Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk suriye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan hatay dsp Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy yılbaşı Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen tüketici güven endeksi

Erdoğan: Koalisyon Güçleriyle Türkiye'nin İşbirliğini Farklı Konsepte Oturtalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May’la yaptığı görüşmenin ardından, “Bölgede Suriye, Irak, bu konu Türkiye-İngiltere arasında büyük önem ifade ediyor. Koalisyon güçleriyle Türkiye’nin işbirliğini bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir konsepte oturtalım istiyoruz. Bu konuları aramızda görüştük” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen İngiltere Başbakanı Theresa May’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakan May ile askeri, ekonomik, ticari, kültürel, ve bölgesel sorunları ele aldıklarını, terörle mücadele konusunu değerlendirdiklerini ifade etti. Türkiye ve İngiltere’nin siyasi konularda müşterek hareket etme kabiliyetine sahip iki ülke olduğunu belirten Erdoğan, “Askeri noktada iki NATO ülkesi olarak sürekli dayanışma halindeyiz. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bundan sonraki süreçte de neler yapabileceğimizi, bunun yanında savunma sanayinde ne gibi müşterek adımları atabileceğimizi görüşme fırsatını bulduk” dedi. İngiltere Başbakanı May ile Başbakan Binali Yıldırım’ın gerçekleştireceği görüşmeye dikkat çeken Erdoğan, görüşmelerin ardından Türkiye-İngiltere arasındaki ilişkinin çok daha farklı bir konuma geleceğini kaydetti. Özellikle ekonomik alanda da şu anda 15,6 milyar dolar seviyesine çıkmış olan ticaret hacmin, ilk etapta 20 milyar dolar seviyesine çıkarılmasının hedeflendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İngiltere arasında 2010 yılında stratejik ortaklık adımının atıldığını anımsatarak, “Attığımız bu adımın bundan sonraki süreçte gelişerek devamı ve her iki ülke arasında aksamadan her yıl ne yaptık, ne yapıyoruz, ne yapacağız… Bunları her ki ülkenin yetkilileri gerek bakanlar gerekse Başbakan düzeyinde sürdürülmesinin çok çok isabetli olacağına inanıyorum” dedi.

 ATTIĞIMIZ BU ADIMLARDAN HAZ DUYDUM
Türkiye ile İngiltere arasında özellikle enerji alanında ciddi işbirliği yapılmasının önemine dikkat çeken Erdoğan, savunma sanayi alanındaki işbirliğine değindi. TF-X Proje çalışmasında atılacak adımın çok önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede İHA’larla ilgili atılacak adımların ele alındığını açıklayarak, sözlerine şöyle devam etti:
“Buradaki kararlılık bizleri özellikle mutlu etmiştir. Bir diğer adım bir Türk firmasının İngiltere’de gerçekten çok çok önemli bir ihaleyi kazanmak suretiyle orada botlar yapacak olması önemli bir gelişme. Aynı zamanda Türk firmalarının İngiltere piyasasına girmiş olması sevindirici ve bundan sonraki süreçte İngiltere’nin Türkiye’deki yatırımları bizleri ciddi manada tabi ki mutlu edecektir. Ben, Sayın Başbakan’da bu azmi, bu kararlılığı gördüm, bunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Bölgede Suriye, Irak, bu konu Türkiye-İngiltere arasında büyük önem ifade ediyor. Koalisyon güçleriyle Türkiye’nin işbirliğini bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir konsepte oturtalım istiyoruz. Bu konuları aramızda görüştük. Astana sürecini değerlendirme imkanımız oldu ve şimdi tabi Cenevre süreci var. Cenevre sürecini aramızda konuştuk. Bir başka tabi önemli adım özellikle de Somali meselesi.”
Kıbrıs konusunda üç garantör ülke olan Türkiye-İngiltere-Yunanistan’ın ne gibi adımlar atılabileceğini de değerlendirdiklerini anlatan Erdoğan, “Ben gerçekten gerek çalışma yemeğinde gerekse ikili görüşmede attığımız bu adımlardan haz duydum. Bundan sonraki süreçte de bu başarının devamına inanıyorum. Sürekli olarak gerek istihbarat teşkilatlarımızın, gerek savunma teşkilatlarımızın birbirleriyle yapacakları görüşmelerle bu sürecin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN 15 TEMMUZ’DAKİ DEMOKRASİYİ ŞİMDİ DE SÜRDÜRMESİ ÇOK ÖNEMLİ
İngiltere Başbakanı May ise konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a daveti için teşekkür ederek başladı. Yapılan görüşmelerin son derece faydalı olduğunu söyleyen May, Türkiye’nin birleşik Krallık’ın en eski dostlarından bir tanesi olduğunu belirterek, “İlişkilerimizin tarihine baktığımızda 400 yılı aşkın bir tarihten bahsediyoruz. Dolayısıyla gelecekte de yapabileceğimiz çok sayıda şey vardır. Bu köklü ilişkinin üzerine yeni aşamalar koymak isteriz” dedi.
Türkiye’nin 15 Temmuz’da demokrasisine sahip çıktığını, büyük bir mücadele gösterdiğini söyleyen May “Türkiye’nin bu demokrasiyi şimdi de sürdürmesi, hukukun üstünlüğü ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesi ve buna devam etmesi çok önemli. Hükümet zaten bunun sözünü vermiş durumda” diye konuştu.

“KIBRIS KONUSUNDA ÇÖZÜM BULUNMASINI ARZULUYORUZ”
Yapılan görüşmede önemli konulara değindiklerini belirten May, şöyle açıkladı:
“Kıbrıs konusunu ele aldık. Kıbrıs konusunda tabii ki bir taahhüdümüz söz konusu, çözüm bulunmasını arzuluyoruz. Suriye konusunda DAEŞ’e karşı birlikte bir mücadelemiz söz konusu. Barışın koşullarını orada oluşturmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte yaptığımız çalışmaları sivil havacılık güvenliği alanında yoğunlaştırmak istiyoruz. Bir eğitim ve bilgi paylaşımı programının devreye alınmasıyla bunu yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanı zaten iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinden bahsetti, bu konuyu ele aldık. Tabii ki her ikimiz de mevcut ilişkileri daha ileri bir noktaya taşıma arzusundayız. Bunu da yaptığımız takdirde bunun her iki ülkenin de çıkarına olacağına inanıyoruz. Her iki ülkeyi daha da zengin daha da müreffeh kılacağına inanıyoruz. Bir ortak çalışma grubunu da oluşturacağız ki ticaret ilişkilerimiz daha derinlemesine ele alınabilsin.” 
May, görüşmelerdeki en önemli noktanın Türkiye ve Birleşik Krallık’ın mevcut ilişkilerini daha da ileriye taşımak olduğunu ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.