Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk dsp yılbaşı terörist suriye Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian Koronavirüs Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Oğuzhan Turan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan

“İş Gezisinde” Olan Çinli Taykonotlar, Yeni Yıla Uzayda Girdi

Şu anda uzayda farklı gezegen ve bölgelerde inceleme yapan iki ayrı Çinli taykonot ekibi, Kaplan Yılı’na uzayda giriyor. Bu yıl Bahar Bayramı’na denk gelen yeni yıl kutlamaları, Çin’de ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Çinliler tarafından coşkuyla kutlanıyor. Şu anda uzayda iki ayrı görevde bulunan Çinli taykonotlar da çektikleri videolarla Çinlilerin Bahar Bayramı ve yeni yılını kutladı.



Shenzhou-13 isimli insanlı uzay aracının mürettebatı Zhai Zhigang, Wang Yaping ve Ye Guangfu bayram arifesinde Çin halkının Bahar Bayramı’nı kutladı. Çinli taykonotlar, ilk defa yerküreden 400 kilometre uzaklıktaki uzay istasyonunda Bahar Bayramı’nı geçiriyor. Taykonotlar, bir ay önce de 2022 yılının ilk gün ışığını istasyonda karşılamışlardı.

Shenzhou-13, 16 Ekim 2021’de Tianhe adlı uzay istasyonunun çekirdek modülüyle otomatik olarak kenetlenmişti. Taykonotlar, böylece istasyonda 6 ay sürmesi planlanan uzay yaşantısına başlamışlardı.

Kutlama mesajı gönderen bir diğer ekip ise Mars’a giden uzay aracı Tianwen-1 personeli oldu. Ekip, Çin halkına şaşırtıcı ve hoş bir video yoluyla yeni yıl dileklerini gönderdi. Video çekimleri, Çin Yeni Ay yılı arefesinde yörüngeye özçekim yapmak üzere gönderilmiş bir kamera aracılığıyla 31 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirildi. 
 
Çin Ulusal Uzay Dairesi’nin yayınladığı videoya göre yörüngedeki aracın 3000N motoru, propergol rezervuarı, kontrol motoru ve diğer bütün bileşenlerinin hepsi gayet iyi durumda görünüyor. Ayrıca güneşin araç üzerindeki gölgesi, gemi üzerinde parlayan Çin bayrağı ve Mars gezegeninin kuzey kutbu görünür durumda.
 
Çekimin yapıldığı pazartesi günü, Tianwen-1 yörüngedeki etkinliğinin 557. gününde olup yeryüzünden de yaklaşık 325 milyon kilometre uzaklıktaydı. Mars üzerinde gezinen Zhurong adlı araç ise 255 günden bu yana çalışıyor ve gezegenin yüzeyinde şimdiye değin 1.524 metrelik yol kat etti.
 
Çin Ulusal Uzay Dairesi’nin bildirdiğine göre Mars keşif aracı, uzaya fırlatıldığı 23 Temmuz 2020 tarihinden beri 600 kadar ham bilimsel veri gönderdi. Mars’a geçtiğimiz yılın 10 Şubat’ında ulaşan Tianwen-1 çok yakında yörüngedeki ilk yılını kutlayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.