Öne Çıkanlar türkiye gündem özeti galatasaray ihracat çin bugünün gündemi kınama CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel Metina dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ak parti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Sosyalist Sol Birbirine Girdi... 'Savaşın Küçüğü' Türk Solunda Çıktı..!

-Rusya'nın Ukrayna'ya harekat başlatması, Türk sosyalist solundaki kamp ve fraksiyonlar arasında bir süredir küllenmiş gibi görünen savaşı yeniden alevlendirdi. Harekatı haklı veya haksız bulan solun önde gelen isimlerinden bazıları işin ucu "Rusya, SSCB, Sosyalizm, Devrim..." gibi sol kesimce hassas sayına konulara gelince, bugüne değin elde ettikleri toplumsal konum veya ağırlığı adeta bir yana bırakarak birbirlerine karşı açtılar ağızlarını, yumdular gözlerini...



-Devrimci jargon zirve yaptı... Ukrayna harekatı patlak verince sosyalist solun sosyal medyaya da yansıyan sonsuz tartışmalarında hakaret ve sloganlar havada uçuştu. Rusya'yı Moskova konseriyle destek veren Grup Yorum'a, "Destekleri hiç şaşırtmadı. Bu adamlar hala 1970'lerde yaşıyorlar. Tek tip gerilla kıyafetler, marşvari nutuklar, sarma sigara, çay, parka, devrimci türküler vs... SSCB'nin dağıldığını bile bilmiyor olabilirler" eleştirisi yöneltildi.

ANKARA (ANKA) - Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması Türk sosyalist solundaki kamp ve fraksiyonlar arasında bir süredir küllenmiş gibi görünen savaşı yeniden alevlendirdi. Ne var ki Türk sol kampındaki savaş bu kez eskinin duvar yazıları, kuşlama, bildiri dağıtma veya taşlı sopalı kavgaları yerine elektronik ortamda patlak verdi. Kaldırım taşları yerini klavyelere, ateşli meydan mitingleri ise Zoom ve Twitter gibi sosyal medya mecralarına bıraktı.

-"BİR YANGININ KÜLÜNÜ..!!"

Türk solunun önde gelen ismi Doğu Perinçek ve Vatan Partisi, Rusya'nın harekat başlattığı anlarda parti kararını açıkladı. Perinçek kararı Twitter'deki takipçileriyle de şöyle paylaştı:

"ABD tehdidine her darbe, Türkiye’nin güvenliğine hizmet eder. Vatan Partisi olarak, Karadeniz bölgesindeki olaylara Türkiye'mizin güvenliği açısından bakıyoruz.

Ukrayna, Karadeniz’deki Yunanistan’dır. Yunanistan ise Akdeniz’deki Ukrayna’dır. Rusya’nın ABD tehdidine karşı yürüttüğü mücadele, Türkiye’nin özellikle Doğu Akdeniz’deki Mavi Vatan savunmasını güçlendirmiştir.

Mehmetçiğin yanında tavır alalım. Eğer Mehmetçiğin bugün savaştığı mevzi ile Rusya'nın ABD'ye direnme mevzisi arasındaki bağı göremezsek Türkiye'yi savunamayız, hatta Türkiye'yi yönetemeyiz.

Sekiz yıl önce kurulan Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin bugün Rusya tarafından tanınması, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin önünü kesmiştir. Türkiye, Doğu Akdeniz cephesinde daha güvenli bir konum kazanmıştır.

Donetsk ve Luhansk devletlerini tanımak, Türkiye’nin toprak bütünlüğü, Mavi Vatan savunması, teröre karşı mücadele, Ekonomik Kurtuluş Savaşımız ve enerji güvenliğimiz açısından vazgeçilmez bir sorumluluktur. ABD, Karadeniz’de güçlenirse, Akdeniz’de başımıza belâ olur.

Türkiye hükümeti, ülkemize yönelen tehdidi gerçeklere dayanarak ve cesaretle saptamak sorumluluğuyla karşı karşıyadır. Bölgemizdeki cepheleşmenin bilincinde olmak durumundayız. Dünyanın içine girdiği bu zorlu süreçte, tarafsız kalanlar bertaraf olacaktır.

Türkiye hükümeti, Atlantik güçlerinin Rusya’ya karşı uygulamaya kalkışacağı yaptırımlara kesinlikle katılmamalıdır.

ABD ve NATO’ya karşı kararsız tavırların bedeli ağır olur. Türkiye, bugün Karadeniz’deki tehdide karşı mevzilenerek, yarın Akdeniz’deki tehditlere karşı en doğru siyaseti izlemiş olacaktır."

-DEVRİMCİ JARGON PİK YAPTI...

Harekatı haklı veya haksız bulan solun önde gelen isimlerinin bir bölümü işin ucu "Rusya, SSCB, Sosyalizm, Devrim..." gibi sol kesimce hassas sayına konulara dayanınca bugüne değin elde ettikleri toplumsal konum veya ağırlığı adeta bir yana bırakarak birbirlerine karşı açtılar ağızlarını yumdular gözlerini.

Türk solunun önde gelen ve öncü isimlerinden eski milletvekili Ufuk Uras, Rus işgaline katı ve kesin şekilde karşı çıktı. Rusya'nın yaptığının sosyalizmle ilgisinin olmadığını savunan Uras, "ABD'yi neden eleştirmiyorsunuz?" şeklindeki itirazlara "Naziler Polonya'ya saldırıyor, muhterem diyor ki, 'ABD'ye lafınız yok mu?' O elde var bir zaten, ama birini gösterip diğerini perdelemek de masumane değil. 3. yol burada da geçerli" karşılığını verdi.

Ufuk Uras tartışmalarda sosyal medyayı oldukça faal kullanırken "Avrupa Sol Partisi (ASP) başta olmak üzere dünya solu Rus işgalini kınıyor, bütün ruh hastaları bizde mi toplanmış?" diyerek tavır netleştirdi.

-"PUTİN'İN MİLYARLARCA DOLARI VAR (!)"

Bu arada Ufuk Uras, Amerikan holding solunun lideri Bernie Sanders'ın Rusya işgaline karşı çıkan İngilizce bir tvitini paylaştı. Sanders'in Putin'i milyarlarca dolarlık servete sahip olmakla suçladığı tvit şöyle:

"Multi milyarder Putin, açgözlülük ve oligarşinin afiş yüzüdür. Binleri öldürecek, milyonları yerinden edecek savaşı başlatmadan önce Ukrayna ve Rusya halklarından çok kendi kıymetli süper yatı hakkında endişe duymuş olabilir."

Uras ayrıca, "Uzun bir süredir Rusya, Ukrayna'ya saldırmak gibi bir amacının olmadığını, bu iddiaların Batı'nın propagandası olduğunu söylüyordu, biz de safmışız, söylenene inandık... O 'biz'i büyük 'Biz' olarak algılayın..." diye özeleştiride bulundu.

-MEHMET ALTAN'IN "PARODİ" HESABI...

Bu arada Ufuk Uras, Mehmet Altan adlı bir hesabın "Putin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ülkenin yönetimine el koyması için çağrıda bulundu: Askeri vesayetçiler... Ulusalcı faşistler... Kripto Ergenekoncular... Bunun için Putinci..." şeklindeki tvitini paylaştı.

Ancak hesabın dayandığı adresin "MehmetAltanFan" olduğu görüldü.

-FARKLI ATIŞLAR, FARKLI SAVUŞTURMALAR...

Mütedeyyin Türk solundan eski CHP ve AK Partili Bakan Ertuğrul Günay ise Rusya'ya "İnsanları, hele çocukları ekmeğinden, nâ-hak yere özgürlüğünden, topraklarından yoksun bırakanlar, nasıl uyuyabiliyor acaba?" diye tepki gösterdi.



Sol muhalefete yakınlığıyla bilinen TELE1 televizyonu GYY Mercan Yanardağ ise Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı harekatı destekledi. Yanardağ tezini "Biz Tele1 olarak işgal kavramından özellikle kaçınıyoruz. NATO'nun kışkırtıcı bir operasyonuyla karşı karşıyayız. Rusya'yı müdahaleye zorluyorlar. NATO insanlığa karşı suç işleyen bir örgüt" diye ifade etti.

Yanardağ'ın bu sözlerine Ufuk Uras, sosyal medyada dolaylı "Esad'ın kimyasal kullanmadığını iddia eden herşeyi yapar, üstelik Esad bile bu konularda 'bir daha yapmayacağız, denetime açacağım' diye taahhütte bulunmuşken" yanıtını gönderdi.

-GRUP YORUM HAREKATIN 2. GÜNÜNDE MOSKOVA'DA DESTEK KONSERİ VERDİ

Devrimci müzik grubu Grup Yorum Rusya'nın Ukrayna harekatını, 2. gününde bizzat Moskova'da verdikleri konserle destekledi. Bir Grup Yorum üyesi konserde ingilizce yaptığı konuşmada "Donbas halkının ABD emperyalizmine, NATO'ya ve Ukrayna faşizmine karşı mücadelesini selamlıyor ve destekliyoruz" dedi.

ABD'nin bu savaşı Kuzey'de daha fazla güç kazanmak için desteklediği ifade edilen açıklamada, ABD ve NATO "emperyalist" ve "katil" olarak nitelenerek "NATO, Sovyetler Birliği'ne ve sosyalizme saldırmak için kurulmuştur" denildi.

-KAVGADA SÖYLENMEZ

Grup Yorum'un koyduğu tavır eleştiri topladı. Yine Ufuk Uras görüşünü, profili Osman Kavala olan bir vatandaşın "Grup Yorum'un Rusya'ya desteği beni hiç şaşırtmadı. Bu adamlar hala 1970'lerde yaşıyorlar. Tek tip gerilla kıyafetler, marşvari nutuklar, sarma sigara, çay, parka, devrimci türküler vs... SSCB'nin dağıldığını bile bilmiyor olabilirler" mesajını yeniden tvitleyerek yansıttı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.