Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti ihracat çin Prof. Dr. Nevzat Tarhan bugünün gündemi kınama CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel tüpraş Metina burgan bank

Dışişleri'nden Kıbrıs Uyarısı

Dışişleri BakanlığıBM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’ta konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyonu’nun görev süresinin altı ay uzatılmasına ilişkin kararda peşin hüküm içeren yazımların korunduğunu belirtirken, önümüzdeki dönemde herhangi bir sürecin başarılı olması için Adadaki mevcut gerçekleri ve yarım asırda müzakerelerde elde edilen deneyimi yansıtan bir temel üzerinde inşa edilmesi öneminin altını çizdi.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin dün verdiği karar için “Konu hakkında 27 Temmuz 2017’de kabul edilen bir önceki kararda yer alan, Kıbrıs meselesinin çözüm sürecinin gelecekte ne şekilde sürdürüleceği hususunda peşin hüküm içeren yazımlar maalesef bu karar metninde de muhafaza edilmiştir” denildi.

GÜVENLİK ENDİŞELERİ

2017 yılının Temmuz ayında Türkiye tarafından yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin çağrısı çerçevesinde tarafların ileriye dönük muhtemel hareket tarzını değerlendirmekte oldukları bir dönemde, kararda bu gibi ifadelerin kaydedilmesinin arkasında yatan nedenleri anlamakta güçlük çekildiği belirtildiği anımsatıldıktan sonra şöyle devam edildi:

“Öte yandan, bu son kararda, çözüm sürecinin gelecekte başarılı olmasına yönelik beklentilere de yer verilmektedir. Bu gibi beklentiler değerlendirilirken, Kıbrıs Konferansı’nın sonuçsuz kalmasının nedenlerinin her halükarda doğru irdelenmesi gerekir. Nitekim Konferans’ın 28 Haziran - 7 Temmuz 2017 tarihlerinde yapılan son oturumu, müzakere başlıklarının birçoğunda kilit hususlarda ciddi görüş ayrılıklarının bulunduğunu gözler önüne sermiştir. Bu bağlamda özellikle Ada’da tesis edilmesi amaçlanan yeni federal devletin Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarınca farklı biçimde algılandığı ve Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitlik temelinde bir ortaklığa girmeye niyetli olmadıkları da ortaya çıkmıştır. Keza Kıbrıs Rum tarafının, oluşturulması öngörülen yeni düzen çerçevesinde, Kıbrıs Türk tarafının geçmişte yaşanan acı deneyimlerden kaynaklanan haklı güvenlik endişelerini giderebilecek bir yapının tesisini kategorik şekilde reddetmesi de uzlaşmanın önündeki ciddi bir diğer engeli oluşturmuştur.”

Bakanlık, Kıbrıs Konferansı’nın kapanmasının hemen ardından Bakan Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamada, mevcut parametreler temelinde bir çözüme ulaşılmasının artık mümkün görünmediğinin vurgulanması da bu tespitlere dayandığının vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi:

“Bu nedenle, önümüzdeki dönemdeki herhangi bir sürecin, ancak Ada’daki mevcut gerçekleri ve geçtiğimiz yarım asır boyunca sürdürülen müzakerelerden elde edilen deneyimi yansıtan bir temel üzerinde inşa edilmesi ve buna uygun beklenti ve hedeflere yönelik olması halinde başarılı olabileceğini değerlendiriyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.