Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk suriye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan dsp Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy yılbaşı tüketici güven endeksi hatay terörist Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici

Dışişleri: İdlib’deki Gerilimi Azaltma Bölgesi Astana Mutabakatının Temel Bir Unsurudur

Dışişleri Bakanlığı, “Tarafımızca İdlib’teki gerilimi azaltma bölgesinin Astana mutabakatının temel bir unsuru olduğu ve işlevselliğinin muhafaza edilmesi gerektiği vurgulanmıştır” dedi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre,  Suriye konulu yüksek düzeyli toplantıların onuncusu 30-31 Temmuz tarihlerinde Astana formatında Soçi’de düzenlendi. Toplantıda, sahadaki gelişmeler ele alındığı ve Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması yönünde sürdürülen çabalar istişare edildiği dile getirildi.

“SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE KATSEDEN GRUPLARA KARŞI DURULMALI”

“Bu çerçevede, tarafımızca İdlib’teki gerilimi azaltma bölgesinin Astana mutabakatının temel bir unsuru olduğu ve işlevselliğinin muhafaza edilmesi gerektiği vurgulanmıştır” denilen açıklamada, Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne kasteden ve komşu ülkelerin milli güvenlikleri için tehdit oluşturan grupların ayrılıkçı gündemlerine karşı durulmasının önemine işaret edildiği kaydedildi.

“YÜKSEK DÜZEYLİ TOPLANTILARIN ONBİRİNCİSİNİN KASIM AYINDA YAPILMASI KARARLAŞTIRILDI”

Gerek toplantıda, gerek toplantı marjında BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi ile yapılan istişarelerde Anayasa Komitesi’nin kurulmasına ilişkin çabalar ele alındığın, bu konudaki görüşmelere önümüzdeki Eylül ayında Cenevre’de devam edilmesi kararlaştırıldığı aktarılan açıklama şu şekilde devam etti:

“Toplantıda ayrıca Suriye’de yerlerinden edilen kişiler ve mültecilerin gönüllü olarak ve güvenlik içinde geri dönüşleri için gerekli şartların oluşturulmasının önemi vurgulanmış ve bu amaçla atılabilecek adımlar görüşülmeye başlanmıştır.

Toplantı marjında zorla alıkonan kişilerin serbest bırakılmasını teminen kurulan Çalışma Grubu’nun dördüncü toplantısı da düzenlenmiştir. Çalışma Grubu, Suriye’de çatışan taraflarla, zorla alıkonanların serbest bırakılmasına yönelik bir pilot proje gerçekleştirilmesi yönünde mesafe kaydetmiştir.

Astana formatında düzenlenen yüksek düzeyli toplantıların onbirincisinin önümüzdeki Kasım ayında yapılması kararlaştırılmıştır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.