Öne Çıkanlar Covid19 Koronavirüs İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener suriye palandöken Kuşadası Belediyesi chp niğde milletvekili ömer fethi gürer atatürk İdlib şehit Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

İSO Başkanı: “Torununa Bakan Babaanne İle Anneanne, Maddi Açıdan Desteklenmeli”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, kadın iş gücünün artması için Türkiye’nin kendine özgü bir özelliği üzerinden öneri getirerek “Babaanneler ve anneanneler ülkemizde adeta doğal bir kreş görevi görüyor. Bu kapsamda torunlarına bakan aile büyüklerinin maddi açıdan bir sosyal yardım programıyla desteklenmesi çözüme katkı yapacak” dedi.

Erdal Bahçıvan: “İstihdamın sadece yüzde 19’u sanayi sektöründe çalışırken, çalışanlar hizmetler ve kamu sektörünü tercih ediyor. Refah toplumuna ulaşmanın yolunun üretim ekonomisinden geçtiğinden hareketle, istihdam maliyetleri rekabetçi seviyelere çekilmeli, esnek çalışma modellerinin önü açılmalı, yüksek katma değerli üretimi gerçekleştirecek sanayi işçiliğini cazip kılacak önlemler alınmalı.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı, Çalışma Hayatına Yönelik Reformların ve Yeni Model Arayışlarının Sürdürülebilir Bir Ekonomik Büyüme ile Sanayimiz ve Ekonomimiz Açısından Önemi ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu konuk olarak katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, ana gündeme ilişkin değerlendirmesinde çalışma yaşamında kadın iş gücünün önemine değindi. Türkiye’nin bu alanda OECD ülkeleri ortalamasının gerisinde kaldığına dikkat çeken Bahçıvan, kadın işgücünün aktif kullanımının desteklenmesi konusunda Türkiye’nin kendine özgü bir özelliği üzerinden öneri getirdi. Bahçıvan, “Kadınlar iş yaşamına daha çok katılırken babaanneler ve anneanneler çocuklara daha çok bakmaktadır. Babaanneler ve anneanneler ülkemizde adeta doğal bir kreş görevi görüyor. Bu kapsamda torunlarına bakan aile büyüklerinin maddi açıdan bir sosyal yardım programıyla desteklenmesinin, önemli bir sorunun çözümüne katkı yapacağına inanıyorum” dedi. Bahçıvan ayrıca, “İşveren ve çalışanlara yönelik yükümlülükler ve bunların etkisini artırıcı eğitimler, kritik önem arz ediyor. Ancak her itilafta işvereni sorunlu tutma anlayışının değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

İstihdam sanayiden uzaklaşıyor
Son açıklanan TÜİK verilerine göre ağustos döneminde işsizlik oranının yüzde 11,3’e çıktığını hatırlatan Bahçıvan, özellikle gençlerde işsizlik oranının yükselmesinden üzüntü duyduklarını dile getirdi. İstihdamın sanayiden de uzaklaştığını vurgulayan Bahçıvan, “TÜİK verilerine göre, istihdam edilenlerin sadece yüzde 19’u sanayi sektöründe çalışmakta ve bu oran azalma eğilimini sürdürmektedir. Bu azalmanın nedenlerine baktığımızda, çalışanların sanayiye yönelmek yerine hizmetler ve kamu sektörünü tercih etmelerinin en önemli faktör olduğunu görüyoruz. Ülkemizin kalkınması ve refah toplumuna ulaşabilmemizin yolu üretim ekonomisinden geçiyor. Bu noktada sanayi sektöründe çalışma daha cazip hale getirilmelidir. Bunun için, istihdam maliyetleri rekabetçi seviyelere çekilmeli, esnek çalışma modellerinin önü açılarak işgücü piyasasının esnekliği sağlanmalı ve yüksek katma değerli üretimi gerçekleştirecek sanayi işçiliğini cazip kılacak önlemler alınmalıdır” dedi.

Kıdem Tazminatı Fonu, tasarruf açığına katkı yaratacak
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, mevcut kıdem tazminatı sisteminin işçi ve işvereni fazlasıyla mağdur ettiğine, kıdem tazminatı alabilen işçi oranının yüzde 15’in altında kaldığına işaret ederek şunları söyledi:
“İşverenin üzerinde olan sorumluluğunun bağımsız bir fona devredilmesi en uygun çözüm olacak. Bugün işçinin 20-25 seneyi bulan birikimini işverene emanet ettiği bir sistem ekonomi dünyasında büyük bir zaaftır. Tasarruf mantığı içinde ve kendini daha da büyüten, tamamıyla işverenden bağımsız bir fonda saklanan, belli dönemlerde çekilebilme hakkı olan bir sistem oluşturulmalıdır. Çalışanların Türkiye’deki mevcut kıdem tazminatı sisteminde mağdur olduğuna inanıyoruz. İşverenlerin de bunu kendi gider kalemlerinde görebilecekleri bir unsur haline getirmesi en azından bu konudaki tartışmaların önüne set çekecektir. Bu sistem oluşturulduktan sonra BES modeli bir anlayışla bu fon yönetilebilir. Oluşturulacak yeni yapı ve fon, en önemli ekonomik sorunlarımızdan olan tasarruf açığına da katkı yaratacaktır.”

Dünyada yakın dönemin özelliği, “aşırılık”
Bahçıvan, ayrıca son çeyrek yüzyılda kuralsız küreselleşme sürecinin finansal kapitali odağına alarak toplumları üretimden ve refahtan koparttığına değinerek “Dünya kabuk değiştiriyor. Her alanda ezberler bozulurken yakın dönemin en belirgin özelliğinin aşırılık olacağı düşünülüyor. Çalışma hayatında bütün tarafları tatmin etmenin ve daha adil paylaşmanın yolu çalışanıyla, işvereniyle, sendikalarıyla bütün paydaşların iş birliği kurmasından geçiyor” dedi.
Dünyanın “finansal kuraklık” dönemine girmekte olduğuna da işaret eden Bahçıvan, “Dolar Türk Lirası karşısında da beklentilerin çok üzerinde değer kazanıyor. Panik yapmayalım ama şu da bir gerçek; şirketlerimizin dövizdeki açık pozisyonlarının 210 milyar doları bulması, bu gelişmeyi bizler için daha hassas hale getiriyor. Bu olumsuz etkiyi asgari düzeyde tutmamız, doların ateşini düşürecek gerekli önlemleri yerinde ve zamanında almamız, sadece bizim için değil, ülkemiz ekonomisinin bütünü için de çok önem arz ediyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.