Öne Çıkanlar Covid19 Koronavirüs palandöken Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar atatürk Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Hasta Sayısı Son 24 saatte kaç kişi hayatını kaybetti Pandemi Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih

Ailelerin Yalnızca Üçte Biri Çocuğunu Uyarıyor

Türkiye’de ailelerin sadece 3’te 1’i çocuklarıyla internetteki tehditlere dair konuşuyor ve onları uyarıyor. Ayrıca ailelerin yüzde 60'ı da internetin çocuklarının sağlığını veya mutluluğunu bir şekilde etkilediğine inanıyor.

Kaspersky Lab ve B2B International'in Türkiye’nin de içinde yer aldığı çeşitli ülkelerde düzenlediği bir araştırma, ebeveynlerin yarısından fazlasının çocuklarının çevrimiçinde yüzleştiği tehditlerin (siber zorbalıktan uygunsuz içeriğe kadar) arttığına inandığını gösterdi. Buna karşın aileler gereken önemleri yeterince alamıyor. Üçte biri potansiyel tehditler hakkında onlarla konuşarak çocuklarına rehberlik ediyor.

Ankete göre beş yetişkinden biri çocuklarının çevrimiçinde, uygunsuz içerik görüntülemek, tehlikeli yabancılarla sohbet etmek ve siber zorbalık gibi gerçek tehditlerle karşı karşıya geldiğini gördü. Buna rağmen aynı oranda yetişkinin çocuklarını korumak için hiçbir şey yapmadığı görülüyor. Ayrıca yüzde 60'ı da internetin çocuklarının sağlığını veya mutluluğunu bir şekilde etkilediğine inanıyor.

Ebeveynlerin üçte biri çocuklarının çevrimiçinde gördükleri veya yaptıkları üzerinde kontrolü olmadığını hissederken yaklaşık üçte ikisi, çocuklarıyla İnternet tehditleri konusunda konuşmaya zahmet etmiyor. Önlem alındığında da genellikle önemli ölçüde etkisiz şeyler üzerine odaklanılıyor: örneğin yüzde 34'ü, çocuklarının browser (tarama) geçmişini kontrol ettiğini söylüyor; ancak bu aşamada hasarın büyük bir kısmı zaten meydana gelmiş oluyor. Sadece dörtte biri ebeveyn denetim yazılımı yüklemiş durumda.

Kaspersky Lab Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm şunları söyledi:

“Bugün birçok genç için ebeveynlerinin gözlerinden uzakta ve dışarıdayken çevrimiçi olmak için mobil telefonları kullanmak günlük hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çalışmamız, çok sayıda anne babanın çocuklarının cihazlarda olup biten hakkında çaresiz hissettiğini gösteriyor. Ancak ebeveynlerin çocuklarını korumak için yapabileceği basit ve etkili birçok şey de var. Önemli olan ebeveyn denetim yazılımı yüklemek veya bilgisayarları evle sınırlamak gibi pratik önlemlerle çocuklarımızla potansiyel tehditler ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı hakkında konuşmaları birlikte yapmaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.