Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk suriye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan dsp Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy yılbaşı tüketici güven endeksi hatay terörist Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici

Bireysel Emeklilik Tasarısı Meclis'te Görüşülüyor

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen bireysel emeklilik düzenlemesine ilişkin tasarıya göre; 45 yaşını doldurmamış ücret karşılığı bağımlı çalışanlar 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren, işverenin düzenleyeceği bir emeklilik sözleşmesiyle bireysel emeklilik sistemine dâhil edilecek.


-45 YAŞINI DOLDURMAMIŞ ÇALIŞANLAR-
Tasarıyla; 45 yaşını doldurmamış ücret karşılığı bağımlı çalışanların 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren, işverenin düzenleyeceği bir emeklilik sözleşmesiyle bireysel emeklilik sistemine dâhil edilmesi amaçlanıyor.

Tasarıyla, Bakanlar Kurulu, bireysel emeklilik sistemine dâhil edilecek işyerleri ile çalışanları ve bu kapsamdaki uygulama esaslarını belirlemeye yetkili olacak.

-KATKI PAYI PRİME ESAS KAZANCIN YÜZDE 3’Ü OLACAK-
Çalışan katkı payı prime esas kazancın yüzde 3’ü olacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya ve yüzde 1’e kadar azaltmaya; ayrıca katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

-ÇALIŞANIN KAYBINDAN İŞVEREN SORUMLU OLACAK-
Katkı payı, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü işveren tarafından şirkete aktarılacak. Çalışan, sözleşmede belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilecek. Çalışan payının zamanında yatırılmaması halinde, çalışanın kaybından işveren sorumlu olacak.

-İKİ AY İÇERİSİNDE SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇEBİLECEK-
Çalışan, emeklilik planına dâhil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi takip eden iki ay içerisinde sözleşmeden vazgeçebilecek. Bu durumda ödenen katkı payları ve yatırım gelirleri 10 iş günü içerisinde çalışana iade edilecek. Şirket cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumlu tutulacak. Çalışan, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek.

-ÇALIŞAN İŞ DEĞİŞTİRİRSE-
Çalışan, iş değiştirdiği takdirde yeni işyerinde bu kapsamda bir emeklilik planı uygulanmakta ise o sisteme hakları ve yükümlülükleri ile birlikte dâhil olacak; eğer uygulanmıyor ise talebi halinde önceki işyerinde düzenlenmiş sözleşme kapsamında katkı payı ödemeye devam edebilecek; talep etmez ise emeklilik sözleşmesi sonlandırılacak.

Sistemin mevcut halinde çalışanların ödediği katkı payına eklenen yüzde 25 oranında Devlet katkısı, bu sistemde de geçerli olacak; ayrıca çalışanın cayma hakkını kullanmaması ve Devlet katkısını hak etmesi halinde çalışana sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 Türk Lirası ilave Devlet katkısı sağlanacak. Bakanlar Kurulu bu tutarı yarısına kadar artırmaya ve azaltmaya yetkili olacak.

Emeklilik hakkının kullanılması durumunda birikimini en az 10 yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i karşılığı ilave Devlet katkısı sağlanacak.

-HER BİR İHLAL İÇİN 100 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK-
Sistem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca denetlenecek. Denetimler kapsamında tespit edilen her bir ihlal için 100 TL idari para cezası uygulanacak. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.