Öne Çıkanlar türkiye çin ihracat galatasaray ak parti gündem özel gündem özeti meme kanseri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Metina astım burgan bank

Bakan Bilgin'den EYT Açıklaması: "Çözüm Aşamasına Geldik"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT sorunu 99 öncesi işe başlayanların karşılaştığı emeklilikle ilgili bir sorundur. Prim gün sayısını doldurmuş olan, yılı tamamlamış olanların karşılaştığı bir sorun, yaşla ilgili bir problemdi onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldik. O dosyayı tamamladığımız gün bir basın toplantısıyla ya da başka bir şekilde kamuoyuyla paylaşacağız. Acil olan sorunların ertelenmemesi ve çözülmesi gerekiyor." dedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı ziyaret ederek, Necati Çelik Toplantı Salonu’nda basın açıklamasında bulundu.

Bakan Bilgin asgari ücret, EYT konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin'in açıklaması şöyle; 

“Tarihimizdeki En Yüksek Asgari Ücret Artışını Gerçekleştirdik”

“Bunun da ilk yolu sosyal politika yaklaşımını temel bir yaklaşım olarak benimsemek ve sosyal politika uygulamalarının kapsamını genişletmek. Asgari ücret bu konudaki en temel araçlarımızdan birisidir. Tarihimizdeki en yüksek asgari ücret artışını gerçekleştirdik. İlk olarak yüzde 50, arkasından yüzde 30 ve kümülatif olarak baktığımız zaman yüzde 90’ın üzerinde ama aritmetik olarak yüzde 80 oranında bir artış gerçekleştirdik. Bu enflasyon karşısında soluk almayı sağlayacak bir tedbirdir ama tek araç değildir, toplu sözleşmelerimiz önemli araçlardır. Kamu Çerçeve Protokolü çok önemlidir, bizim çalışanlarsa karşı başka sorumluluklarımızı düzenleyici mekanizmalarla yerine getirmemizi sağlayacak bir protokoldür. Belediyelerde çalışan 450 bin civarındaki işçinin maruz bırakıldığı ikramiyesizlik gibi sorunların o protokol çerçevesinde çözülmesi gerektiğinin, bütün işverenlerin o protokole uymak zorunda olduklarının da altını çizmek isterim. Uymayanlara da gerekli hukuki yaptırımları yapmaya hazırız. Hukuki bağlayıcılığı vardır, bütün kamuyu bağlayıcıdır çünkü onun altında Türk Devleti’nin yetki verdiği kurum olarak bizim imzamız var ve bizim sosyal paydaşlarımızın uzlaşmayla vardığı bir çerçeve anlaşmasıdır. Bu sorunların çözülmesi bizim sosyal politika uygulamalarımızın kapsamını derinleştirecektir.”

“90 Bin Civarında İşçinin Kamuya Kadrolu Olarak Geçmesi Konusundaki Çalışmalarımızı Tamamladık”

Bilgin, Aralık ayında asgari ücretin yeniden değerlendirileceğini hatırlatarak, “Enflasyonun tahribatını dikkate alarak yeni bir değerlendirme sonucunda kararımızı açıklayacağız. 3600 düzenlemesiyle kamu personeli arasında yaklaşık 6 milyona yakın bir çalışanın emeklilikteki hayatını düzenleyecek ciddi bir reforma imza attık. EYT sorunu 99 öncesi işe başlayanların karşılaştığı emeklilikle ilgili bir sorundur. Prim gün sayısını doldurmuş olan, yılı tamamlamış olanların karşılaştığı bir sorun, yaşla ilgili bir problemdi onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldik. O dosyayı tamamladığımız gün bir basın toplantısıyla ya da başka bir şekilde kamuoyuyla paylaşacağız. Acil olan sorunların ertelenmemesi ve çözülmesi gerekiyor. Mesela geçici işçiler sorunu, ben 2000 yılında genel müdürdüm bizim geçici işçilerimiz vardı Demiryolları ile görüşüyorum geçici işçilerimiz hala geçici işçi. Bunu çözeceğiz, geçici işçilik meselesinin çözülmesi lazım.  696 ile geçen işçilerin problemleri var, onların çözülmesi daha kolay, o konuda hazırlıklarımız tamamlandı ama orada önemli olan diğer bir sorun da yaklaşık 1 milyon işçi geçti ama o günün şartlarında 90 bin civarında işçi kapsam dışında kaldı. Onların kamuya kadrolu olarak geçmesi konusundaki çalışmalarımızı da tamamladık. Onun da belli bir aşamadan sonra uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.