Öne Çıkanlar Covid19 fetö Pardus Genel Müdürü Mehmet Selim Tunçbilek Belçika Mavisi Simental Promosyon Park Dedeman Kastamonu Oteli Ayla Parlaktır putin tsk istanbul

Kütük Örneği Alma Hakkı Seçmen Başına 6 Kuruş

Yüksek Seçim Kurulu, 27 partinin seçime katılma yeterliliği taşıyıp seçmen kütük örneği alma hakkı olduğunu ilan etti. Kurul, siyasi partilerin seçmen kütüklerinin örneklerini alabilmeleri için seçmen başına 6 kuruş ödeyeceğini belirtti. Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda siyasi partiler, yurt içi seçmenler  için 3 milyon 244 bin 551 TL, yurt dışı seçmenleri için 173 bin 753 TL ödeme yaparak seçmen kütüklerine ulaşabilecek. Elektronik ortamda verilecek olan seçmen bilgileri ise ücretsiz olacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kurul, 27 partinin de seçime katılma yeterliliği taşıdığını ve seçmen kütük örneği alma hakkı olduğunu ilan etti. Seçmen kütüğü verilebilecek olan siyasi partilerin, seçimlere katılabilme yeterliliğine sahip olmaları gerektiğine dikkat çekilen kararda, seçime yeterliliği taşıyan partilerin isimleri şöyle sıralandı:

“Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Adalet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Halkların Demokratik Partisi, İlk Parti, Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti, Merkez Parti, Millet Partisi, Millet ve Adalet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Halk Partisi, Vatan Partisi.”
 
-SEÇMEN KÜTÜĞÜ MALİYETİ 3 MİLYON 418 BİN 304 TL-

YSK kararında, Cumhurbaşkanlığı, yerel ve genel seçimlerin dönemleri de belirlendi. YSK, milletvekili seçimlerinin 4’er, Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin ise 5’er yıllık dönemlerde yapılması gerektiğini bildirdi.

Her yıl ocak ayında siyasi partilerin seçime katılabilme yeterliliklerinin Yüksek Seçim Kurulu tarafından yeniden saptanarak ilan edileceğinin belirtildiği kararda, seçmen kütüğü örneği istemeye siyasi parti genel merkezlerinin yetkili olduğu, ancak yetki verilmesi koşuluyla il ve ilçe başkanlarının da kendi seçim çevreleriyle ilgili istemde bulunabilecekleri hükme bağlandı. Seçmen kütüğü örneğinin istemlerinin bir seçim döneminde ikiden fazla olamayacağına karar veren YSK, kâğıt olarak verilecek seçmen kütüğü örneklerinin gideri karşılığı ödenecek bedelin, 2016 yılı için her seçmen başına 6 kuruş, olarak tespit etti. Bu bedel maliye veznesine yatırılacak. YSK 1 Kasım 2016’da yapılan seçimlerde yurt içinde 54 milyon 75 bin 851, yurt dışında 2 milyon 895 bin 885 seçmenin oy kullanacağını açıklamıştı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda siyasi partiler, yurt içi seçmenleri için 3 milyon 244 bin 551 TL, yurt dışı seçmenleri için 173 bin 753 TL olmak üzere toplam olarak 3 milyon 418 bin 304 TL ödeyerek listelere ulaşabilecek. Seçmen kütüğü örnekleri giderinin ödendiğine ilişkin belge, ilgili kurulca alındıktan sonra, imza karşılığında siyasi parti yetkililerine verilecek. Seçmen kütüğü örneği verilmesi istemlerinin elektronik ortamda da karşılanabileceğine karar veren YSK, elektronik ortamda istenen seçmen kütüğü örneklerinin ücretsiz olarak verilmesine hükmetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.