Öne Çıkanlar Covid19 Koronavirüs Kuşadası Belediyesi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener chp niğde milletvekili ömer fethi gürer suriye palandöken atatürk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Hasta Sayısı

Türkiye Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi Tanıtıldı

Kalkınma Bakanlığı, tamamlanan “Türkiye Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi” hakkında bilgi verdi.
 
Kalkınma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bölgesel ve sektörel rekabet politikalarının iyileştirilmesini Bakanlıkla, ilgili diğer kurumlar ve kalkınma ajansları arasındaki koordinasyonun geliştirilmesini amaçlayan "Türkiye'de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi" Türkiye-AB mali işbirliği çerçevesinde ve Bakanlığımız ile İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) işbirliğiyle yürütüldü.

Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve OECD ile uygulanan proje toplam bütçesi 2 milyon Avro olup 2014 yılında başlayıp 22 ayda tamamlandı.
 
 
Projenin Amacı
 
Açıklamada projenin amacına ilişkin şu ifadeler yer aldı:
 
“Projenin amacı, bölgelerin rekabet edebilirliklerinin mukayeseli olarak analiz edilmesine imkân verecek yöntem bilgisinin geliştirilmesi, bölgelerin rekabet gücü ve potansiyeli yüksek sektörlerinin belirlenmesi, ulusal sektörel stratejilerde mekânsal boyutun güçlendirilmesi ve merkezi ve bölgesel düzeyde kurumlar arası koordinasyon çerçevesinin geliştirilmesidir.”
 
Proje kapsamında yer alan 4 bileşen ise şöyle:
 
“Bölgelerin rekabet edebilirliklerini etkileyen faktörlerin mukayeseli analizine ve temel politikaların belirlenmesine imkân veren standart bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu çerçevede, Düzey-2 bölgeleri bazında genel bir bölgesel rekabet edebilirlik endeksi geliştirilmiştir.
 
Çalışmanın ikinci bileşeni kapsamında, 26 Düzey-2 bölgesi için karşılaştırmaya imkân veren standart bir yöntemle rekabet edebilirliği yüksek ve gelecekte rekabet potansiyeli taşıyan sektörler tespit edilmiştir.
 
Üçüncü bileşen ile ulusal ve bölgesel düzeydeki strateji ve politika dokümanları arasındaki uyumun ne düzeyde olduğunu tespit etme amacıyla temel strateji dokümanları ve bölge planları analiz edilmiş, önümüzdeki dönemde hazırlanacak dokümanlar arasındaki uyumun nasıl geliştirilebileceği konusunda öneriler geliştirilmiştir.
 
Son bileşen ile pilot olarak seçilen makine ve kimya sektörlerinin ve sektörlerle ilgili stratejilerin değerlendirilerek, mekânsal boyutun analiz ve politika çerçevesine dâhil edilmesi ve diğer sektörlerde de kullanılabilecek bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Söz konusu sektörler, yapıları, üretim ve dış ticaret göstergeleri, Ar-Ge ve yenilik durumları ile sektörle ilgili politika çerçevesi – teşvik sistemi, kamu alımları, yatırımlar vb.i- yönünden incelenmiştir.
 
Söz konusu proje ile elde edilen tecrübe ve çıktılar geliştirilerek rekabet politikaları alanında ülkemizde gerçekleştirilecek araştırma, analiz ve destek politikalarının iyileştirilmesine önemli katkılar sağlanacaktır.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.