Nazlıaka: "Yapılan Ankara'nın Kültür Mirasına İhanet Değil Midir?"

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, "Ankara’nın tarihine ışık tutan, Cumhuriyete tanıklık eden, Ankara’nın gelişim sürecini gösteren yapıların, anıtların, sembollerin tek tek yok edildiğine yada gözden ırak noktalara kaldırdığına tanıklık ettiğimiz bir dönem yaşıyoruz. Su Perisi Heykeli, Sıhhiye’de bulunan Etibank Binası, döneminin önemli sosyal tesislerinden olan Çubuk Barajı Gazinosu, Marmara Köşkü bunlardan ilk akla gelenlerdir." dedi.

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Sıhhiye’de bulunan Hitit Anıtı’nın kaldırılacağı iddialarını Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle Meclis gündemine taşıdı.
 
Nazlıaka Meclise sunduğu soru önergesinde; "Ankara’yı yönetenler şimdi de Başkent ile bütünleşmiş bir simge olan ve Sıhhiye’nin Kızılay ile buluştuğu noktada bulunan Hitit Güneş Kürsü Anıtı’na göz dikmiştir. Bu anıt çağdaş ve halkçı belediyeciliğin dünyadaki önemli öncülerinden Vedat Dalokay döneminde Ankara’ya kazandırılmıştır.
 
AKP Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Ankara Sıhhiye’deki Hitit Güneş Kürsü Anıtı’nın, Hitit medeniyetinin başkenti olan Hattuşa'nın bulunduğu Çorum’a getirilmesi için çalışma başlattıklarını açıklamıştır. Bu açıklama Ankaralıları ve Ankara’da yaşan Çorumlu vatandaşlarımızı derinden yaralamıştır.
 
Kentler sembolleriyle yaşar, gelişir ve kimlik bulurlar. Anlaşılan o ki finans kuruluşlarının merkezleriniİstanbul’a taşıyarak Ankara’nın içini ekonomik olarak boşaltmak isteyen zihniyet, şimdi de Ankara’yı kültürel olarak zayıflatmayı hedeflemektedir. Ankara ile bütünleşmiş olan bu anıtı kimse Ankara’nın kalbinden sökemeyecektir.
 
Bu bağlamda; Bu talihsiz açıklamaların dayanağı nedir? Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?
Bu anıtı taşımayı düşünmek Cumhuriyetin başkentinin kültür miraslarına ihanet değil midir?
Bu anıt taşınarak, Ankara’daki referandum sonuçları nedeniyle, Ankaralılar cezalandırmaya mı çalışılmaktadır?"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.