Öne Çıkanlar Covid19 Kovid19 ANTALYA Entübe Sayısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ağır hasta sayısı Entube hasta sayısı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Sağlık Bakanı Fahrettin Koca istanbul COVID19 aşısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

“İngiltere’nin Kararından Sonra Türkiye’yi Sıcak Bir Yaz Bekliyor”

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının dünya ekonomisinde belirsizliklerle dolu yeni bir dönemin kapısını aralayacağını belirterek, küresel ekonomideki artacak belirsizlikler nedeniyle, “Türkiye gibi sıcak paraya bağımlı ekonomileri sıcak bir yazın beklediğini” kaydetti.

Öztrak, AB’den çıkma kararını değerlendirdiği açıklamasında, Türkiye’nin suni başkanlık tartışmalarını kenara bırakarak, bir an önce tüm enerjisini ekonomiye odaklaması gerektiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“İngiltere’nin ve İngiliz halkının AB’den ayrılık kararı tüm dünyada ciddi ekonomik, sosyal ve politik sonuçları olacak bir olaydır.  Referandum sonuçlarının ardından dünya ekonomisi oynaklıkların yeniden arttığı bir döneme girmektedir. Oynaklıkların artması ABD başta olmak üzere küresel merkez bankalarının planlarında değişikliklere neden olacaktır. Küresel oynaklığın kısa dönemde dış finansman ihtiyacı yüksek,  özellikle şirketleri dolar cinsinden borçlanmış,  rezervleri yetersiz ekonomileri olumsuz etkileyeceği anlaşılmaktadır. Önümüzdeki yaz ayları oldukça sıcak geçecektir.”

“Küresel Dalgayı Karşılamak Zor”

Ağır ve gerilimli bir konjonktüre girerken Türkiye’nin gerek iç gerekse dış kırılganlıklarının bu ağırlığı ve gerilimi taşıyabilme kapasitesini azalttığını belirten Öztrak, şöyle devam etti:

“Türkiye, her yıl milli gelirinin yaklaşık yüzde 25’i kadar dış finansmanı küresel piyasalardan bulmak zorundadır. Aynı Türkiye son 10 yılda, Çin’in ardından, reel sektör şirketleri en hızlı borçlanmış ülkedir. Yine Türkiye yaklaşık 27 milyar dolarlık net rezervi ile iki aylık ithalatını karşılayamayan bir ekonomidir. Bunlar yaklaşan küresel dalgayı ülkemizin karşılamakta zorlanacağını ortaya koymaktadır.

Artık siyaset her türlü yapay vesayetten kurtulup önceliğini ekonomiye vermek zorundadır. Hükümet ve siyaset kurumu içi boş, suni ve tek bir adamın hevesi olan Başkanlık talepleriyle enerjisini boşa harcamamalıdır. Ekonomi yönetimi üzerindeki ideolojik vesayete son verilmelidir. Hukukun üstünlüğü ve hesap verebilirlik güçlendirilmelidir. Hükümet, uzun yıllardır ertelediği ülkemizin üretim ve rekabet gücünü artıracak gerçekçi adımları atmalıdır. Dış siyaset hızla gözden geçirilmelidir.

Ancak her şeyden önce Hükümet, Türkiye’de ağırlaşan kutuplaşmaya son verecek adımları hızla atmalı, 78 milyonu kuşatacak, kucaklayacak şekilde davranmalıdır. Aksi halde tüm dünya için sıcak geçecek 2016 yazı Türkiye’yi kasıp kavuracaktır.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.