Öne Çıkanlar türkiye gündem özel meme kanseri burgan bank TarımGFE Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Metina cumhuriyet halk partisi ab zirvesi kınama ihracat

Münih Güvenlik Raporu: "Türkiye'nin Dost/Müttefik Olarak Algısı" Yükseldi

-Bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da katılmasıyla gündeme gelen ünlü Münih Güvenlik Zirvesi sona ererken, oturum ve toplantılar sonucu hazırlanan rapor da açıklandı. Buna göre Türkiye'nin G7 ve BRICS ülkeleri ile NATO ülkeleri arasında "Dost ve Müttefik" olarak algılanması, bir yıl önceye göre arttı.



-Münih Güvenlik Raporu'nda Türkiye'nin Afrika'nın ortasında güvenliği sağlamada Çin ve Rusya ile rekabet ettiği belirtildi.

ANKARA (ANKA) - Ünlü Münih Güvenlik Zirvesi'nin bu yılki toplantısı sona ererken, oturum ve komisyonlar sonucu hazırlanan "Münih Güvenlik Raporu 2022" de açıklandı. Raporda ülkelerin birbirleri nezdindeki güven algısını ölçen tablolar da yer aldı. Buna göre Türkiye'nin G-7 ve BRICS ülkeleri ile NATO ülkeleri arasında "Dost ve Müttefik" olarak algılanması, bir yıl önceye göre arttı. Yunanistan'ın "tehdit ülke olduğu" algısı NATO üyelerinde yükseldi. Münih Güvenlik Zirvesi Türkiye'nin orta Afrika'da güvenlik operasyonlarında Rusya ve Çin ile rekabet ettiğini bildirdi. Raporun ilginç saptamalarından bir diğeri, "Suudi Arabistan, BAE ve ayrıca Çin, ABD ve Türkiye gibi büyük bölgesel ve uluslararası güçlerin Afrika Burnu'nda hibrit askeri ve ekonomik tesisler kurması, deniz ticaret yollarının kontrolü konusunda gerginlik yaratabilir. Kızıldeniz bölgesindeki dış aktörlerin artan ilgisi ışığında, transatlantik ortaklar için ters rüzgarlar güçleniyor" cümleleri oldu.

-TERÖRİST PKK, FETÖ VE DESTEKÇİLERİNİ EZDİ, DÜNYAYA BAKIYOR

Türkiye'nin başlattığı ve terörist fetö ve pkk ile atkif veya pasif olarak destekleyen siyasi partiler ile kimi dış çevrelerin baltalamaya çalıştığı, milli ekonomi, savunma, diplomasi çabaları sonuç veriyor. Türkiye'nin dünyanın en önemli ülkeleri nezdinde dost veya müttefik olarak algılanması oranları arttı.

MGZ sonunda hazırlanan raporda, bir yıl içinde ülkelerin birbirleri nezdindeki algılarında ne tür değişikliklerin meydana geldiğini ölçen bazı endeks ve tablolar yer aldı.

Bu yıl çok anlam verilemese de CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da katılmasıyla haber olan Münih Güvenlik Zirvesi'ne göre Yunanistan NATO ülkeleri nezdinde bir yıl önce olduğundan daha fazla "tehdit" olarak görülüyor.

-NATO YUNANİSTAN'I TÜRKİYE'DEN DAHA ÇOK TEHDİT OLARAK GÖRMEYE BAŞLAMIŞ!

Buna göre, geçen yıl yani 2021'in başından sonuna kadar NATO ülkeleri arasında Türkiye'nin müttefik olarak algılanma oranı yükseldi. Türkiye bu algısı bir yıl önceye göre yükselen Güney Afrika, İsrail, Meksika, İngiltere, ABD, Venezuela, İran, Suudi Arabistan ve Kuzey Kore grubunun içinde yer aldı.

NATO ülkeleri arasında, bir yıl öncesine göre şu ülkeler için tehdit algısı yükseldi (En çoktan en aza): Belarus, Macaristan, Polonya, Pakistan, Japonya, Güney Kore, Ukrayna, Rusya, İtalya, Yunanistan, Estonya, Hindistan, Brezilya, Finlandiya, Almanya, Kanada, Çin, Tayvan, Norveç, Arjantin.

Türkiye'nin dost ve müttefiklik algısı G7 ve BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) arasında da yükseldi.

-"TÜRKİYE ORTA AFRİKA'DA ÇİN VE RUSYA İLE REKABET EDİYOR"

Münih Güvenlik Raporu'nda Türkiye'nin orta Afrika'da ülkelerin güvenliğini sağlama faaliyetlerinde Çin ve Rusya ile rekabet ettiği şöyle anlatıldı:

"Uluslararası aktörler, kalkınma işbirliği, diplomasi, terörle mücadele ve güvenlik sektörü reformu dahil olmak üzere çok çeşitli faaliyetlerde bulunurken, Mali (orta Afrika'daki ülke) ve komşu ülkelerde artan şiddet seviyeleri, güvenliğin sağlanmasını temel endişe konusu yaptı. (Fransa'nın) Barkhane Operasyonu, G5 Sahel Müşterek Kuvveti ve AB'nin güvenlik ve askeri eğitim misyonları dahil olmak üzere çok sayıda operasyon bölgede güvenlik yaratmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye, Çin ve Rusya'nın bu alana katılması ve bölgede bir 'güvenlik trafiği sıkışıklığına' katkıda bulunması nedeniyle güvenlik sektörü yardımlarında artan bir rekabet var."

-TÜRKİYE HİNT OKYANUSUNDA GÜVENLİĞİ SAĞLAYAN 6 BÜYÜK GÜÇTEN BİRİ

Rapora göre Türkiye Hint Okyanusu'nda Süveyş Kanalı'na giriş ve Asya-Afrika deniz ticaretinin güvenliğini sağlayan 6 büyük güçten biri. "Afrika Burnu"nun güvenliğini sağlayan bu güçler raporda, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İngiltere, ABD, Türkiye ve AB olarak sayıldı.

Batı'nın çabalarının Afrika Burnu'nun bölgesel gerilimleri yatıştırmak için diplomatik angajmanı da içerdiği belirtilen raporda, "Bu, Afrika Burnu'nu Orta Doğu rekabetlerinden kurtarmayı amaçlıyordu. Bir tarafta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile diğer tarafta Katar ve buna bağlı olarak Türkiye arasındaki diplomatik sürtüşmeler, Afrika Burnu'nun her iki kampın da birbiriyle rekabet ettiği Somali, Sudan ve Etiyopya'daki çatışmalarını da yeni acil ekonomik ve askeri yatırımlar yoluyla şekillendirdi."

Raporun bu bölümü Türkiye'nin BAE ile ilişkilerinin şimdikinden farklı olduğu bölümde yazıldığından Afrika Burnu'ndaki Türkiye etkisini tam yansıtmıyor.

-"TÜRKİYE BÜYÜK BÖLGESEL VE ULUSLARARASI GÜÇ"

Raporda Türkiye için "büyük güç" ifadesi kullanılırken Afrika Burnu'ndaki güvenlik operasyonları konusunda şöyle denildi:

"Suudi Arabistan, BAE ve ayrıca Çin, ABD ve Türkiye gibi büyük bölgesel ve uluslararası güçlerin Afrika Burnu'nda hibrit askeri ve ekonomik tesisler kurması, deniz ticaret yollarının kontrolü konusunda gerginlik yaratabilir. Kızıldeniz bölgesindeki dış aktörlerin artan ilgisi ışığında, transatlantik ortaklar için ters rüzgarlar güçleniyor."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.