Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır bodrum konya ırak sgk cumhurbaşkanı erdoğan zam abd

“Yargının Yaptığı Anayasanın Hükmünü Uygulamak”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin, “Yargının şu anda yaptığı şey anayasa ve yasanın amir hükmüne uymak ve bu hükmü uygulamaktır. Yargı bağımsızdır. Yargı süreci işliyor, öyleyse hepimizin yargı sürecine saygı duyması, hukukun doğru işlemesine yardımcı olması gerekir” dedi.
 
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ni ziyaret etti. Gündemdeki konuları değerlendiren Bozdağ, PYD/YPG’nin DEAŞ terör örgütüne karşı kullanıldığına ve himaye edildiğine dikkat çekerek, “Dünyanın neresinde görülmüş bir terör örgütünün diğer terör örgütüne karşı kullanmak. 65 tane koalisyon ülkesi var orada, bombalıyor bölgeyi, bir avuç terörist bitmiyor. Adrese doğru giden mektup alınmaz mı? Dünyanın süper güçleri orda mazisi 5 yıl bile olmayan bir avuç terörist bitmiyor. Dünyanın pek çok ülkesinden, 150 ülkeden onca insan Irak’a ölmek ve öldürülmek için ikna edilip getiriyor. Evlatlarımızı bile aynı noktaya çekemezken bu kadar farklı ülkelerden insan öldürmek ve ölmek için kimler ikna ediyor? Çok net görülüyor bunun uluslararası proje olduğu. Bu terör örgütü hem Türkiye’nin düşmanı hem insanlığın hem de İslam’ın ve Müslümanların. DEAŞ’la mücadeleden dünya vazgeçse Türkiye vazgeçmeyecektir. Türkiye kendini koruma, müdafaa etme yaşam hakkına tehdit oluşturan terör örgütlerini yok etme hakkına sahiptir. Hem iç hukuk hem de uluslararası hukuka uygun bir şekilde bunu yerine getirecektir. Türkiye’den hukuka uymasını bekleyenlerin kendi ülkelerinden de hukuka uygun vermesi beklenir” dedi.
 
“Türkiye’nin İç İşlerine Karışamazsınız”
 
Almanya’da Türklere yönelik saldırıları anımsatan Bozdağ, “Türkiye'de süren davaların neredeyse hepsiyle ilgili görüş belirtme hakkını hem Sayın Merkel hem hükümet sözcüsü hem Adalet Bakanı hem de diğer Alman yetkililer kendinde görüyor. Türkiye'nin bağımsız, egemen bir devlet olduğunu, Türk yargısının da Alman yargısı kadar bağımsız ve tarafsız bir yargı olduğunu onlar görmek, anlamak zorundadır. Siz Türkiye'nin iç işlerine karışamazsınız. Alman Adalet Bakanı'nın da haddine değildir, Merkel'in de haddine değildir, başka bakanların da haddine değildir. Hiçbir ülkenin de haddine düşmemiştir”  dedi.
 
Alman Başbakanı ne ve Avrupa’nın komiserlerinin, Türkiye’ye ders verme hakkına sahip olmadığına dikkat çeken Adalet Bakanı Bozdağ, “Türkiye’yi yansız, bağımsız, objektif değerlendirdikleri zaman biz her türlü eleştiriye açığız ama terör örgütlerinin lojistiği ile terör örgütlerinin yazdığı raporların altına sadece imza koyarak, Türkiye’yi onların iddiasıyla yanlı, taraflı bir şekilde suçladıkları zaman o raporların bizim gözümüzde zerre kadar saygınlığı yoktur” dedi.
 
Türkiye'yi insan hakları ve hukuk devleti prensipleri çerçevesinde başkalarıyla mukayese edenlerin, önce dönüp kendilerine bakmalarını isteyen Bozdağ, Türkiye’nin, bundan sonraki süreçte başka ülkelerdeki hak ihlallerini, ihlali yapanların yüzüne söylemeye devam edeceğini kaydetti.
 
Türkiye’nin demokratik hukuk devleti olduğunu söyleyen Bozdağ, “Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemeler tarafından kullanılmaktadır. Hakimlerimiz görevlerinde bağımsızdır anayasa gereğince; anayasa, kanun ve hukuka bağlı vicdani bir kanaatle kararlar vermekte, adli işlemler yapmaktadır” dedi.
 
“Hepimizin Hukukun Doğru İşlemesine Yardımcı Olması Gerekir”
 
Bozdağ, konuşmasında aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu bazı milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. HDP'den 15 milletvekili hakkında gözaltı kararı verildiğini ifade eden Bozdağ, söz konusu kararlar eleştirilerek kıyametler kopartıldığını belirtti.
 
HDP Eş Genel Başkanlarının 7 Haziran seçimlerinin ardından dokunulmazlıkların kaldırılması için imza attığını ve çağrılarda bulunduğunu anımsatan Bozdağ, “Şimdi yeni durumda biz gitmeyeceğiz, bizi kimse alamaz ya da gelin alın… Neden? Çok açık talimat değişmiş. Örgüte malzeme taşımak, lojistik yapmak için bu kabul edilemez. Yargının şu anda yaptığı şey anayasa ve yasanın amir hükmüne uymak ve bu hükmü uygulamaktır. Yargı bağımsızdır. Yargı süreci işliyor, öyleyse hepimizin yargı sürecine saygı duyması, hukukun doğru işlemesine yardımcı olması gerekir” dedi.
 
“Hukuku Tanımamışlardır”
 
Gözaltına alınan milletvekillerinin hukukun işlemesine yardımcı olmadığına dikkat çeken Adalet Bakan, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Hukuk tanımamışlardır. Hukuka saygı duymamışlardır. Böyle bir durumda da kanunda, hukukun gereklerinin nasıl yerine getirileceğini açıkça yazmaktadır. Kanun yazdığı bir biçimde hukukun gerekleri yerine getirilmektedir. Bu da tamamen yargının yaptığı bir tasarruftur.  Böyle bir durumda da kanun, hukukun gereklerinin nasıl yerine getirileceğini açıkça yazmaktadır. Kanunun yazdığı biçimde hukukun gerekleri yerine getirilmektedir. Bu da tamamen yargının yaptığı bir tasarruf. Buradan Türkiye'yi eleştirmek için hazır kıta bekleyen, bütün kanallarıyla, temsilcileriyle Türkiye'ye çullanan herkese de söylüyorum; Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Türkiye'de yargı bağımsız ve tarafsızdır. Türk yargısının aldığı kararlara, eğer hukuk devletine, hukukun evrensel ilkelerine inanıyorsanız herkes gibi siz de saygı duymak zorundasınız. Bir bakın, yanlışlık varsa o zaman deyin ki 'Yanlışlık var.' Davetiye gidiyor, çağırıyor, gelmiyor, o zaman ne çare kalıyor, zorla getirme çaresi kalıyor. 'Bugünkü uygulamayı yapma dışında yargının eline bir seçenek bıraktılar da buna rağmen zorla getirme kararı alındı' denirse o zaman ben hak veririm. Ama yok öyle bir şey.”
 
Yasaların uygulanmasının yadırganması yerine, yasaya uymayanların eleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bozdağ, “Biz bir hukuk devletiysek yasaya yargının uymasını ve yasayı uygulamasını yadırgamak yerine bu yasanın amir hükümlerine uymayan ve uymamaya davet edenleri eleştirmemiz lazım. Herkes, 'Neden gözaltılar yapılıyor' yerine 'Neden yargının size yöneltilen yasal davetine icabet etmediniz de Türkiye'ye bu fotoğrafı yaşattınız' sorusunu sormalı. Çok net söylüyorum, uluslararası kamuoyunda 'Türkiye'de şöyle şöyle olaylar oluyor' denilsin diye, terör örgütünün propagandasına lojistik destek sağlamak için yargının davetine icabet edilmemiştir” diye konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.