Öne Çıkanlar türkiye ihracat gündem özel meme kanseri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Metina burgan bank kınama galatasaray cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan çin TarımGFE

Solda Nükleer Savaş Çıktı (!) "Kim NATO'cu", "Kim PUTO'cu" ?

Bizim solda nükleer savaş adeta erken başladı. Sol grupların birbirlerine kavgada edilmeyecek laflarla girdikleri tartışma giderek şiddetleniyor, "öküz... çakal... hain..." suçlamaları havada uçuşuyor.

ANKARA (ANKA) - Rusya'nın Ukrayna operasyonuyla başlayan ve Türk solunda eski defterlerin yeniden açılmasına neden olan kavga giderek şiddetleniyor.

Ancak Türk solunda patlak veren kavga artık geçmişteki gibi kaldırım taşı, sopa veya teksir kağıdına "kuşlama" ile yapılmıyor. Kızıl bayrak denizi güneşli alanlar ve dumanaltı çay ocaklarının yerini marka kafeler ve akıllı telefonların Amerikan malı sanal mecraları aldı.

-KAVGADA SÖYLENMEZ...

Halkın Kurtuluşu Partisi Genel Başkanı Nurullah Ankut, "Kaşar emperyalist çakallar, Putin, Ukrayna'da alayınıza diz çöktürdü" diyerek uluslararası sola ağır tepki gösterdi. Ankut şöyle devam etti:

"Ne oldu, Rusya'yı dişiniz kesmedi değil mi? Alçak, kalleş ve sinsisiniz. Ukrayna'yı, (sizin yanınızdayız, yalnız değilsiniz), filan diye önce kışkırttınız. Fakat Rusya kararlı ve atak bir tavır koyup halkının kendi yanlısı olan Donbass bölgesini ve burada yer alan iki cumhuriyeti, Donetsk ve Luhansk'ı askeri şemsiyesi altına alınca, yani buraya bir askerî harekât düzenleyince, eliniz ayağınız tutmaz oldu... Hani Rusya bunu yaparsa savaş çıkartırdınız? Yaptı işte, hadi davranın maçanız yiyorsa, yemez, değil mi?"

Nette Rus harekatına en sert tepki veren isimlerden biri eski ÖDP'li Ufuk Uras oldu. Avrupa ve Amerikan solundan sık sık Ukrayna'ya destek paylaşımları da yapan Uras, Rusya/Putin destekçilerinden lafını esirgemedi. Uras, son sosyal medya mesajlarından birinde Putin destekçilerine dolaylı olarak "öküz" iması yaptı. Ufuk Uras savaşla ilgili hararetli tartışmalar sürerken bir mesajında M.Ö. 2350 yıllarına ait olduğu söylenen "Dünya'da Bazen Bir Öküz 4 Erkeğe Bedeldir" şeklindeki çivi yazısı bir tableti paylaştı.

-RUSYA'YA "HAYDUT DEVLET" DEDİ

Ufuk Uras Rusya'ya "haydut devlet" derken, Türkiye'de Rusya ve Putin'i destekleyenleri Rus özel askeri kuvveti "Wagner"e benzetti. Uras, "Türkiye'deki Wagner grubunun Ukrayna'daki Rus işgalini ve savaşı destekleme ve meşruiyet sağlama argümanları birbirinin aynı kopyala yapıştır tekniği" dedi.

Uras'ın Putinci çevrelere "Demek ülkemiz Putin rejiminin ilhak tehdidiyle karşılaşsa, bizi arkamızdan vuracak mebzul miktarda insan var... Bugün bazı Putinci yorumcuları 1939 yılına ışınların, muhtemeler 'Hitler Çekoslovakyayı durduk yere mi işgal etti, makul taleplerini kabul etmeyerek nazileri kışkırtmayacaklardı, yanlış yaptılar' gibisinden yorumları dinleyecektik..." gibi eleştiride bulundu.

Bu arada Ufuk Uras karşı gruplardan gelen "ABD ve NATO'yu neden eleştirmediği" sorularına aralarında Zaman gazetesinin de bulunduğu bazı gazetelerin, ABD Başkanı George Bush'un Türkiye'ye gelişini protesto ettikleri "bisiklet turu" eylemi ile yanıt verdi. Uras, " 'ABD saldırdığında neredeydiniz?' diye soran cahiliye ordusu. Biz buradaydık da, asıl siz nerelerdeydiniz?" diye tepki gösterip bisikletli fotoğrafının yer aldığı gazete kupürü paylaştı.

-BİZDE KİM NATOCU KİM PUTOCU?

Solda genel hava Rusya karşıtlığı. Ancak Rusya'ya saydıran solcuların büyük bölümü de NATO ve ABD'ye en az bir cümleyle dahi olsa şerh düşmekten kendini alamıyor.

Solda savaş konusunda saflar kaba hatlarıyla şöyle özetleniyor:

Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluşu partisi Rusya'yı destekliyor.

TKP, Ukrayna'nın gericilerin elinde bulunduğunu belirterek, "Rusça konuşan nüfusa karşı ayrımcılığı, Ukrayna hükümetinin Donbas'taki halka karşı silahlı saldırılarını kınıyoruz" açıklaması yaptı. TKP Putin'in yaptıklarına Lenin ve Bolşevikleri örnek göstermesini de "kabul edilemez" buldu.

Sol Parti PM üyesi Oğuzhan Müftüoğlu, "NATO ülkesi olmayan bir ülkenin kışkırtıcı bir pozisyon aldığı doğrudur. Buna karşı Rusya'nın agresif politikası da aynı derecede karşı çıkılması gereken yerdedir. Özetle Türkiye solu olması gerekeni yapıyor ve savaşa karşı çıkıyor" açıklaması yaptı.

TİP bu aşamada hem Rusya'nın saldırısını hem de NATO'nun genişlemesine karşı olduğunu açıkladı.

EMEP ise görüşünü "Emperyalist savaş ve işgalin büyüme olasılığı vardır. Bir yanda ABD, İngiltere yönetimleri ve NATO, diğer yandan Rusya ve onu destekleyen Çin emperyalist hükümetleri; halkların boğazlaşmasına yol açan savaş politikalarını adım adım inşa etmektedir" diye açıkladı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi tüm tarafları suçladı. ESP açıklamasında savaşın birinci derecede sorumluları olarak Rusya, ABD ve partinin "faşist" diye suçladığı Ukrayna'yı gösterdi.

Vatan Partisi'nden kopan Bedri Gültekin ise açıklamasında bugün Rusya'nın geçmişteki sosyalist devletle ilgisi olmadığını belirtti. Gültekin, "Dolayısıyla eski Sovyetlerden gelen sempati ile Rusya'ya bakmak diye bir şey de söz konusu değil. Burada bütün mesele sonuç olarak Rusya'nın neyi ne amaçla yaptığı" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.