Öne Çıkanlar türkiye çin ihracat galatasaray ak parti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gündem özel gündem özeti meme kanseri Metina astım burgan bank

“Ulaşım Yatırımlarıyla İstihdama 28 Milyon Kişi Katkı Sağlayacağız”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün 183 milyar dolar olan ulaşım altyapı yatırımlarının, 2053’e gelindiğinde 198 milyar dolara yükseleceğini açıklayarak, “Bu yatırımla üretime 2 trilyon dolar, milli gelire 1 trilyon dolar, istihdama da 28 milyon kişi katkıda bulunacağız” dedi. Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro etabının da yıl bitmeden açılmasının planlandığını duyurdu.

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi’nde” konuştu.

Zirvenin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaşım ve altyapıda iyi planlamalar yaparak vatandaşların sorun yaşamaması için gayret gösterdiklerini söyledi. Ulaşım altyapı yatırımlarının önemine vurgu yapan Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’de 2002 yılında 8,6 milyon olan araç sayısının bugün 26 milyon araca ulaştığını, 2053’de bu rakamın daha da artacağına işaret etti. Bakan Karaismailoğlu, “Bu hareketliliğin getireceği yükü karışlamak için yatırımlarımızı planladık. Master planlar bizim için çok önemli” dedi.

Dünyada trendlerin değiştiğini ve nüfusun yüzde 50’sinin kentlerde yaşadığına vurgu yapan Bakan Karaismailoğlu, “2053’de bu oran yüzde 70’lere çıkacak. Ulaşım talebi iki katına çıkacak. Yaşanan gelişmelerle birlikte yatırım, karbon emisyonlarının azaltılması hiç gündemimizden çıkmayacak. Kısa mesafelerde yürüme yolları, bisiklet, scooter’lar artık hayatımızın bir parçası. Belli kurallar çerçevesinde bunları da kullanmamız, belli bir mesafeye kadar yürüme alanlarını teşvik etmemiz lazım” açıklamasında bulundu.

‘1 MİLYAR LİTRE YAKITTAN TASARRUF ETTİK’

3. Köprü, Avrasya Tüneli ve Marmaray’ın da hizmete açılmasıyla vatandaşların trafikte geçirdiği zamanın azaldığına vurgu yapan Karaismailoğlu, 2003-2021 yılları arasında yapılan ulaşım altyapı yatırımları sayesinde 1 milyar litre akaryakıttan, 7 milyar saat zamandan tasarruf sağlandığını söyledi. Karayolunda gerçekleşen kazaların da yüzde 80 azaldığına işaret eden Bakan Karaismailoğlu, böylece 9 bin 500 canın kurtarıldığını ifade etti. İstanbul’a 3. havalimanı yatırımının da önemine değinen Bakan Karaismailoğlu, “Bu dünyanın gıptayla baktığı bir havalimanı ve devletten bir kuruş çıkmadı. 3. havalimanı ile 26 milyar Euro devlete direkt gelir akışı olacak. Planlı yatırımlar sayesinde artan hareketliliğe çözüm bulduk” dedi.

Türkiye’nin son 20 yıldır planlı şekilde büyüdüğüne işaret eden Bakan Karaismailoğlu, “2003-2021 yılları arasında tam 183,6 milyar dolar planlı yatırım yaptık. Bu yatırım tutarı 2053 yılına geldiğimizde 198 milyar dolara çıkacak ve bu yatırımla milli gelire 1 trilyon dolar, üretime 2 trilyon dolar, istihdama da 28 milyon kişi katkımız olacak. Limanlarımızın sayısını da 217’den 257’ye, havalimanlarımızı da 57’den 61’e çıkartacağız” diye konuştu.

‘İSTANBUL’DAN GAZİANTEP’E TRENLE KESİNTİSİZ ULAŞIM’

Türkiye’nin hangi bölgesinde ihtiyaç varsa, orada yatırım yaptıklarının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, çeşitli illerde yapılan ulaşım altyapı yatırımlarından örnekler verdi. Yüksek Hızlı Tren (YHT) yatırımlarının da süreceğine işaret eden Bakan Karaismailoğlu, “Bu konforu ülkemiz yaşamaya devam edecek. Kanal İstanbul da Boğaz geçişlerinde yaşanacak sorunları azaltmak için master plan çerçevesinde planlanmış bir proje” diye konuştu.

Gaziantep’te hizmete giren GAZİRAP projesine değinen Bakan Karaismailoğlu, “İstanbul Kapıkule’den bu trene binen bir vatandaşımızın, Gaziantep’e kesintisiz ulaşım sağlaması için çalışıyoruz. İstanbul, Ankara, Konya, Karaman, Mersin ve Gaziantep'e kadar uzanan hatta hummalı bir çalışma var. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde bu kesintisiz hızlı demir yolu ağını tamamlamış olacağız” dedi.

İstanbul Havalimanı-Zincirlikuyu metro hattına yönelik çalışmaların da sürdüğüne işaret eden Bakan Karaismailoğlu, “Sinyalizasyon sertifikası almak için çalışıyoruz. Bağımsız kuruluşlar şu anda testleri yapıyor. Tamamlandıktan sonra İstanbul Havalimanı-Zincirlikuyu metro hattının İstanbul Havalimanı-Kağıthane etabı bu ay sonunda ya da aralık başında devreye alacağız. Ayrıca Başakşehir’den başlayıp Çam Sakura Hastanesine kadar giden metro hattını da yıl bitmeden hizmete alınması planlanıyor” açıklamasında bulundu.

Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara'da ise AKM-Gar-Kızılay Metrosu'nda artık son aşamaya geldiklerini belirterek, “2023'ün ilk aylarında AKM-Gar-Kızılay metrosunu açıp önemli bir ihtiyacı Ankara'da gidermiş olacağız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.