Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak suriye Koronavirüs Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk vodafone CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan hatay dsp Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy yılbaşı Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen

Memur Her Yıl Bir Çeyrek Altın Kaybetti

Memur maaşlarının alım gücü, geçen son 14 yılda enflasyon karşısında hızla eridi. 2002 yılında en düşük memur maaşıyla 24 çeyrek altın alınabilirken, bugün yalnızca 10 çeyrek altın alınabiliyor. Yine aynı şekilde memur maaşı 2002 yılında 82 kilo ete karşılık gelirken, bugün 45 kilo ete, 2002’de 570 kilogram ekmeğe karşılık gelen maaş bugün 370 kilogram ekmeğe karşılık geliyor.

Bağımsız Sağlık-Sen’in memur maaşlarının alım gücü üzerinde yaptığı araştırma, maaşların mevcut iktidarın iş başına geldiği 2002 yılından bugüne kadar enflasyon karşısında hızla eridiğini ortaya çıkardı. Buna göre 2002 yılında yeni göreve başlayan bir memur 570 lira maaş alırken, 2002 fiyatıyla 23.5 lira olan çeyrek altından 24 adet alabiliyordu. Bugün ise en düşük memur aylığının 2 bin 250 lira olmasına rağmen çeyrek altın fiyatının 210 liraya ulaşması nedeniyle yalnızca 10 altın alınabiliyor. Geçen 14 yılda alım gücü enflasyon karşısında yaklaşık 14 çeyrek altın değerinde azalan memurun, yine alım gücü ette 37 kilogram, ekmekte ise 200 kilogram azaldı.
 
-1 GECELİK TATİLE 9 GÜN MESAİ-
Araştırma kapsamında, memurların gelirlerine oranla bazı faaliyetleri gerçekleştirebilmek için gereken çalışma süreleri de belirlendi.

Buna göre memur ailesi ile birlikte 5 yıldızlı bir otelde bir gecelik konaklamak istese ortalama 640 lira vereceği göz önünde bulundurularak bunun için 9 günlük ücreti bir gecelik oda ücretine vermesi gerekecek.
 
-TÜRKİYE’DE MEMUR MAAŞLARI OECD’NİN ÇOK ALTINDA-
Türkiye’de memur maaşları 34 üyeli OECD ülkelerinin ortalamasının çok altında seyrediyor.

OECD rakamlarına göre, Türkiye’de bir memur yeni işe başladığında yıllık brüt 24 bin 530 dolar kazanırken, bunun OECD ortalaması ise 33 bin 348 dolar. Yani Türkiye’deki bir memur diğer ülkelerdeki memurlardan ortalama yıllık 9 bin dolar daha az kazanıyor.
 
-BAYRAKTAR: MAAŞLAR HER YIL ENFLASYON KARŞISINDA ERİYOR-
Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, memur maaşlarının alım gücünün geçen son 14 yılda enflasyon karşısında hızla eridiğine dikkat çekerek, “Son 14 senede her yıl memurun cebinde bir çeyrek altın azalmıştır. Memurun artık bu duruma dayanacak takati kalmamıştır” açıklamasında bulundu.

Memurların aldıkları düşük ücretlerle ay sonunu getirmekte zorlandıklarını kaydeden Bayraktar, maaşların OECD ülkelerinin seviyelerine çekilmesini talep ederek, “Kamunun bel kemiğini oluşturan memurlar geçim sıkıntısı yaşamaktadır. Bu nedenle memurların iş performansı da düşmektedir. Hükümet derhal maaşlara gerekli artışları yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
 

Anahtar Kelimeler:
Bağımsız Sağlık Sen
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.