Öne Çıkanlar türkiye galatasaray ihracat çin gündem özeti ak parti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gündem özel meme kanseri Metina astım burgan bank

Donald Trump’un Dış Politika Muamması

ABD Başkanlık seçimini farklı kazanan Donald Trump’un izleyeceği dış politikaya ilişkin yoğun soru işaretleri bulunuyor. “DAEŞ ile mücadeleyi yetersiz" olarak niteleyen ve daha az aktif bir dış politikasını benimseyeceği algısını yaratan Trump’un Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren Suriye ve Irak politikaları ve bu çerçevede YPG’ye sağlanan desteği konularında nasıl bir tavır takınacağı merakla bekleniyor.

Ankara, ayrıca Trump'un 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle Fetullah Gülen’in gözaltına alınması ve iade edilmesi talepleri konusuna Obama Yönetiminden farklı bir yaklaşım sergileyeceğini umuyor.
Donald Trump’in seçim kampanyası sırasında ABD ordusunun önemli ölçüde güçlendirileceğini vurgularken ABD’nin dünya sahnesindeki rolünün azalacağına ilişkin işaretler verdiği dikkat çekiliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile daha yakın bir ilişkiyi arzuladığını ortaya koyan Trump, İran’ın bölgesindeki artan ağırlığından rahatsız olduğunu,  ABD ve Rusya dahil BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın Tahran ile imzaladığı nükleer anlaşmasına da sert dille eleştirerek göstermişti.

DIŞİŞLERİ, SAVUNMA EKİPLERİ BİLİNMİYOR
Ancak Trump’un gerek dış politika gerekse savunma bakanlıklarının başına kimleri getireceği henüz bilinmiyor. Diğer bir bilmezlik ise, Washington’un dış ve güvenlik politikalarında büyük bir rol oynayan Beyaz Saray’ın ulusal güvenlik ekibidir.
Bu çerçevede, “DAEŞ ile mücadeleyi yetersiz” diye sert dille eleştirirken Başkan Barack Obama ve Hillary Clinton’u “DAEŞ’i kurmakla” suçlayan  Donald Trump’un bu bağlamda Washington’un Irak ve Suriye politikalarınını ciddi biçimde gözden geçirip geçirmeyeceği ve değiştirmesi halinde bu ülkelerdeki askeri varlığını ne ölçüde azaltacağı yanıt bekleyen önemli sorular arasında bulunuyor.

GÜLEN’İN İADESİ
Türkiye özellikle Trump yönetimi döneminde ikili ilişkilerde yaşanan bazı sıkıntı ve ayrışmaların gidirileceği beklentisi içinde. Ankara, Washington’un şimdiye kadar Suriye’de terör örgütüyle mücadele için gerekli gördüğünu dediği YPG’ye sağladığı desteği sona erdireceğini umuyor.  
Bunun yanısıra Ankara özellikle Trump Yönetiminin,  15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ’nün başı  olduğu gerekçesiyle Fethullah Gülen’in göz altına alınmasını sağladığını ve iade edilmesi için elinden gelenini yaptığını görmek istiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.