Öne Çıkanlar çin fibabanka terörist Beşerî 15 Mayıs 2024 Çarşamba Gündemi Kuveyt Türkün aktif büyüklüğü NDAL Direktörü Prof. Dr. A. Nazlı Başak Mart 2024 İnşaat maliyet endeksi Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdurrahman Işıksever 10 Mayıs Cuma günü vizyonunun öne çıkanları Dolapdere Bing Gang 6 Mayıs 2024 Pazartesi Gündemi

Yeneroğlu: Diasporada Yaşayan Vatandaşlarımızla İlişkilerimiz Anayasamızda Yeniden Tanımlanmalıdır

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, diasporada yaşayan vatandaşlar ve tarihi-kültürel bağların olduğu topluluklarla ilişkilerin Anayasa’da yeniden düzenlenmesine yönelik hazırladığı anayasa değişikliği teklifiyle ilgili, “Tarihi-kültürel bağlarımızın olduğu topluluklarla ilgili hükmün Anayasamızda yer alması devletimizin bu kesime yönelik vizyonunu yansıtacaktır” açıklamasında bulundu. 

AK Partili Yeneroğlu yaptığı basın açıklamasında, 1960’lı yıllardan itibaren yurt dışına yoğun işçi göçü yaşandığını ifade ederek, dönemin şartlarına uygun olarak yapılmış 1982 Anayasasında yurt dışında yaşayan vatandaşlar konusuna 62. maddede yer verildiğini hatırlattı. Bu maddenin, yurt dışındaki vatandaşları ‘gurbetçi’ ve ‘misafir işçi’ anlayışından hareketle, sadece işçilik sıfatları bağlamında değerlendirdiğini aktaran Yeneroğlu, günümüz şartları ve diasporada yaşayan vatandaşların kültür, kimlik, eğitim ve sosyal alanlardaki ihtiyaçları ile öncelikleri göz önüne alındığında, 62. maddenin yetersiz kaldığını belirtti. Diaspora politikalarındaki değişim ve beklentilerin, Anayasa’ya yansıması ve bunun yeni Anayasa’da yer almasının önemini vurgulayan Yeneroğlu, şu açıklamada bulundu:

“Bu ihtiyaç doğrultusunda ilgili anayasal hükmün, ‘Devlet, yurt dışındaki Türk toplumunun hak ve menfaatlerini korur, dil ve kültürel kimliğin muhafazası ve anavatanla bağların geliştirilmesi için çalışmalar yapar’ şeklinde değiştirilmesini öneriyoruz. Böylelikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik anayasal sorumluluğun kapsamı genişleyecek ve Hükümetimiz tarafından fiiliyatta uygulanan kapsamlı hizmetlerin anayasal temeli oluşturulacaktır.”

Ayrıca, Türkiye’nin farklı coğrafyalarda yaşayan tarih, dil veya din gibi bağları olan topluluklara karşı sorumluluklarının bulunduğunu belirten Yeneroğlu, “Birçok ülke, bu tür bağları olan topluluklara yönelik taşıdıkları vizyonlarına anayasalarında yer vermişlerdir. Ülkemiz Anayasası’nda bu kesimle ilişkilerin geliştirilmesini garanti altına alan bir hükmün bulunmaması bir eksikliktir. Önerdiğimiz, ‘Devlet, tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğu ülke ve topluluklarla ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapar’ ifadesinin Anayasamızda yer almasıyla bu eksiklik giderilecek ve devletimizin tarihi-kültürel bağlarımız olan topluluklara yönelik vizyonu yansıtılacaktır” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Mustafa Yeneroğlu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.