“Suriye Halkı, Rejimin Zulmü İle Terör Örgütleri Arasında Tercih Yapmak Zorunda Bırakılmamalıdır”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de hem rejime hem de terör örgütlerine aynı tavrın konulması gerektiğini ifade ederek, “Suriye halkı, rejimin zulmü ile terör örgütleri arasında tercih yapmak zorunda bırakılmamalıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Spor Kompleksi’nde düzenlenen partisinin Fatih 6. Olağan İlçe Kongresi’ne katıldı. Kongrede bir konuşma yapan Erdoğan, ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye’ye yönelik düzenlenen hava harekatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Rejimin daha öncede çeşitli defalar yaptığı bu tür saldırıların cevapsız bırakılması elbette düşünülemez. Bu bakımdan yapılan operasyonu doğru buluyoruz. Niye? O kimyasal silahlarla o yavruların düştüğü durumu herhalde tasvip etmemiz mümkün değil. Kimse bunun faili bunun bedelini ödemesi lazım. Böylece rejim son günlerde tırmandırdığı muhaliflere yönelik insanlık dışı hak, hukuk tanımaz saldırıların cevapsız kalmayacağını görmüş oldu” ifadelerini kullandı.

“BİZ BU OYUNU ÇOKTAN ÇÖZDÜK”

Kimyasal saldırıya gösterilen bu hassasiyetin rejimin konvansiyonel silahlarla katlettiği yüzbinlerce masum Suriyeli içinde sergilenmesi gerektiğine inandıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayın sadece kimyasal silahların olmadığı ifade ederek Suriye’de konvansiyonel silahlarla daha fazla sayıda insanın hayatını kaybettiğini dile getirdi. Suriye’nin Dera kendinde 2011 yılında başlayan hadiselerden beri katledilen yüzbinlerce masum çocuk, kadın ve sivilin hesabının sorulmadığını ifade eden Erdoğan, “Maalesef Suriye’de oynanan oyun başkadır. Suriye’de yapılan iş önce rejimin zulmüne sessiz kalmak ardından bir terör örgütünü el altından destekleyip sahaya sürülmesi sonrada başka bir terör örgütü ile asıl projeyi hayata geçirmektir. Bunları kimse görmezden gelemez. Ama biz bunları hep konuştuk, söyledik. Biz bu oyunu çoktan çözdük. Biz eğer hedef DEAŞ ise biz DEAŞ ile zaten savaşıyoruz.  Biz DEAŞ’a karşı mücadelemizi verdik. Nerede? Fırat Kalkanı Harekatı’nda 3 bin DEAŞ’lıyı biz oralardan etkisiz hale getirerek attık” açıklamalarında bulundu.

“SURİYE HALKI, REJİMİN ZULMÜ İLE TERÖR ÖRGÜTLERİ ARASINDA TERCİH YAPMAK ZORUNDA BIRAKILMAMALIDIR”

Suriye halkının güvenliği, huzuru, geleceği, hakları için bir adım atılacaksa önce hem rejime hem de DEAŞ’ından PYD’sine tüm terör örgütlerine karşı aynı ilkeli tavrın ortaya konması gerektiğini belirten Erdoğan, “Suriye halkı, rejimin zulmü ile terör örgütleri arasında tercih yapmak zorunda bırakılmamalıdır” ifadelerini kullandı. Türkiye olarak Suriye topraklarını tüm terör örgütlerinde temizleyerek güvenli ve yaşanabilir bir yer haline getirmek istediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Sınırları içerisinde yedi yıldır 3,5 milyon Suriyeliyi misafir eden bir ülke olarak Suriye meselesine hakiki bir çözüm bulunmasını en çok biz isteriz” diye konuştu.

“SURİYE’Yİ YENİDEN YAŞANABİLİR KILAN TEK GÜÇ TÜRKİYE”

Türkiye’nin Suriye’deki varlığı ile kendi projelerini bir tutanların her şeyden önce Suriye halkına haksızlık yaptığını dile getiren Erdoğan, Suriye’de etkinlik yürüten unsurlar içinde kontrolü altındaki bölgeleri, güvenliği ve altyapısı ile yeniden yaşanabilir kılan tek gücün Türkiye olduğunu söyledi. “Bizim operasyon bölgelerimizde rejimin ve terör örgütleri eli ile sahada varlık gösterenlerin operasyon yürüttüğü yerlerin durumu mukayese edildiğinde bu gerçek daha iyi anlaşılacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye sığınan milyonlarca Suriyeliden ne rejimin, ne PYD’nin ne de DEAŞ’ın hakim olduğu yerlere kimse geri dönmediğini ancak Türkiye’nin Suriye’de bulunduğu bölgelere akın akın geri dönüşlerin başladığını dile getirdi.

“BİZ BİRİLERİ GİBİ ELİ KOLU BAĞLI DURAMAYIZ”

Bu sabah İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüştüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’ye yönelik atılan adımı görüştüklerini ve Rusya ile ABD arasında yaşanan sıkıntının bir an önce barışa yönelik bir çözüme kavuşmasında fayda olduğunu söylediğini belirti. Kongre sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüşeceğini söyleyen Erdoğan, “Bu arada arkadaşlarım Sayın Putin ile irtibat halindeler. Onunla da Amerika ile de ayrıca bu arada bugün yarın görüşmelerimizi yapacağız” dedi. Bölgede üzerlerine düşen görevlerin ve yüklerin çok ağır olduğunu dile getiren Erdoğan, “911 kilometre bizim sınırımız var. Burada akrabalıklar var, bu bağlar var. Sorumluluğumuz fazla bunu bir an önce aşmamız gerekiyor. Yani biz birileri gibi eli kolu bağlı duramayız. Ne yapacağımızın planını, programını çok iyi yapmamız lazım. Biz kendimiz ve Suriyeli kardeşlerimiz için doğru bildiğimiz yolda ilerlemeyi sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu.

“KİMYASALI İLE KONVANSİYONELİ İLE KİTLE İMHA SİLAHLARININ HER ÇEŞİDİNİ VE MEVCUT SİLAHLARIN GELECEĞİNİ MASAYA YATIRALIM”

Kongreden tüm dünyaya seslenen Erdoğan, “Gelin kimyasalı ile konvansiyoneli ile kitle imha silahlarının her çeşidini ve mevcut silahların geleceğini masaya yatıralım. Gelin Suriye’de yaşanan son krizi yeni nükleer ve konvansiyonel silahlanma projelerine dev kaynaktan aktarmanın değil bu imkanları tüm insanlığın hayrına kullanmanın vesilesi haline getirelim” ifadelerini kullandı.

“ADALET YÜRÜYÜŞÜ YAPAYIM DERKEN YANINA SEN TERÖRİSTLERİ ALIRSAN ONUN ADIN ADALET OLMAZ ATALET OLUR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün Hatay ziyaretine ilişkin de konuşan Erdoğan, “Bay Kemal bugün Hatay’a gidiyor herhalde. Hayırlı yolculuklar. Biz dalga geçmeyiz. Yeter ki gitsin. Takdir de ederiz. Yanına hangi sanatçıyı almış ona da bakmayız. Yeter ki gitsinler, yeter ki teröristleri yanına almasın, mesele bu. Şimdi Adale Yürüyüşü, adalet kavramı çok güzel bir kavram. Ama adalet yürüyüşü yapayım derken yanına sen teröristleri alırsan kusura bakma onun adın adalet olmaz. Onun adı atalet olur. Onu birbirine karıştırmayacağız” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.