SSUK: Paket Rengi Ne Olursa Olsun Sigara Aynı Derecede Zararlıdır

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Özen Aşut, “Sağlık bakanının düz paketten vazgeçildiği konusunda yaptığı açıklama soğuk duş etkisi yapmıştır. Metin, basın ajansı tarafından İngilizce de servis edildikten sonra Türkiye uluslararası kamuoyunda ağır eleştirilere hedef olmuştur. Tütün tüketiminin azalmasını isteyen bir yönetim, bilimsel kanıtlar düz paketi işaret ederken yoldan dönmemelidir. Tütün endüstrisi savlarını değil halk sağlığını desteklemelidir. Yıllardır verilen sözlerin artık tutulmasını bekliyoruz”” açıklamasında bulundu.

SSUK’den yapılan açıklamada, tıp literatüründe düz paket konusunda yapılmış 190 bilimsel çalışma olduğu belirtilerek, “Gençler renklerinden ve logolarından arındırılmış sigaraları daha az çekici, daha kalitesiz, daha tatsız, banal bulmaktadır. Sigara içenler daha açık renkli paketlerdeki ürünlerin daha az zararlı olduğunu düşünürler. Gerçekte rengi ne olursa olsun ürün aynı derecede zararlıdır. Sigara firmaları psikolojik etkisi nedeniyle farklı renkte paketler üretirler. Düz paket bu algı operasyonunu engeller. Sigara paketleri üzerindeki resimli uyarılar sigara içenlerin bırakmasını sağlar. Tütün endüstrisi bu resimlerin etkisini azaltmak üzere logoları ve renkleri ile algı oyunları yaratır. Düz paket bu oyuna son verir. Uyarı resmini görünür kılar” denildi.

Sigara firmalarının düz paket uygulamasına girişen ülkelerin hükümetlerini ticaret kanunlarıyla korkuttuğu ileri sürülen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Avustralya hükümeti bir sigara firması tarafından dava edilmiş ve 2015 yılı Aralık ayında sigara firması davayı kaybetmiştir. Birçok ülke düz paket uygulamasını başlatmıştır. Avustralya’da uygulamaya geçilmiş, İrlanda, İngiltere ve Fransa’da kanun onaylanmıştır. Yeni Zelanda, Singapur, Finlandiya, Norveç ve İsveç’te ilk aşaması geçmiştir.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.