Öne Çıkanlar ankara tsk chp konya diyarbakır deprem sgk Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bodrum ırak cumhurbaşkanı erdoğan pkk

Obezitenin En Önemli Nedenleri Nelerdir?

İnsanların yaşam kalitesini azaltan kronik bir hastalık olan obezite, günümüzde küresel boyutlu en önemli halk sağlığı sorunu haline geldi. 22 Mayıs Dünya Obezite Günü’nde ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ projesi kapsamında obeziteye dikkat çeken Diyetisyen Olcay Barış, bu sorunun en önemli nedenlerinin aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; dünyada her yıl 3 milyona yakın insan, aşırı kiloya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Tansiyon, şeker, kalp gibi ciddi hastalıklara yol açan obezite, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de halk sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştı. Yapılan araştırmalar Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inin kadınların da yüzde 41’inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor.

Obezite nedir?

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanıyor. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20’si, kadınların ise yüzde 25-30’unu yağ dokusunu oluşturuyor. Erkeklerde bu oran yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üzerine çıkması durumunda obezite oluşuyor.

Obezitenin en önemli nedenleri nelerdir?

Obezitenin en önemli nedenleri, aşırı beslenme ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile fiziksel aktivite yetersizliği olarak kabul ediliyor. Bu nedenle 1980’li yıllardan itibaren obezitenin tüm dünyada iki kat artması çevresel faktörlerin etkili olduğunu gösteriyor. Öyle ki, çocukluk çağındaki obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlıyor. Bu yüzden aile, okul ve hatta çevrenin yeterli ve dengeli beslenme ile fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmesi büyük önem taşıyor.

Obezitenin yol açtığı sağlık problemleri nelerdir?

Avrupa’da her yıl bir milyondan fazla ölümün, aşırı kilolu olmaktan kaynaklandığı belirtiliyor. Obezitenin en sık neden olduğu hastalıklar ise Tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, bazı kanser türleri, hiperlipidemi, metabolik sendrom, uyku apnesi olarak sıralanıyor.

Peki nasıl önleyeceğiz?

Diyetisyen Olcay Barış, obezite ile mücadelenin anne karnından başlayarak hayatın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir durum olduğunu söylüyor. Barış şöyle devam ediyor: “Küçük yaştan itibaren günlük beslenmede sağlıklı seçeneklere dair alışkanlıkların kazandırılması ve fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite, her bireyin sağlıklı yaşam tarzı olmalıdır.

Sağlık İçin, Dengeli Beslenip Harekete Geçin…

Obezite’nin dünyayı olduğu kadar Türkiye’yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan Şenpiliç, 2015 yılında ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç tarafından başlatılan ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Projesi, ailelerinin beslenmesi konusunda kilit rol üstlenen kadınların dengeli beslenme ve egzersizin önemi konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor.

        

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.