Öne Çıkanlar Covid19 cumhurbaşkanı erdoğan Entübe Sayısı Kovid19 ANTALYA istanbul İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ağır hasta sayısı Entube hasta sayısı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Sağlık Bakanı Fahrettin Koca COVID19 aşısı

Çalışma Hayatında Yeni Dönem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 50 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfında olan işyerleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği düzenlemelerinin tamamının yürürlüğe girdiğini uygulamada herhangi bir ertelemenin söz konusu olmadığı belirtti.

Bakan Soylu, bu gün itibariyle yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlediği basın toplantısında yeni sürecin detaylarını kamuoyu ile paylaşan Soylu, yeni uygulama ile birlikte tüm kamu kurum ve kuruluşlarında,  50 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfında olan iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin zorunlu hale geldiğini belirtti.  50 kişinin altında işçi çalıştıran bütün işyerleri de yasanın getirdiği her türlü yükümlülüğün uygulanacağını ifade eden Bakan Soylu, “Bu şirketlerden 10 kişinin altında çalışanları bulunanlar, işveren veya işveren vekili iş güvenliği eğitimi almak koşuluyla iş güvenliği yükümlülüğünü uygulayabilecek. Eğitimler Anadolu Üniversitesi tarafından uzaktan eğitim kapsamında da verilebiliyor. Yine 10 kişinin altında çalışan işyerleri 5 yılda bir kamu sağlık kuruluşlarınca da sağlık kontrolü yaptırarak sağlık yükümlülüklerini yerine getirebilecek” şeklinde konuştu.
 
“Yıl Sonuna Kadar Cezai Müeyyide Yok”
 
30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun uygulanmasında yeterli sayıda iş sağlığı güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi olmadığı için; önce 31 Aralık 2013 tarihine, daha sonra da aynı gerekçeyle 1 Temmuz 2016 tarihine erteleme yapıldığını hatırlatan Soylu, bundan sonraki süreçte herhangi bir ertelemenin söz konusu olmayacağını söyledi.  Soylu, iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin 2017’ye kadar olan sürecin programlı denetim kapsamında bir denetim yapılmayacağını, ancak şikayet üzerine yapılan denetimlerde de cezadan çok yönlendirici ve uyum sağlayıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını belirtti.  Bakan Soylu,  “2017’ye kadar süreci izleme değerlendirme dönemi olarak değerlendireceğiz” dedi.  İşyerlerini düzenlemelere uyuma çağıran Soylu, Türkiye’nin bu yolla iş sağlığında ve güvenliğinde mevcut durumunun iyileşmesinin sağlanacağını kaydetti.
 
Soylu, iş sağlığı ve güvenliği alanında, şirketler kendi bünyelerinde tam zamanlı uzman çalıştırabileceği gibi, bu hizmeti dışarıdan da alabileceklerini ifade etti. Soylu, kamu kurum ve kuruluşlarının da iş sağlığı ve güvenliği hizmetini ya kendi personelinden uygun sertifikalara sahip kişilerden sağlayacak ya da kamu kurumlarından belgeli personel görevlendirerek gerçekleştireceklerini belirtti. Bakan Soylu,  ayrıca, yetkili birimlerden hizmet alınması yoluyla da çalışanlarının bu hizmetten yararlanabileceklerini sözlerine ekledi.
 
İş Güvenliği Ve İş Yeri Hekimi Sayıları Artıyor
 
Bakan Soylu, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi sayısında da ihtiyacın üzerinde eleman yetiştirildiğine dikkat çekti. Türkiye’de 98 bin kişinin iş güvenliği uzmanı belgesinin olduğunu, fiilen 28.8 bin kişinin çalıştığını, ihtiyacın ise 19 bin 717 kişi olduğunu belirten Soylu, işyeri hekiminde ise 28.9 bin hekimin işyeri hekimi niteliği bulunduğu, 12 bin 419 hekimin fiilen çalıştığını ve ihtiyacın ise  8 bin 709 kişi olduğunu ifade etti.
 
11 Meslek Standardı Resmi Gazete’de Yayınlanmak Üzere Hazır
 
Mesleki Yeterlik Belgesi'nin 25 Haziran'dan itibaren kanunen zorunlu olduğunun altını çizen Bakan Soylu, “Orada da 1 Ocak 2017 tarihine kadar bir izleme ve kontrol sürecini ortaya koymuş bulunuyoruz” şeklinde konuştu. 848 meslek standardı hazırlıklarının bulunduğunu, bunların 644’ünün Resmi Gazete'de yayımlandığını aktaran Soylu, 11 meslek standardının da yayımlanmak üzere hazırlandığını belirtti. Şu ana kadar 65 bin belgenin verildiğini bunun 46 bin 80’inin çok tehlikeli ve tehlikeli işlerde verildiğini dile getiren Soylu, yaklaşık 47 kuruluşun belge vermeye yetkili olduğunu vurguladı.
 
6 Bin 113  Engelli Memurun Alımı Yapılacak
 
Engelli alımları ile de açıklamada bulun Bakan Soylu, ilkokul, ortaokul eğitim seviyesinden bin 220 kişi, ortaöğretim seviyesinden 2 bin 514 kişi, ön lisans eğitim seviyesinden bin 340 kişi, lisans eğitim seviyesinden de bin 39 kişinin kadro almak üzere toplam 6 bin 113 engelli memur alımı yapılacağını ifade etti. Soylu, 2016 EKPSS sonuçları ve kura başvurularına göre, ÖSYM'nin tercih kılavuzunda yer alan şartlara göre, 13-22 Temmuz tarihleri arasında osym.gov.tr üzerinden başvuruların yapılabileceğini bildirdi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.