Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır bodrum konya ırak sgk cumhurbaşkanı erdoğan zam abd

Yeni Asgari Ücret KOBİ'leri Zorluyor

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, yeni asgari ücretin küçük ve orta ölçekli işletmeleri bu ay yapılacak maaş ödemeleri ve önümüzdeki ay sonu yapılacak SSK prim ödemeleriyle birlikte zorlamaya başlayacağını söyledi.

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Ahmet Kurt,  bin 300 TL net asgari ücret ile KOBİ’lerin siyasi hedeflerin yükünü çekmeye zorlanmasını doğru bulmadıklarını belirtti. İşverenlerin işçisinin cebine giren para ile bir sorunu olmadığını mümkün olduğunca kazancını işçisi ile paylaştığını maliyetlerini artıran unsurun işçinin aldığı para değil istihdam yükleri olduğunu ifade eden Kurt, yeni asgari ücretin negatif etkilerinin şimdiden görülmeye başlandığını anlattı. Asgari ücretteki artışın getirdiği ek maliyetin ancak 110 lirasının devlet tarafından karşılanmasının kararlaştırıldığını ancak bu desteğin de şartlara bağlandığını belirten Kurt, “Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmalarından endişe duyuyoruz” dedi.

“KOBİ’ler Yeni Asgari Ücretin Getireceği İlave Maliyet Artışıyla Zor Günlere Gebe"

Yeni asgari ücretin işverene maliyetinin 2017 lira olduğunu, devletin bunun 110 liralık kısmını üstlendiğini belirten Kurt, bu desteğin 1 yıllık süreyi kapsadığını anımsattı. Desteğin süresinin belirli bir zamanla sınırlandırılmasının yanlış olduğunu öngörülen sürenin bitmesi halinde sanayici ve işadamlarının bu destekten de mahrum kalacağını anlatan OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, “Ayrıca, bu destekten SSK ve vergi borcu olanlar faydalanamıyor. Oysa KOBİ’lerin SSK ve vergi borçları konusunda ciddi problemleri bulunuyor. Bu demektir ki, KOBİ’ler yeni asgari ücretin getireceği ilave maliyet artışlarıyla zor günlere gebedir” diye konuştu.

1 Ocak 2016 tarihinden önce faaliyette bulunan ve faaliyetine devam eden işyerlerinde 2015 yılının aynı ayına ilişkin kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısının esas alınmasının bu işyerlerinde 2016 yılında yapılan ilave istihdamı sigorta primi desteği dışında bırakacağını, bunun bir anlamda yeni yılda yeni istihdam sağlayan işletmeleri cezalandırmak olduğunu ifade eden OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, “Bu durum küçük işletmeleri olumsuz etkileyecektir.  Yapılan düzenlemelerin kayıtlı ekonomiyi teşvik edici  yönde olması Kobiler  için hayati önem taşımaktadır. Prime esas kazanç bildirimde de 2 bin 550 TL/Ay sınırlamasının getirilmesi yüksek ücretli çalışanların kayıt dışına çıkmasına neden olabilir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.