Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır konya bodrum ırak sgk cumhurbaşkanı erdoğan zam abd

"Önerge Algı Kurbanı Oldu"

Tartışmalara neden olan, “cinsel istismar” önergesi tasarıdan çıkarıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ eleştirilere yanıt verirken söz konusu önergeyi savundu. Bakan Bozdağ “Önerge algı kurbanı oldu. Biz muradımızı anlatamadık. Doğrudan vazgeçerek milletin emrine uyuyoruz” dedi.
 
TBMM Adalet Komisyonu, TCK ve CMK’da değişiklik öngören tasarıdan, cinsel istismar ile ilgili değişiklik önergesini çıkarmak için, Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı.
 
Geçen hafta, TBMM Genel Kurulu’nda, TCK ve CMK’da değişiklik öngören tasarının görüşülmeleri sırasında, AK Partili milletvekillerinin imzası ile verilen değişiklik önergesine muhalefet partileri ve kamuoyunun tepkisinin ardından, tasarı Genel Kurul’dan çekilerek Adalet Komisyonu’na havale edilmişti.
 
“Kamuoyunda Yanlış Algı Oluşturuldu”
 
Komisyona katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, verilen önergeyi savunurken, neden geri çekildiğini anlattı.Düzenlemenin doğru olduğunu savunan Adalet Bakanı, “Meramımızı iyi anlatamadık. Kamuoyunda yanlış algı oluşturuldu” dedi. Bozdağ konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Parlamento içinden ve parlamento dışından nemli tartışmalar yaşandı. Düzenlemenin içine, kullanılan kavramlara kadar ciddi öneriler, eleştiriler getirildi. Kendi içimizde ve kamuoyunda tartışıldı. Bu eklenen fıkranın algı kurbanı olduğunu net bir şekilde gördük. AK Parti iktidarları döneminde erken yaşta evlilikleri önlemek, cinsel istismarın en ağır şekilde cezalandırılması için pek çok düzenleme yaptık. Yüzyıllardır bu topraklarda var olan kültürü, 2015’te yürürlüğe giren kanunlarla birdenbire değiştirmesi, herkesi aynı noktaya çekmesi zor. Kültür nasıl zaman içinde gelişiyorsa kalkması da zaman alır. Erken evliliklerle verilen cezalar mağduriyet yarattı. Bununla ilgili kurumlara ve bakanlıklara binlerce başvuru yapılıyor. Bu anlamda Türkiye’de ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. Bu önerge gelen şikayetler üzerine bir defaya yapılacak geçici bir düzenlemeydi. Kesinlikle  tecavüzcülere af getirmiyordu. Biz meramımızı anlatamadık. Başkaları daha iyi anlattı. Ama toplumda bu düzenlemenin yapılmaması konusunda bir konsensüs oluştu. Biz AK Parti olarak toplumdan gelen her sese kulak verdik. Adımları taleplere göre attık. Doğru olduğuna inandığımız adımları topluma anlatamadıysak, toplum bunu yanlış görüyorsa yine toplumun sesine kulak verip geri adım attık. Bu noktada iyi niyetli ve doğru bir düzenlemeyi toplumsal sorunu çözen bir düzenlemeyi toplumun tepkileri eleştirileri dikkate alarak geri çekmek olarak gerçekleştiriyoruz. Esasında milletin emrine uyuyoruz doğruyu yapmaktan vazgeçerek.” 
 
Düzenleme ilgili eleştirilerini sürdüren CHP’li üyeler, söz konusu önergenin çekilmesinin isabetli bir karar olduğunu belirtti. CHP’li Namık Havutça, düzenlemenin kamuoyunda yanlış algılandığını savunan Adalet Bakanı Bozdağ’a, “Toplumda büyük infial yaratan düzenleme yanlış algılanmamıştır” yanıtını verdi. Havutça, gerekli düzenlemelerin komisyonda ya da alt komisyonda değil de Genel Kurul’da yapılmasını eleştirdi.
 
“Muhtarlar Anlatsa Belki İzin Verilmeyecek”
 
Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü de bir özeleştiri yaparak, “Biraz da kendimizi eleştirmek lazım. 12-13 yaşında evliliklerin ağır cezalar getirdiğini ilgili bakanlıklar ve kaymakamların anlatması lazım. Kaymakamlar muhtarları toplayıp elektrik, su meselesini konuşuyor. Oysa bu tür cezaları anlatsa belki köylerde bu tür evliliklere izin verilmeyecek” diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından, söz konusu düzenleme ile ilgili çekilme önergesi kabul edilerek, tasarıdan çıkarıldı.
 
TCK ve CMK’da değişiklik öngören tasarı yeniden TBMM Genel Kurul’a havale edilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.