Öne Çıkanlar şehit gündem özeti Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Sabri Ülker Vakfı AHEF Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi mescidi aksa altın tatil Fintek

Havayoluyla Seyahat Talebi Eylül Ayında Yeniden Canlandı

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA), kilometre başına yolcu geliriyle (RPK) ölçülen talebin Eylül ayında geçen yedi ayın en yüksek oranına çıkarak 2015 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 7 artış kaydettiğini bildirdi.

THY dahil dünyada toplam 265 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve küresel hava trafiğinin yüzde 83’ünü temsil eden Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) Eylül ayında küresel ölçekte yolcu trafiğinde güçlü bir yarış olduğunu açıkladı. Kilometre başına yolcu geliriyle (RPK)ölçülen talep Eylül ayında geçen yedi ayın en yüksek oranına çıkarak 2015 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 7 artış kaydetti. IATA aynı dönemde toplam koltuk sayısı olarak ölçülen yolcu taşıma kapasitesi yüzde 6.6 artarken, doluluk oranlarının da ortalama yüzde 81.1 olduğunu bildirdi. Eylül ayında yurtiçi uçuşlardaki yolcu talebi artışı dış hat uçuşlarının çok az üzerinde gerçekleşti.

“Zor Kazanılan İyi Bir Yıl Olacak”

IATA başkanı Alexandre de Juniac pazara yönelik sonuçları değerlendirirken şöyle dedi:

“Eylül’de yolcu talebindeki artış sağlıklı ve Ağustos ayında gözlenen zayıflıktan sonra görülen bu yükseliş havayoluyla seyahatin terör saldırıları sonrasında yeniden canlandığına işaret etmesi açısından önemli. Kuşkusuz biz süregiden terör tehdidine karşı alarm durumunda olmaya devam etmeliyiz. Topyekün olarak bakıldığında havacılık endüstrisi, jeopolitik gerginlikler ve korumacı önlemlerin yanı sıra zayıf ekonomik göstergeler nedeniyle kırılganlığını sürdürüyor. Bu yılın havacılık endüstrisi için iyi bir yıl olacağını, ancak karlılık performansı yönünden de zor kazanç elde edildiği bir yıl da olacağını söyleyebiliriz.”

Yolcu Trafiğinde En Büyük Pay Asya-Pasifik Hava Yollarının

IATA verileri kilometre başına düşen yolcu geliri (RPK) ile ölçülen yolcu trafiğinde pazarın Eylül ayında bölgelere dağılımının Asya-Pasifik için yüzde 31.5, Avrupa için yüzde 26.7, Kuzey Amerika için yüzde 24.7, Ortadoğu için yüzde 9.4, Latin Amerika için yüzde 5.4 ve Afrika için de yüzde 2.2 şeklinde olduğunu gösteriyor.

Uluslararası Uçuşlarda Tüm Bölgelerde Artış

IATA verilerine göre Eylül ayında uluslararası uçuşlarda yolcu talebi ortalama yüzde 6.9’luk oranla (RPK) 2015’e kıyasla tüm dünya bölgelerinde artış kaydetti. Toplam kapasite yüzde 7.2 artarken, doluluk oranı da yüzde 80.4 oldu. Avrupalı taşıyıcılar yolcu talebinde yüzde 5.2’lik artış kaydederken, Avrupa bölgesi yüzde 84.8 ile tüm dünyada uçakların en fazla dolu uçtuğu bölge oldu. Asya-Pasifik bölgesi hava yolu şirketleri ise Eylül ayında yüzde 8.6’lık yolcu talebi artışı yaşarken, Yüzde 7.7’lik kapasite artışına karşılık doluluk oranları yüzde 77.9’da kaldı. Ortadoğu bölgesinde faaliyet gösteren hava yolu şirketleri yüzde 11.5’lik yolcu talebi artışıyla tüm dünyada en yüksek oranı yakaladı. Bu bölgede koltuk kapasitesi artışı yüzde 13.8 ile yüksek olmakla beraber, uçaklar ortalama yüzde 73.9 dolulukla uçtu. Kuzey Amerika bölgesi havayolu şirketleri uluslararası uçuşlarda yüzde 3.3’lük bir artışla yetinmek durumda kaldı. Doluluk oranı bu bölgede yüzde 81.5 oldu. Güney Amerika’da Eylül ayı yolcu talebi artışı oranı yüzde 7.1 oldu. Afrika’da faaliyet gösteren hava yolları ise diğer yıllara kıyasla, olumlu ekonomik ortamın da katkısıyla uluslararası uçuşlarda yüzde 8’lik bir artış kaydettiler.

İç Uçuşlarda Artış Yüzde 7.2

IATA verileri Eylül ayında yurtiçi uçuşların küresel rakamlarla yüzde 7.2 artış kaydettiğini gösteriyor. Hindistan ve Çin çift haneli büyüme rakamlarıyla iç uçuşların itici gücü olmaya devam ediyor. Eylül ayında yolcu talebi artışı (RPK) Hindistan’da yüzde 23.6, Çin’de ise yüzde 14 artış kaydetti. En düşük oran binde 7 azalış gösteren Japon iç pazarında yaşandı. ABD pazarında ise iç uçuşlar sağlıklı büyümesini sürdürüyor. Temmuz ve Ağustos aylarında artış hızlarında gözlenen düşüşlerin ardından ABD ülke içi uçuş trafiği yüzde 4.6’lık artış gösterdi.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.