Öne Çıkanlar türkiye çin ihracat gündem özel gündem özeti meme kanseri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Metina astım burgan bank kınama galatasaray

-73 ABD’Lİ SENATÖRDEN KERRY’YE TÜRKİYE’DEKİ “BASIN SANSÜRÜ” MEKTUBU

WASHINGTON(ANKA) - Demokrat Senatör Charles Schumer, 100 üyeli ABD Senatosu'dan 73 üyesinin imzasıyla ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye gönderdiği mektupta Türkiye'de "basın sansürü ve basın mensuplarının taciz edilmesi"yle ilgili kaygılarını iletti ve Kerry'yi bu konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmeye çağırdı.

Mektubu kaleme alan iki senatörden biri olan Charles Schumer, Türkiye'nin birçok girişimde Amerika'nın önemli ortağı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türk hükümetinin, "özgür basın üzerinde uyguladığı baskıyı kaldırması ve rejimin çıkarlarına aykırı fikir ve haberleri kaleme alan medya üyelerini korkutmayı amaçlayan girişimlerin sona erdirilmesi gerektiğini" savundu.

Amerika'nın Sesi (VOA) tarafından yansıtılan mektupta Dışişleri Bakanı Kerry'nin, "Erdoğan hükümetinin demokratik olmayan kaygı verici eğilimleri" konusuna eğilmesi gerektiği belirtilirken Senatör ayrıca Kerry'ye Türk hükümetinden, aralarında basın özgürlüğünün de bulunduğu temel demokratik prensiplere uymasını rica etmesi çağrısı yapılıyor.

-"MEDYAYA SANSÜR OTORİTER REJİMİN GÖSTERGESİ"-

Mektubun diğer yazarı Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker de, Erdoğan hükümetinin "ifade özgürlüğü ihlalleri konusunda hesap vermesi gerektiğini" öne sürdü. Wicker, "gazetecileri tutuklamak ve medyaya sansür uygulamak bir demokrasinin değil otoriter bir rejimin göstergesidir" diye konuştu ve Dışişleri Bakanı Kerry'nin bu konulara gecikmeden eğileceği umudunu dile getirdi.

Haberde 100 üyeli Amerikan Senatosu'nun 70'den fazla üyesinin imzasını taşıyan mektupta üyelerin Türkiye'de süregelen "insan hakları ihlalleri ile ilgili derin kaygı" duyduğu dile getirildi. Mektupta güçlü bir demokraside toplumun tüm üyelerinin ifade özgürlüğüne saygı duymasının şart olduğu ve bunun muhalefetin hükümeti eleştirdiği durumlar için de geçerli olması gerektiği belirtildi.

Türkiye'de tutuklanan ve işini kaybeden gazetecilere dikkat çekilerek "bu tür taktiklerin bir demokraside kabul edilemeyeceğini" belirten senatörler, özgür basının halkın bilgiye erişimi için şart olduğunun altını çizdi ve Türk hükümetinin "medyayı cezalandırması ve sansür uygulamasının Amerika için ciddi bir kaygı kaynağı" olduğunu savundu. (ANKA)(CN/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.