Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır konya bodrum ırak sgk cumhurbaşkanı erdoğan zam abd

Sünnet İçin Acele Etmeyin Doğru Zamanı Bekleyin

Erkek çocuk sahibi her aileyi yaz tatili yaklaşınca sünnet telaşı alıyor. Peki çocuklar kaç yaşında sünnet ettirilmeli? Çocuğa sünnet olacağı nasıl anlatılmalı? Online sağlık randevusu alma platformu DoktorTakvimi.com üyesi uzmanlar bu soruları yanıtladı.

Her erkek çocuğunun yaşadığı bir durumdur sünnet. Fakat ailelerin, çocuklarını hastane ortamının dışında sünnet ettirerek bu olaya ciddi cerrahi bir operasyon, yani ameliyat olarak değil de, “kesip bitecek” bir işlem olarak bakmamaları gerekiyor.

 

SÜNNET İÇİN OKUL ÇAĞI BEKLENMELİ

Uzman Klinik Psikolog Murat Aldan’a göre çocuklar okul çağından önce sünnet ettirilmemeli, 6 yaş ve sonrası tercih edilmeli.

Sünneti  erkeklikle bağlamak yerine, sağlıklı yaşam için gerekli olduğunun altını çizen Murat Aldan, “Çocuğu avutmak için kullanılan ‘Hiç canın yanmayacak, cinsel organına hiçbir şey olmayacak, korkacak ne var, kocaman ağabey oldun sen artık’ gibi onu avutacak cümleler yerine sünnetin ne zaman, nerede olacağı, çocuğun yanında kimler olacağı, canının ne kadar yanacağı çocuğa anlatılmalı. Çocuk neler olacağını bilirse güveni de sarsılmayacaktır. Böylelikle aileye olan güvenini kaybetmeyecektir” diye konuştu.

 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Opr. Dr. Muzaffer Zorlu ise, sünnetin genel ya da lokal anestezi ile yapılabileceğini belirterek, özellikle küçük çocuklarda sünnetin doğal anne uykusunda yapılması gerektiğini, genel anestezi altında sünneti önermediklerini dile getirdi.

Anne uykusunda sünnet işleminin gerçekleştirilmesi için sünnet bölgesi yeterli uyuşturulurmasının gerektiğini belirten Zorlu, “Böylece genel anestezinin komplikasyonlarından da kurtulmuş olunur. Dolayısıyla çocuğa zaman ayrılabileceği, uygun uyuşturmanın yapılabileceği, steril sağlık koşullarının sağlanabileceği sağlık klinikleri ve hastanelerde sünnet yapılabilir” İfadelerini kullanırken sözlerine, sünnetten sonra pansumanın ve bakımın nasıl yapılacağının ebeveynlere iyice anlatılması gerektiğinin altını çizerek son verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.