Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi çin ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Başkan Demirel Denizsiz Ankara'da Gemi Yürüttü

Etimesgut Belediyesi'nin düzenlediği 14. Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülerle sona erdi. 10 gün süren ve Türk dünyası ile Anadolu'yu kültürleri ve sanatlarıyla buluşturan festivalin finalinde, Ankara'da gemiler karadan yürütüldü.

TARİHİ ANLAR 

Kıbrıslı Türk modacı Abdullah Öztoprak'ın , 'Fetih... İzler Bırakan': Tarihi Teatral Moda Gösterisi' ilgiyle izlendi. Gösteride, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi Etimesgut'ta canlandırıldı. Her türlü detayın düşünüldüğü gösteri için özel olarak gemi yapıldı. Gemi, Fatih'in karadan gemileri yürüttüğü gibi meydanda, tarihi kostüm giyen mankenlerce yürütüldü. Gemi, yaklaşık 100 bin kişinin arasından Selçuklu mimarisiyle inşa edilen Türk Beyleri Kent Meydanı'nda ilerledi. Önde mehteran, arkasında fetih için karadan yürütülen gemi ve Osmanlı askerleri muhteşem bir atmosfer oluşturdu.



SEMAZENLER DÖNDÜ
Fetih için gemi yürütülürken, fethin manevi boyutu da yansıtıldı. Meydanın dört bir yanında semazenler döndü. Meydanın duvarlarında, yeniçeri askerleri nöbet tuttu. Hezarfen Ahmet Çelebi sahnesinde, mankenler meydanda vatandaşların üzerinde uçuruldu. Gösteri boyunca fonda Fetih marşı çalındı. Tarihi akışa uygun olarak sahnelenen fetih başkentlileri büyüledi. Osmanlı kostümleri giyen mankenlerin defilesi de büyük alkış aldı.

Gösteri sonrası Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, gösteriyi hazırlayan modacı Abdullah Öztoprak'la birlikte '10. Yıl Marşı'nı ve 'Türkiyem' türküsünü sahnede, onbinler meydanda ellerinde Türkiye ve Türk Devletleri ve özerk Türk Cumhuriyetleri'nin Bayraklarını sallayarak okudular.

FİNALE YAKIŞTI
Başkan Demirel, "Nasıl ki büyük komutan Fatih Sultan Mehmet atamız, gemileri karadan yürütüp İstanbul'u fethettiyse, biz de denizi olmayan Ankara'da

gemileri yürüterek, büyük fethi ve Fatih'in hatırasını capcanlı tutmanın gururun yaşadık. Festivalimize yakışır bir final oldu. Kültürlerimizi, sanatlarımızı, folklorumuzu sergiledik, kaynaştık, birliğimizi ve beraberliğimizi pekiştirdik.  Şunu biliyoruz ki; Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur. Biz de Türk'e ait ne varsa bu festivalde sahip çıktık. Büyük Türk dünyamızı festivalimizle bir araya getirdik " dedi.

Finalde Azerbaycan gecesi de yaşandı. Etimesgut Belediyesi'nin kardeş şehri Şirvan'dan gelen Azeri heyet, gösterileriyle festivalde yer aldılar. Dans gösterileri ve Azeri müzikleri beğeni ile izlendi. Günay Kerimova, Rovşhan Aziz Muhterem şarkılarıyla; Allavu Reks grubu da danslarıyla festivale renk kattı. Başkan Demirel Azerbaycanlı konuklarına çeşitli hediyelerle teşekkür etti.

1 MİLYON KİŞİYİ AĞIRLADI
Festivalin yalnız Ankara'dan değil, farklı illerden gelen misafirleri de vardı. 29 hemşehri derneği, Türk Cumhuriyet ve topluluklarının kültür, sanat, yemek, folklor, seyirlik oyun ve tüm yönleriyle tanıtıldığı festivali 10 gün boyunca 7'den77'ye 1 milyona yakın kişinin ziyaret etti. Festivalde 10 ünlü sanatçı konser verdi. 100'e yakın dans, gösteri ve yöresel sanatçı sahne aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.