Öne Çıkanlar ankara tsk chp konya deprem diyarbakır sgk bodrum ırak pkk Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank cumhurbaşkanı erdoğan

Çin’in 2022 Yılı GSYH’sinin 120 Trilyon Yuanın Üzerine Çıkması Bekleniyor

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Maliye ve Ekonomi İşleri Komitesi Ofisi Direktör Yardımcısı Han Wenxiu, Çin’in GSYH’sinin bu yıl 120 trilyon yuanı geçmesinin öngörüldüğünü söyledi.



Han Wenxiu, söz konusu tahmin ile yılın başında belirlenen hedef arasında belli bir mesafe bulunmasına rağmen, başta geleceğe dönük yapısal endeksler olmak üzere birçok alandaki endekslerde çarpıcı performanslar gözlemlendiğini belirtti.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), geçen hafta, kasım ayına dair başlıca ekonomi verilerini açıkladı. Veriler, ileri teknolojli imalatın, bilişim hizmetlerinin ve günlük tüketimin hızla büyümesiyle, Çin ekonomisinin toparlanmasının kazım ayı itibarıyla hız kazandığını ortaya koydu.

Verilere göre, yılın ilk 11 ayında büyük ölçekli sanayi işletmelerinin sağladığı katma değer yıllık yüzde 3,8 arttı. Aynı dönemde, ileri teknolojili imalatta kaydedilen katma değer de yıllık bazda yüzde 8 büyüme kaydetti.

Bunun yanında, kasım ayında madencilik ve imalat alanlarında elektrik, doğal gaz ve su gibi kaynakların üretimi ve arzı yükselirken, yazılım ve bilişim teknolojisi hizmetleri ile finans sektöründe de büyüme görüldü. Öte yandan, hizmet sektörü için ticari faaliyet beklenti endeksi kasımda 53,1 olarak kayıtlara geçti.

Tüketim alanına bakıldığında ise salgının etkileri nedeniyle kasım ayında tüketimde düşüş yaşandığı görüldü. Ancak temel günlük tüketim ürünlerinin satışları ve çevrim içi perakende satışlar hızla arttı. Ocak-kasım döneminde Çin'de internet üzerinden yapılan perakende satışlar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,2 arttı.

Yılın ilk 11 ayında yatırım alanındaki veriler de umut vericiydi. Sabit varlık yatırımlarının ölçeği kasım ayında genişlemeye devam ederken, ileri teknolojili sektörlere yatırımlar da güçlü bir büyüme gösterdi. Ocak-kasım döneminde Çin’deki sabit varlık yatırımları yıllık bazda yüzde 5,3 arttı. Bunlar arasında, altyapı yatırımları yüzde 8,9, imalat yatırımları yüzde 9,3 ve ileri teknoloji yatırımları yüzde 19,9 yükseldi.

Öte yandan, Çin’de istihdam durumundaki istikrarın temel olarak korunduğu kaydedildi. Kasım ayında, kentlerdeki işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puan yükselişle yüzde 5,7 olarak kayda geçti.

Salgınla mücadele tedbirlerindeki değişiklik ekonomiye güven katıyor

Çin, aralık ayı başında KOVIİD-19 salgınıyla mücadele tedbirlerinde bazı değişikliklere gitti. Yeni tedbirler uyarınca, hafif ve asemptomatik vakalar için evde karantinaya izin verilmenin yanı sıra, seyahatlerin ve kamusal mekânlara girişlerin kolaylaşması amacıyla test zorunluluğu kaldırıldı. Uzmanlar, yeni düzenlemeler sonrasında Çin ekonomisinin daha hızlı bir şekilde toparlanacağına dikkat çekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.