Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi Zeytin Dalı Harekatı dünya sağlık örgütü Afrin ataşehir belediyesi duman obezite covid19 salgını Dr. Fevzi Özgönül Anadolu Sağlık Merkezi diyabet

Ataşehir’de Asbest Maddesine Dikkat Çekildi

Ataşehir Belediyesi, asbest maddesinin zararlarıyla ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak için “Asbest Risk Yönetimi Sempozyumu” düzenledi.

“Tehlikeli Atıkların Tahliyesinin Yönetilmesi” konusunda Ataşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararlar doğrultusunda, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından “Asbest Risk Yönetimi Sempozyumu” düzenledi. Eski binaların yıkımı sırasında oluşan asbest maddesinin zararlarına dikkat çekilen sempozyumda, asbestin çevreye ve insan sağlığına zararları, bina yıkım süreçlerinde asbest tespiti ve söküm işlemleri, asbest risk yönetimi gibi konular ele alındı. Sempozyuma, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Asbest Söküm Uzmanları Derneği’nden konusunda uzman akademisyenler katıldı.

“TEHLİKELİ MADDE OLDUĞU SON YILLARDAKİ TEKNOLOJİLER SAYESİNDE ORTAYA ÇIKTI”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman “Yüzyıllardan beri ısı yalıtımında kullanılan asbestin çok tehlikeli bir madde olduğu son yıllardaki teknolojiler sayesinde ortaya çıktı. Şimdi İstanbul’da kentsel dönüşüme giren binaların yıkılması sırasında bu maddenin denetimli biçimde sökülmesi ve imha edilmesi gerekiyor” dedi.    

Ataşehir’de Asbest Risk Yönetimini anlatan etkinliğin ev sahibi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, Türkiye’de asbest kullanımına 2004 yılında kısıtlama getirilip 2010 yılında yasaklandığını hatırlatarak yasaklandığı zamana kadar 1 milyon 200 bin ton asbest maddesinin ithal edildiğini belirtti. Alınan tedbirleri anlatan Kartal, Ataşehir Belediye Meclisi’nin “Tehlikeli Atıkların Tahliyesinin Yönetilmesi” kararının ardından yıkım yapılacak binalardan Asbest Araştırması Raporu ve Tehlikeli-Tehlikesiz Atık Yönetim Planı hazırlatılmasının zorunlu hale getirildiğini ifade etti. Yaptıkları çalışmalarda 142 yapıdan numune aldıklarını ve 24 binada asbest içeren malzemeye rastlanıldığını belirten Kartal, 7 ton asbest içeren malzemenin giderildiğini ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı’ndan Çevre Mühendisi Ahmet Serdar Sevinç ise “Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik” konusunda bilgi paylaştı. Sevinç konuşmasında asbestin kullanım yasağı, risk analizi ve binalarda asbest kullanımı hakkında bilgi verdi.  

Programda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan “Asbest ve Sağlığımız”,  TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik ise “Bina Yıkım Süreçlerinde Asbest, Sağlık ve Güvenlik Önlemleri” konusu üzerine sunumlarını gerçekleştirdi.

Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Bahattin Murat Demir yaptığı sunumda “Ulusal Asbest Risk Yönetimi” hakkında bilgiler verdi.

Sempozyum, Halk Sağlığı ve Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Dr. Özkan Kaan Karadağ ile Asbest Söküm Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Fidan’ın sunumlarıyla son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.