Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti ihracat çin Prof. Dr. Nevzat Tarhan bugünün gündemi kınama CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel tüpraş Metina burgan bank

DİSK-AR, Hanehalkı İşgücü Araştırması Sonuçlarını Değerlendirdi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Mart 2016 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi.

İşsizliğin Görünümü

TÜİK tarafından yapılan araştırmaya göre; dar tanımlı (standart) işsizlik oranı, bir önceki yılın Şubat ayına göre 0,7 puan azaldı ve yüzde 10,1 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 2014 Şubat ayına göre ise yüzde 0,4 artış gösterdi.

DİSK-AR’ın yaptığı değerlendirmeye göre, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik oranı dar tanımlı işsizlik hesaplarının taşıdığı kısıtlar nedeniyle işgücü piyasalarındaki gerçek durumu yansıtmıyor. Bu nedenle işsizliğin gerçek boyutlarının anlaşılabilmesi için geniş tanımlı işsizlik verilerine ve diğer işsizlik türlerine bakmak gerekmektedir.  İşsizlikte gerçek durumun anlaşılabilmesi için tarım dışı işsizlik verileri büyük önem taşımaktadır. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11,9 ile standart işsizlik oranının üzerinde gerçekleşirken, geniş tanımlı işsizlik oranı Mart 2016’da yüzde 18,5 olarak gerçekleşti.

DİSK-AR tarafından yapılan değerlendirmede kadın işsizliğinin her alanda daha yüksek seyrettiği ifade edildi. Değerlendirmede, Mart 2016’da yüzde 11,8 olarak gerçekleşen kadın işsizliğinin ortalama işsizlik oranın oranının oldukça üzerinde olduğu belirtildi. Aynı zamanda tarım dışı kadın işsizliği yüzde 15,4 ile, tarım dışı genç kadın işsizliği ise yüzde 22,9 ile en yüksek işsizlik türü olarak belirlendi. Yüksek öğrenimli kadın işsiz oranı ise yüzde 13,4 olarak gerçekleşirken, Mart 2014 ayında yüzde 16,7 olan genç işsizliği Mart 2016’ da yüzde 17 olarak gerçekleşti. DİSK- AR yaptığı değerlendirmede kadınların daha az istihdam edildiği ve daha çok işsiz kaldıkları sonucuna ulaştı.

Mart 2014’de yüzde 16,7 olan genç işsizliği oranı, Mart 2016’da yüzde 17’ye yükseldi. Tarım dışı genç işsizliği ise yüzde 19,1 olarak belirlendi. Yüksek öğrenimli işgücünde işsizlik oranı ise Mart 2014’e göre 1 puan yükselerek  9,7’ye ulaştı. DİSK-AR tarafından yapılan değerlendirmede genç işsizliğinin vahim boyutlarda olduğu ve iç karartıcı tablonun sürmekte olduğu vurgulandı.

Genç işsizliğinde iç karartıcı tablo sürüyor. Mart 2014 ayında yüzde 16,7 olan genç işsizliği Mart 2016’da yüzde 17 olarak gerçekleşti. Tarım dışı genç işsizliği ise yüzde 19,1 ile vahim boyutlardadır. Yüksek öğrenimli işgücünde işsizlik Mart 2014 ayında yüzde 8,7 iken Mart 2016 ayında yüzde 9,7’ye çıktı.
TÜİK verilerine göre bölgesel olarak en yüksek işsizlik yüzde 16,5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşiyor. İşsizliğin en düşük olduğu bölgeler ise yüzde 4,8 ile Doğu Karadeniz, yüzde 4,9 ile Kuzeydoğu Anadolu ve yüzde 6,4 ile Batı Marmara olarak belirlendi. DİSK-AR yaptığı değerlendirmede, işsizlik oranlarının bölgesel açıdan daha vahim ve dengesiz bir tabloya sahip olduğunu ifade etti. Değerlendirmede bununla birlikte İstanbul’un yüzde 12,9 işsizlik oranıyla ortalama işsizlik oranının üzerinde bir eğilime sahip olduğuna ve bazı bölgelerde işsizliğin zamanla azalırken bazı bölgelerde hızlı bir artış gösterdiğine yer verildi.
 
İstihdamın Görünümü

TÜİK verilerine göre 2016 Mart döneminde istihdam edilenlerin sayısı 26 milyon 993 bin olarak gerçekleşti. İstihdamda bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 40 bin kişilik artış yaşandı ve yüzde 45 olan istihdam oranı yüzde 46,1’e yükseldi. DİSK-AR’ın yaptığı değerlendirmede kadınların istihdam oranının yüzde 27,9 da kaldığı ve istihdamda son bir yılda yaşanan artışın hizmet sektörü ve kamu istihdamından kaynaklandığı belirtildi. Değerlendirmede, geçen yılın aynı dönemine göre imalat sanayinde istihdam 41 bin kişi, tarımda ise 100 bin kişi azaldığı, buna karşın kamu istihdamında 185 bin kişilik artış yaşandığı ve kamu sektörünün işsizlikteki kısmi düşüşte belirleyici rol oynadığı belirtilerek inşaat sektörünün istihdam artışındaki bir diğer önemli faktör olduğu vurgulandı. Değerlendirmede kayıt dışı istihdamda artış olduğu ve bir önceki yılın aynı dönemimde yüzde 32,7 olan kayıt dışı istihdam oranının yüzde 32,9’ ulaştığı belirtildi.

DİSK-AR yaptığı değerlendirmede, TÜİK tarafından 2016 Mart dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması’nın istihdam ve işsizlik konusunda ciddi olumsuzlukların sürdüğünü teyit ettiği ifade edildi. Değerlendirmede tarım dışı işsizliğin, bölgesel işsizliğin, genç ve kadın işsizliğinin kaygı verici boyutta olduğu ve istihdam artışında imalat sanayiinin payı olmadığı belirtildi. Ayrıca son yıllarda kamu sosyal yardım programları kapsamında olanların istihdam içinde gösterilmesiyle istihdamda yapay bir artış sağlandığı ifade edildi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.