Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti ihracat çin kınama bugünün gündemi Metina dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ak parti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül

YÖK Başkanı Saraç ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’’nü Kutladı

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç ‘8 Mart Dünya Kadınlar Gününü’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Saraç, “Yükseköğretim Kurulu olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz. Bugün dünyada birçok ülkede, ülkelerin önemli hedeflerinden biri, hayatın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesidir. Bütün ülkeler başarılı kadınları ile gurur duyarlar” dedi.
 
YÖK’ün sitesinden yapılan açıklamada, ‘Akademide Kadın’ başlığı altında kadınlar gününe özel mesaj yayımlandı. Saraç, ülkede uzun yıllardan bu yana kadınların akademide çok iyi temsil edildiğini ancak bu başarıyı, karar verme mekanizmalarında ve üst yönetimlerde olması gereken sayıda göremediklerini ifade etti.
 
“Üst Görevlerde Başarılı Kadınları Görmek Kurulumuzun Hedefi”
 
Bu üst görevlerde de başarılı kadınları görmenin Yükseköğretim Kurulunun öncelediği hedefleri arasında olduğunu söyleyerek mesajına şöyle devam etti:
 
“1970'lerde ABD'de Sosyolog Blitz tarafından yapılan bir çalışmada, mühendislerin, doktorların, hukukçuların oranlarının ABD'de yüzde 2,3, İngiltere'de yüzde 4,3, İsveç ve İsrail'de yüzde 13 olarak gözüktüğü yıllarda Türkiye'de bu oran yüzde 25'e kadar ulaşıyordu. Bugün de oranlarımız AB ortalamasından daha yüksek. Ancak bu oranlar yönetim ve liderlik kademelerine yansımamaktadır. Üst akademik pozisyonlarda kadın sayısının artması, bilim işgücüne katılımda da bir teşvik sağlayacaktır. Akademik kariyerlerine yeni başlayan genç kadınların ilerleme sürecinde bu rehberliğin önemli olacağı düşünülmektedir. Eşitsizlik daha çok eğitim tamamlandıktan sonra işgücüne katılım ve kariyerde ilerleme süreçlerinde ortaya çıkmaktadır. Bütün bu bağlamlarda yol alabilmek için kadınların iş dünyasına ve ekonomik refaha katılımı ile ilgili daha fazla politikalar üretilmelidir. Bu çalışmaları hep birlikte sürdüreceğiz.”
 
2014-2018 yıllarını kapsayan 10.Kalkınma Planında mesleki eğitime ciddi önem atfedildiğini belirten Saraç, yürütülen çalışmalara ilişkin şöyle devam etti:
 
“2016'da Türk Yükseköğretiminde okuyan öğrenci sayısının 2 milyon 285 bini (yüzde 33'ü) MYO'larda mesleki eğitim almaktadır. Bu sayının yüzde 47,5'i yani 1 milyon 85 bin.375'i kız öğrencilerden oluşmaktadır. Yükseköğretim Kurulu Kadın Araştırmaları Birimimiz 2017 eğitim yılında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Üniversitelerimiz, STK'lar ile 940 MYO'da okuyan bu kız öğrencilerin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmada rol sahibi olmalarını, ülkede istihdam edilmeleri için, ‘Kız Öğrencileri Güçlendirme ve Rol Modeller’ başlığı altında çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca STEM (Mühendislik ve teknolojide) kadınların sürdürülebilir kalkınmadaki rollerinin artırılması için de benzer çalışmalar yapılmaktadır. 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olmayı hedefleyen Türkiye, bu hedefe başarılı, çalışkan, vatansever kadınlarımızın katkısı ile daha da güçlü ulaşacaktır.
 
Bu vesile ile Yükseköğretim Kurulu adına Üniversitelerimizin kadın çalışmaları ve kadın araştırma merkezlerine sürdürdükleri başarılı çalışmalar ve katkıları nedeniyle teşekkürlerimi sunarım. Türk Bilim dünyasına büyük değerler katan kadın araştırmacılarımızı ve akademisyenlerimizi selamlıyorum.”



 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.