“İş Sağlığı ve Güvenliği Bir Kültürdür”

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB), Oda çalışanlarına yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim semineri verdi. ANESKOB Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa, odaların başkanları, genel sekreterleri ve oda çalışanları yoğun ilgi gösterdi. İki gün süren programa birlik çalışanları da katıldı. 

Ankara Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkan Vekili Hüseyin Ar,  6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili olarak Oda başkanları ile periyodik toplantı yaptıklarını ve bu kanunun çok iyi anlaşılarak doğru bir şekilde uygulanmasına büyük önem verdiklerini kaydetti. Ar,  ANKESOB’a bağlı Odaların yaptırılması zorunlu olan “Risk Analizi”, “Acil Durum Planı” ve en son olarak da  “ISG Eğitimi” ile ilgili çalışmalarının Odalar Birliği tarafından yapıldığını söyledi.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin bir kültür meselesi olduğunu dile getiren Ar, “Kamu kurumu niteliğinde olan esnaf ve sanatkâr odalarımızın bir üst kuruluşu olmanın sorumluluk ve bilinciyle işçi sağlığı ve güvenliği konusunda işbirliğine he zaman açığız” dedi. Bu konuda yapılacak eğitici ve geliştirici çabalara her zaman katkı vermeye hazır olduğunu söyleyen Ar, “İş sağlığı ve güvenliği gittikçe önem kazanan bir konudur, bir kültürdür. Bunun gerekliliklerine uygun şekilde hareket etmeliyiz. Birlik ve Odalarımızın personeline yönelik düzenlediğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri, hem çalışanlarımızın iş yaşam kalitesini artıracak, onların güvenli ortamlarda, sağlıklı şekilde çalışmalarını sağlayacak, hem de üretimde ve hizmette esnaf ve sanatkârımızın standardını üst seviyelere taşıyacaktır. Bu eğitimlerin esnaf ve sanatkâr teşkilatımıza hayırlı, uğurlu olmasını dilerim” diye konuştu.

Seminerde, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Ercan Nurcan Yılmaz, Doç. Dr. Cemal Yılmaz ve İş Güvenliği Uzmanı Birlik Meslek Eğitim Birimi Danışma Birimi Üyesi Haydar Battaloğlu, katılımcılara iş sağlığı ve güvenliğini anlattı.  



“Yorgunluk ve tedbirsizlik, kazaların başlıca sebebi”

Olumsuz koşullardan kaynaklanan yorgunluğun ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ercan Nurcan Yılmaz, kazaların, insan, makine, ortam ve yönetim faktörüne bağlı temel sebeplerden kaynaklandığını vurguladı.  Yılmaz, iş kazalarını oluşturan psikolojik, sosyolojik, fizyolojik ve teknik faktörleri anlattı.
İş sağlığı ve güvenliğinin farklı bir boyutunu ele alan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Yılmaz,  is sağlığı ve güvenliğinin herkesin hakkı ve sorumluluğu olduğunu, bu bilincin yerleştirilmesinin eğitim ve denetimlerle olabileceğine değindi.

 ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, 30.06.2012 Tarih ve 28339 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 17. Maddesi gereğince işverenin; çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlü tutulduğunu belirtti.

“İş sağlığı ve güvenliğinde eğitim çok önemli”
İş Güvenliği A Sınıfı Uzmanı Haydar Battaloğlu, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu ANKESOB’a bağlı odaların diğer illere göre en iyi şekilde uygulamaya çalıştığını ifade ederek, özetle şunları kaydetti, “Çok sayıda Odamızın Risk Değerlendirmesi ve Acil Durum Planı yapıldı. Odalarımızla interaktif olarak çalışmalar devam ediyor. Başlayan yükümlülüklerimizi yerine getiremezsek çok agir para cezalari var. Aslinda cezalardan önce kendi sagligimiz ve kendi  güvenliğimiz için bu çalışmaları önemsemeliyiz ve gerekli tedbirleri vakit geçirmeden almak zorundayız. İş sağlığı ve güvenliğinde eğitimi çok önemli, hatalı tutum ve davranışlardan, aldığımız eğitimlerle kaçınabiliriz.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.