Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti ihracat çin Prof. Dr. Nevzat Tarhan bugünün gündemi kınama CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel tüpraş Metina Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

YÖK'ten Darbeye Karşı Ortak Bildiri

Yükseköğretim Kurulu ve tüm üniversite rektörleri, ortak bildirge yayımlayarak “Özgür ve bilimsel düşüncenin en büyük düşmanı olan bu yapılanmanın üniversiteleri ele geçirmesine,  ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişmesini baltalamasına asla müsaade edilemez” dedi.
 
Yükseköğretim Kurulu, tüm üniversiteler ve akademik camia olarak darbe girişimine karşı ortak açıklama yayımladı. 15 Temmuz gecesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tarihinin en ağır saldırılarından birine maruz kaldığı ifade edilen açıklamada, bu darbe girişiminin, yıllardır devlet içerisine yerleşerek bütün kurumlara yayılan, devlet içinde ayrı bir devlet gibi örgütlenen şebekenin girişimi olduğunun alenen ortaya çıktığı belirtildi.
 
Türkiye Yükseköğretim sistemini oluşturan üst kurumlar ve üniversitelerin yöneticileri, öğretim elemanları ve çalışanları olarak, millet iradesine ve Türkiye’nin demokratik sistemine karşı gerçekleştirilen “bu kanlı kalkışmayı” lanetlediklerini bildirdiler.
 
Bu girişimin sorumlularının bir an önce hukuk önünde hesap vermesi ve hak ettikleri cezalara çarptırılması gerekti belirtilen açıklamada, bu konuda üniversitelere düşen görevler olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
 
“Devletin içindeki paralel yapılanmanın, uyuşturulmuş bu zihniyetin akademik dünyadaki uzantılarının da farklı olması beklenemez. Özgür ve bilimsel düşüncenin en büyük düşmanı olan bu yapılanmanın Üniversiteleri ele geçirmesine,  ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişmesini baltalamasına asla müsaade edilemez.
 
Başta Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, Hükümetimiz, kahraman polisimiz, onurlu Türk ordusu mensuplarımız ve medyamız olmak üzere, halkımızın kanıyla canıyla koruduğu demokratik parlamenter sistemimizin yanında bulunduğunu ve savunucusu olduğunu göstermek, varlık sebebi olan özgür ve bilimsel düşüncenin yanında yer almak üniversitelerimizin asli görevidir.
 
Bu konudaki hassasiyetimizin uygulamalarla da pekiştirileceğinden kimsenin şüphesi olmasın.”
 
Açıklamada demokrasinin en önemli savunucularından olan üniversiteler için demokrasiye sahip çıkma günü olduğu ve bütün akademik camianın milletin iradesine saygı ve demokrasiye sahip çıkma noktasında tek vücut halinde olduğu vurgulandı.
 

Anahtar Kelimeler:
YökOrtak Bildiri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.