Rize Sahipsiz Hayvanlar Sorununu ‘Birlik’te Çözme Kararı Aldı

Rize Belediyesinin projelerinden birisi olan “Sahipsiz Hayvanlar Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi” projesi çerçevesinde birlik kurma çalışması başlatıldı.

Rize Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kale Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen toplantıda Rize Belediyesinin İl genelini kapsayan “Sahipsiz Hayvanlar Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi” projesinin hayata geçirilmesi noktasında Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’ın ev sahipliğinde İlçe ve Belde Belediye Başkanlarının katılımı ile bir toplantı düzenlendi.

Rize Belediye Meclis Üyesi Veteriner Hekim Burak Çakıroğlu’nun yapmış olduğu görsel sunum eşliğinde gerçekleşen toplantıda projenin hayata geçirilebilmesi için atılan adım noktasında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu ve proje kapsamında “birlik” kurma çalışmaları başlatılması için görüşme yapıldı. Rize Belediye Başkanımız Prof. Dr. Reşat Kasap’ın desteği ve yönlendirmeleriyle il genelinde eş zamanlı olarak başarı sağlanabilmesi için bu proje hayata geçirilmesi noktasında adımlar atılmıştır.

PROJEMİZ İÇİN “BİRLİK” KURMA ÇALIŞMALARI BAŞLATTIK.

Toplantı da açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Birincisi vicdani duygular, ikincisi yasa gereği bir belediyenin hayvanları koruma kanununa uygun olarak alacağı tedbirleri harfiyen uygulamakta hatta fazlasıyla özverili çalışmalar yapmaktayız. Rize Belediyesi başta olmak üzere 21 ilçe ve 348 köy adına il özel idaresi ortaklığıyla ‘birlik’ kurma çalışmaları başlatıldı. Proje çalışmaları tamamlanan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ihale aşamasındadır. Yapımı 2016 yılında tamamlanması beklenen Rehabilitasyon Merkezimiz eş zamanlı olarak çalışmalarını yürütecek. 5199 sayılı kanununun, belediyelerin alacağı tedbirler kısmında, hayvanların rehabilite edilerek alındığı ortama geri bırakılması ibaresi mevcuttur. Belediye olarak zaten rehabilitasyon merkezimizde bu sokak hayvanlarının kuduz aşıları, parazit kontrolleri, uzun etkili koruyucu antibiyotik uygulamaları ve küpelenerek alındığı ortama geri bırakılması işlemlerini yapıyorduk. Bunu sadece merkezde yapmak yetersiz kaldı. Bu sebeple il, ilçe belediyelerimizin maddi desteğiyle projelendirip ortak kullanım alanı haline getirdik. Bundan sonra hayvanlarımıza zarar vermeden aksine koruyarak aynı dünyayı paylaştığımızın bilincine vararak daha huzurlu ve rahat bir yaşam sürdüreceğiz. Hepimiz hayvanları sevmek zorunda değiliz ama onları doğal yaşam alanından uzaklaştırma hakkına sahip değiliz. Halkımızın da bu konuda göstereceği hassasiyet ve ilgiye şimdiden teşekkür ederiz.

DAHA GENİŞ ÇAPTA BİR REHABİLİTASYON VE YAŞAM MERKEZİ PROJESİ BAŞLATTIK.

Daha önce şikayetler üzerine kısırlaştırma ameliyatları yapıldı. Başarı oranı farklı illerde yüzde 60 veya 75’lerde iken yüzde 90 başarı sağladık. Ancak sürekli çevre ilçelerden yeni sahipsiz hayvanların merkeze getirilmesiyle üreme devam etti. Rehabilitasyon merkezi çalışmalarının yetersiz kalması sebebiyle hayvanlara yeni yaşam alanı oluşturmak için daha geniş çapta bir rehabilitasyon ve yaşam merkezi projesi başlattık. Sadece merkezde değil il genelinde eş zamanlı olarak tüm belediyelerin ve il özel idarelerin desteği ile hayvanlar sağlık kontrolünden geçirilip, tüm aşıları yapılacak, bakım ve tedavileri sağlanacak, kısırlaştırılıp doğal yaşam alanlarına bırakılacak. Rehabilitasyon merkezimiz Çayeli Seslidere Mevkiinde olması planlanıyor. Burada kafeteryamız, toplantı salonumuz, hayvan hastanemiz, operasyon alanlarımız, ameliyat sonrası bekleme alanlarımız, karantina bölgemiz, serbest gezi alanlarımız, kedi evimiz olacak. ( köpeklerin stresten ve kedi sesinden uzak olması gerekiyor. Bu sebeple onlara ayrı bir yaşam alanı oluşturduk.) Tedavisi biten hayvanlar kendi yaşam alanlarına bırakılacaktır. Ama agresif, insanlara zarar veren, hasta, sakat, bakıma muhtaç olanlar burada kalmaya devam edecek” dedi.

Toplantıda Rize Belediyesinin Sokak hayvanlarına yönelik yapmış olduğu çalışmalardan örnekler verildi. Rize belediyesi olarak bu konuda yasalara dayanarak aşırı hassasiyetle çalışmalarımıza ve projelerimize devam ediyoruz. Yapılanlar göz önünde olmasa da arka planda isimsiz kahramanlarımızla çok yoğun çalışmalar, işlemler, ameliyatlar gerçekleşiyor. Resimlerde de gördüğünüz gibi elimizden geldiğince ‘can’ kurtarıyoruz. Örnek vakalar; boynundaki ipten dolayı boynu kesilmek üzere olan, meme tümörü saptanan, iltihaplı rahim operasyonu geçiren, yüzlercesi kısırlaştırılan, kuduz vb.. hastalıklara karşın aşılar yapılan, sokakta yaralanan, kolu bacağı kırılan yüzlerce hayvan tedavi ediliyor.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.