜKÜMETİN, HAYAT PAHALILIĞINDAN HABERİ VAR MI?”-

“Hükümetin yaptığı zamlardan ve hayat pahalılığından acaba haberi var mı?” diye soran Kalaycı, gıda fiyatlarını, tüketim bedelinin yarısını aşan vergileri, açık ve gizli zamlarla iyice kabaran elektrik, su ve doğal gaz faturalarını hatırlattı.

Sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğunun söylendiğini fakat muayene parası, katılma payı, reçete parası, kutu parası, fark ücreti diye yapılan kesintiler nedeniyle emeklilerin maaşlarını bilmediklerini vurgulayan Kalaycı, şunları aktardı:

-"ENFLASYON KAYIPLARI TELAFİ EDİLMELİ"-

“AKP Hükûmeti yandaş sendika eliyle kamu çalışanlarını ve emeklilerini oyuna getirmiştir. Özellikle, 2014 ve 2015 yıllarında ciddi boyutta ekonomik kayba uğrayan kamu çalışanları ile emeklilerin uğratıldığı zarar giderilmemiştir. Kamu işçilerinin toplu sözleşmeyle sağladıkları imkânların dahi gerisinde kalınmıştır. Enflasyon kayıplarının telafisi amacıyla çalışanlara ve emeklilere mutlaka iyileştirme zammı verilmelidir.”

-“30 YILI AŞAN HİZMETİN EMEKLİ İKRAMİYELERİ ÖDENMELİ”-

Anayasa Mahkemesi’nin otuz fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli ikramiyesi ödenmesine engel olan yasal düzenlemeyi 7 Ocak 2015’te iptal ettiğini belirten Kalaycı, uygulamada 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanların otuz yıldan fazla hizmet yıllarına isabet eden emekli ikramiyesini alamadıklarını ifade etti. Açılan dava üzerine bu tutarın ödenmesi gerektiğini idare mahkemeleri ve Danıştay’ın kabul ettiğini bildiren Kalaycı, yargı kararları da dikkate alınarak gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını, emeklilerin mahkemelerde sürünmemesini istedi.

-“EK ÖDEMELER EMEKLİ AYLIĞINA YANSITILMALI”-

Kamu çalışanlarına başta döner sermaye gibi çeşitli adlar altında ödenmekte olan bazı ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılmadığına dikkat çeken Kalaycı, “Özel sektörde ücret gelirinin düşük gösterildiğinin tespiti hâlinde bir dünya idari para cezası kesilmekte iken kamunun kendi çalışanlarının gelirlerini düşük göstermesi büyük bir çelişkidir ve doğru değildir. Bu itibarla, kamu çalışanlarına yapılan tüm ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılmasını sağlayacak yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.

-“DİSİPLİN CEZALARININ AFFI İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI”-

Kamu Personeli Danışma Kurulunda hayata geçirilmesi için görüş birliğine varılan konulardan birisinin de disiplin cezalarının affı ve yeniden düzenlenmesi olduğunun altını çizen Kalaycı, bugüne kadar anılan düzenlemenin yapılmadığını hatırlattı.

Kalaycı, memur ve diğer kamu görevlilerinden, bir derece hakkından daha önce yararlanmamış olanlara, mevcut eşitsizliğin giderilmesi amacıyla bir derece verilmesi için de düzenlenme yapılmasını istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.