Öne Çıkanlar türkiye çin ihracat galatasaray ak parti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gündem özel gündem özeti meme kanseri Metina astım burgan bank

Kurtulmuş : Yeni Anayasa Taslağımızı Nisan Sonuna Kadar Sunarız

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, yeni Anayasa ve başkanlık sistemi hakkında, “Biz kendi açımızdan bunu aylar öncesinden söylüyorduk şimdi uygulamaya koyacağız. Biz kendimize göre parti içerisinde tartıştığımız, olgunlaştırdığımız önümüzdeki dönemde de muhtemelen Nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız Anayasa taslağımızı TBMM’ye sunarız” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Pakistan’ın Lahor kentindeki terör saldırısı hakkında, “O haysiyetsiz, şerefsiz, namussuz saldırıyı bütün benliğimizle kınadığımızı açıkça ifade etmek istiyorum” dedi. 

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı’nın Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

Sur’da 3 bine yakın kişi istihdam edilecek, Cizre’de bin 200 kişi istihdam edilecek. Ayrıca telefi eğitimleri bakımından da Milli Eğitim Bakanlığı ciddi bir şekilde telafi eğitimlerini tamamladığı ve şu anda, operasyonların devam ettiği ilçelerde 7 bin öğrencimizin, yani 8. ve 12. sınıfta olan öğrencilerimizin de telafi eğitimlerinin başka şehirlerde, başka ilçelerde sürdürülmesini Milli Eğitim Bakanlığı başarıyla yerine getiriyor.

Operasyonlar dolayısıyla kapalı olan Şırnak Havaalanı açılmıştır. Şırnak-İstanbul seferleri başlamıştır. 4 Nisan’dan itibaren yaz tarifesiyle birlikte Şırnak-Ankara seferleri de başlayacaktır. 81 maddelik Eylem Planı’nın bütününe baktığımız zaman her birisi kendi istikametinde yürüyor, kendi yolunda yürüyor. İlgili bakanlıklar üzerine düşen sorumlulukları yerine getiriyor. Sahada bunların koordinasyonları da ciddi bir şekilde yerine getiriliyor.

BAKANLAR DİYARBAKIR’A GİDİYOR

Sur ve Cizre’nin, özellikle de Sur’un tarihi dokusunun korunmasına büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Önümüzdeki günlerde bu Perşembe günü Çevre Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Kültür Bakanı Diyarbakır’da olacaklar. Sur’la ilgili çalışmalarımızı bir kere daha son kez orada gözden geçirecekler. O kadim şehirlerimizden birisi olarak, Sur’un içerisinde binlerce yıllık bir kültüre, sanata, tarihe sahip olan Sur’uın bütün o tarihi varlığını, bütün kültürel varlığını koruyarak Sur’un yeniden rehabilitasyonu inşasıyla ilgili olarak adımlarımızı atacağız.”

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu’nda bir Siyasi Etik Yasası Taslağı’nın hazırlandığını belirterek, yasa taslağının detaylarına ilişkin şunları ifade etti:

“Biliyorsunuz Avrupa Birliği’nin bu geri kabul anlaşması ve özellikle buna bağlı olarak Türkiye’ni vizesiz Avrupa adımını atabilmesi için öngörülen önemli adımlardan birisi de bu siyasi etik yasasıydı. TBMM’de grubu bulunan bütün siyasi partiler bir siyasi etik kurulu kuracaklar kendi içlerinde. Bunun dışında, bu siyasi etik kurulunun dışında, TBMM Başkanı’nın başkanlığında on kişiden oluşan bir etik komisyonu oluşacak. Bu siyasi etik kurullarında etik davranış kalıplarından mal bildirimine kadar, danışma mekanizmalarından diğer işleyişlere kadar bütün alanlarda TBMM üyelerinin nasıl hareket edecekleri, nasıl davranacakları başta partilerin kendi etik kurullarında olmak üzere bu mekanizma içerisinde değerlendirilecek ve bu etik kurulları TBMM’deki etik komisyon bir yasma dönemi boyunca görev yapacak.”

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Yeni Anayasa meselesi sadece AK Parti’nin boynunun borcu değildir. Yeni Anayasa meselesi Türkiye’de parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin en önemli siyasi sorumluluğudur. Eğer bu parlamento Anayasa meselesini savsaklar, Anayasa meselesini bir başka parlamentoya devrederse aslında bu parlamento siyaseten çok fazla bir şey yapmış olmaz. Dolayısıyla herkesin samimiyetle demokratik, sivil, katılımcı, çoğulcu bir Anayasa yapma sorumluluğunun farkına varması lazım. Hiç kimse bu görevden kaçamaz. Bu görevin hep birlikte yerine getirilmesi esastır.

Bu mesele ilanihaye beklenecek bir mesele değildir. Biz kendi açımızdan bunu aylar öncesinden söylüyorduk şimdi uygulamaya koyacağız. Biz kendimize göre parti içerisinde tartıştığımız, olgunlaştırdığımız önümüzdeki dönemde de muhtemelen Nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız Anayasa taslağımızı TBMM’ye sunar ve bu taslağın TBMM’den geçmesi için 367’yi bulması için gerekli çalışmayı yaparız. Bulamazsak 330’u bulup millete gitmesi için gerekli çalışmayı yaparız.

Bildiğiniz gibi Anayasa çalışmalarında partiler grup kararı alamazlar. Dolayısıyla her bir milletvekili kendi hür vicdanıyla, kendi yorumuyla, kendi aklıyla kendi siyasi algısıyla Anayasa teklifine oy verir, lehinde verebilir aleyhinde verebilir. Bizim üzerimize düşen bunu parlamento içerisinde çözebilecek bir çalışmayı ortaya koymaktır. Bu çalışmalar sonucunda ümit ederim parlamentoda sonuç alınır ve en kötü ihtimalle milletten bunun geçirilmesi mümkün olur.

Başkanlık sisteminin tipi, nasıl bir başkanlık sisteminin olacağı, bu kontrol mekanizmalarının nasıl oluşturulacağı, bütün bunlarla ilgili olarak tabii ki parti içerisinde tartışılacak. Genel idare kurulumuzla, merkez karar yürütme kurulumuzla bu konu bir kere daha gündeme gelecek. İlgili komisyondaki arkadaşlarımız çalışıyorlar. Sonuç itibariyle parti en sonunda net bir formu ortaya çıkarılacak. Anayasa teklifini ortaya çıkaracak ve ondan sonra parlamentoda gerekli çalışmaları yapacağız.”

Rıza Sarraf’ın Türkiye’deki mal varlığına ilişkin Amerika’dan gelen bir talebin olup olmadığının ve hükümetin konuya nasıl baktığının sorulması üzerine Kurtulmuş, “Öncelikle söz konusu dava ABD’de yanı yurtdışında başlamış olan hukuki bir süreçtir. Bu hukuki süreçle ilgili şu ana kadar herhangi bir şekilde söz konusu ülkeden bu söz konusu davayla ilgili resmi bir bilgi talebi ya da resmi bir talep Türkiye’ye aktarılmış değildir. Gelmiş değildir” diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, terörün ve teröristin tanımının yeniden belirlenmesi hakkında bir çalışmanın olup olmadığına ilişkin, “Biz burada kesinleşmiş ya da kesinleşmekte olan konularla ilgili kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Bu konu ile ilgili eğer ihtiyaç ortaya çıkarsa, talep ortaya çıkarsa bu konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’mız gerekli çalışmaları yapar, bunları arkasından Bakanlar Kurulu’na getirir. Ancak henüz bu konu ile ilgili üzerinde çalışılan bir çalışma yoktur. Netleşmiş bir çalışma yoktur” şeklinde konuştu.  

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Rusya’nın Türkiye’de gerçekleştireceği gözlem uçuşu ve bir Rus askeri heyetinin İzmir’e gelişi hakkında şunları söyledi:

“Rus uçağının düşürülmesi olayından sonra bir taraftan Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler gerginleşti. Ama diğer taraftan da çeşitli vesilelerle Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler sürdürülmeye çalışıldı. Buradan da ifade ettiğimi hatırlıyorum. Ne Türkiye Rusya’yı gözden çıkarır ne Rusya Türkiye’yi gözden çıkarır. Uzun yıllar boyunca birbirleriyle yakın komşuluk ilişkisi bulunan, zaman zaman rekabet ilişkini olan ama birçok alanda da iş birliği halinde olan iki ülke, ekonomik olarak ilişkileri olan iki ülke, ticaretten turizme kadar birçok alanda ilişkisi olan iki ülke öyle çok kolay, herhangi bir krizi bahane ederek ilişkilerini ortadan kaldırmaz. Bunu biz baştan beri söylüyorduk ve Türkiye olarak da tansiyonun düşürülmesi, ilişkilerin normalleştirilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları da yapmaya gayret ettik. Bu çerçevede de çeşitli vesilelerle ekonomik heyetler, gruplar arasında görüşmeler oldu. G-20’de biliyorsunuz bir temas oldu. 2-5 Şubat tarihleri arasında rutin olarak her yıl yapılan sınır bölgelerimizde Rus uçaklarının uçuşları rotadaki bir anlaşmazlık dolayısıyla o zaman yapılmamıştı. Şimdi Rus askeri heyetinin gelmesi bu anlamda önümüzdeki dönemde belki oluşacak uçuşların yapılması bakımından da meselenin normalleşmesine katkıda bulunur diye ümit ediyoruz. Gelsin bakalım. Ne konuşulacak, neler yapacaklar ondan sonra daha net konuşuruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.