Öne Çıkanlar 15 Mayıs 2024 Çarşamba Gündemi DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ demokratik partiden başkan adayı beste slovenya bezelyede izmir birinci ali ismail korkmaz davası ekmek myk tskdan savunmaya yatırım adalet bakanı bekir bozdağ berat albayrak

AK Parti Kıbrıs'tan Seçmen Taşımış

Anayasa Mahkemesi, AK Partinin 2011 yılı kesin hesap incelemesinde, AK Partiye oy vermek isteyen seçmenlerin KKTC’den gelerek Türkiye’de oy kullanmaları için kiralanan ulaşım araçlarının bedellerinin parti bütçesinden ödenmesini yasaya aykırı aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi yurt dışı seçmenlerin oylarını kullanmasını temin etmek için siyasi partilere bir görev verilmediğine, yurtdışı seçmenlerin oy kullanabilmelerini sağlama görevinin Yüksek Seçim Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı gibi devlet kurumlarında olduğuna dikkat çekerek, 260 bin 383 TL’lik harcamanın Hazineye irat kaydedilmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti’nin 2011 yılı kesin hesap incelemesine ilişkin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kararda, AK Parti’nin 2011 yılı gelirleri toplamının 312 milyon 149 bin 757 TL, geçen yıldan devreden nakit miktarının 12 milyon 120 bin 145 TL, gider toplamının 251 milyon 902 bin 519 TL, gelecek yıla devreden nakit miktarının 73 milyon 196 bin 87 TL olduğu belirtildi. Kararda, partinin genel merkez gelirlerinin toplamının 218 milyon 672 bin 443 TL olduğu, bunun 186 milyon 544 bin 715 TL’nin devlet tarafından yapılan yardımlardan, 14 milyon 815 bin 750 TL’si aday adaylığı özel aidatlarından, 5 milyon 942 bin 465 TL’si parti mal varlığı gelirlerinden, 28 bin 632 TL’si satış gelirlerinden, 13 bin 940 TL’si sair gelirlerden ve 11 milyon 326 bin 939 TL’nin da bağış ve yardımlardan oluştuğu kaydedildi. Parti genel merkezinin defter kayıtları ve gelir belgeleri üzerinde yapılan incelemede, gelirlerin 2820 sayılı Kanun’a uygun olarak sağlandığına dikkat çekilen kararda, Parti il örgütlerinin 2011 yılı gelirleri toplamının 93 milyon 477 bin 313 TL olduğu ifade edildi.

 

 

DAVETLİLERİN BİLGİ VE TECRÜBELERİNDEN İSTİFADE EDİLDİ

Parti genel merkezinin 2011 yılı giderleri toplamının 161 milyon 196 bin 100 TL olduğunun belirtildiği kararda, parti ile doğrudan ilgisi olduğu anlaşılamayan aralarında Halil Zaım, İzzettin Balcı, Mehmet Metiner, Emre Aköz, Ergun Özbudun, Salih Memecan, Ahmet Tecan’ın da bulunduğu,  gazeteci, yazar, sanatçı, konuşmacı, eğitimci, uzman, sekreter, makyöz, yönetmen, konuk ve diğer kişilere ait uçak bilet bedeli olarak gösterilen 18 bin 834 TL’nin parti bütçesinden ödenmesinin nedenlerinin açıklanması ve söz konusu kişilerin parti ile ilgili resmi görevlerinin belgeleriyle gönderilmesinin istendiği belirtildi. Parti ise yapılan harcamaların 6111 sayılı Kanunun 180. maddesinde yapılan değişiklik sonucunda yasaya aykırılık teşkil etmediğini kaydetti. Söz konusu değişiklik de ise ‘Siyasi partiler amaçlarına ulaşmak için gerekli gördükleri siyasi faaliyetleri kapsamında her türlü harcama yapabileceklerine, ücret mukabili geçici veya sürekli olarak çalıştırdıkları kişilere ödedikleri ayni ve nakdi sağlık ve sosyal yardım giderleri ile amaçlarına ulaşmak için görevlendirdikleri kişiler tarafından yapılan yurt içi ve yurt dışı seyahatlere ilişkin konaklama, yol masrafları ve diğer zorunlu harcamaları gider olarak kayıt edebileceğine’ ilişkin hükümleri düzenliyor. AK Parti yetkilileri, AYM’ye partide bir görevi olsun ya da olmasın çalışmalarına katkı olabileceğini düşündüğü kişileri zaman zaman davet ettiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi ise uçak bilet bedeli olarak parti bütçesinden yapılan ödemeler için, söz konusu toplantıların parti amaçlarına uygun şekilde parti tarafından gerçekleştirilmesi ve ilgili kişilerin bilgi ve tecrübelerinden istifade amacıyla davet edilmesi üzerine toplantılara katılımı nedeniyle yapılan 9 bin 506 TL’lik harcamanın usulüne uygun olduğunu kabul etti. Kararda, programlara katılmaları için kendilerine davetiye gönderilmeyen veya davetiyeleri AYM’ye sunulmayan ve katılımcı listelerinde de isimleri bulunmayan kişilerle ilgili harcamaların parti amaçlarına uygun ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış bir harcama olarak kabul edilmediğinin belirtilerek, 9 bin 328 TL’nin, Hazineye irat kaydedilmesi gerektiği ifade edildi.

 

 

 

 

KKTC’DEN SEÇMEN TAŞINDI

Anayasa Mahkemesi bir başka toplantı da ise Vergi Usul Kanunu’na uygun olacak şekilde belgelendirilmeyen Yüksel Özden, Selahattin Turan, Süleyman Hayri Boyat ve Ahmet Sarıduma, Oya Işık, Aysun Liman, Yücel Kula ve Ömer Lütfı Havıbektaşoğlu’na ait konaklama bedeli olarak toplam 3 bin 60 TL harcamanın parti amaçlarına uygun ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış bir harcama olarak kabul etmedi. Anayasa Mahkemesi, AK Parti yetkililerinden, hava ve deniz ulaşım araçlarına ait ‘yolcu ücreti’, ‘uçak bilet bedeli’, ‘vergi farkı’, ‘gemi farkı’ ve ‘uçuş hizmet bedeli’ adları altında toplam 260 bin 383 TL’nin parti bütçesinden ödenmesinin nedenlerinin açıklanmasını ve bu giderlerin parti tarafından karşılanmasını gerektirecek kanıtlayıcı belgelerin gönderilmesini istedi. Parti yönetimi ise KKTC’de ikamet eden yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy verme işlemlerinde Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı hamili olmalarının yeterli olmaması nedeni ile bunların Türkiye 'ye gelip oy kullanmaları gerektiği, partiye oy vermek isteyen seçmenlerin KKTC’den gelerek oy kullanabilmelerini sağlamak amacı ile kiralanan ulaşım araçlarının bedellerinin parti bütçesinden ödendiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi ise yurt dışı seçmenlerin oylarını kullanmasını temin etmek için siyasi partilere bir görev verilmediğine, yurtdışı seçmenlerin oy kullanabilmelerini sağlama görevinin Yüksek Seçim Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı gibi devlet kurumlarında olduğuna dikkat çekerek, bu harcamanın siyasi parti amacına da uygun bulmadı. 260 bin 383 TL giderin siyasi parti amaçlarına uygun yapılmış bir harcama olarak kabul etmeyen Anayasa Mahkemesi, bu bedelin Hazineye irat kaydedilmesine karar verdi.

 

 

SEÇMEN TAŞIMA ÜCRETİ HAZİNEYE İRAT KAYDEDİLDİ

Partinin il örgütlerinin 2011 yılı kesin hesap çizelgelerinin giderlerinin yasaya uygun olduğunu tespit eden Anayasa Mahkemesi, 2011 yılı içinde edinilen 973 bin 954 TL tutarındaki taşınır mal, menkul kıymet ve telif hakkının uygun olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, AK Partinin 2011 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda partinin amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen 272 bin 771 TL karşılığı Parti mal varlığının, 2820 sayılı Kanun’un 75. maddesi uyarınca Hâzineye irat kaydedilmesine karar verdi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.