Öne Çıkanlar Covid19 Kovid19 ANTALYA Entübe Sayısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu cumhurbaşkanı erdoğan Ağır hasta sayısı Entube hasta sayısı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Sağlık Bakanı Fahrettin Koca istanbul COVID19 aşısı

Cizre Barajı'nın Proje Yapım Sözleşmesi İmzalandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü bölge halkı tarafından hasretle beklenen Cizre Barajı ve HES projesinin sözleşmesini imzaladı. Projenin tamamlanması ile bölgedeki arazilerin değeri 10 kat artacak.

Çok maksatlı olarak inşa edilmesi planlanan Cizre Barajı ve HES projesi hem sulama, hem enerji, hem de içmesuyu maksatlı olarak inşa edilecek. Proje yapım sözleşmesinin imzalandığı Cizre Barajı ve HES’in bir yıl içinde projesinin tamamlanması ve akabinde başlayacak inşaat çalışmaları ile de 2 yıl içerisinde barajın bitirilmesi hedefleniyor.

Sulama Arazilerinde Yılda 3 Çeşit Ürün Alınabilecek
40 metre yüksekliğinde ve 381 milyon m³ su depolama hacminde inşa edilecek Cizre Barajı’nın sulama projesinin hayata geçmesiyle, sulanan alanlarda yılda 3 çeşit ürün alma imkanı sağlanacak, dolayısıyla bölge arazilerinin değeri yaklaşık 10 kat artacak.

662 Bin 180 Dekar Arazi Suyla Buluşacak
Cizre Barajı’nı bölge halkının hasretle beklediğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu baraj ile Şırnaklı vatandaşlarımızın refah seviyesi artacak ve dolayısıyla ilin kalkınması hızlanacak. Bu baraj Cizre ve İdil ovaları ile Nusaybin Depolaması sulama sahasında ki 662 bin 180 dekar araziyi sulayacak. Bu arazilerin 618 bin 180 dekarı ise Şırnak sınırları içinde yer alıyor” diye konuştu.

Cizre’nin Yıllık Yaklaşık 35 Milyon m³’lük İçmesuyu İhtiyacı Karşılanacak
Sulamaya açılacak arazilerle bölgede ki çiftçilere yıllık 362 milyon TL zirai gelir artışı sağlanacağını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ayrıca baraj ile Cizre ilçesinin yıllık yaklaşık 35 milyon m³’lük içmesuyu ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

Üretilecek Enerji ile Milli Ekonomiye Yıllık 120 Milyon TL Katkı
Cizre Barajı ve HES projesinin çok maksatlı bir proje olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Baraj ile yıllık 1 milyar 208 milyon kiloWatt.saat enerji üretilmesi planlanıyor. Bu sayede barajın milli ekonomiye de yıllık 120 milyon TL enerji faydası olacak” diyerek sözlerini tamamladı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.