Öne Çıkanlar chp şehit gündem özeti AHEF ANEL Fintek Pandemi tbmm HÜFE facebook Covid19 Elizabeth Kiondo

IMF Türkiye'nin Risk Altında Olduğunu Söyledi

IMF Türkiye’de kısa ve orta vadedeki temel riskin GSYH’nın yıllık yaklaşık yüzde 25’ine karşılık gelen ve “Aşil’in topuğu” olarak nitelenen  “büyük dış finansman gereği” olduğunu bildirdi.

Geçtiğimiz hafta yapılan IMF Avrupa Birimi Basın Toplantısı’nda Avrupa Birimi Direktör Yardımcısı Philip Gerson “Türk ekonomisi için kısa ve orta vadede gördüğünüz en büyük riskler nelerdir. Göçten kaynaklanan ve yerli işçilerden daha ucuza çalışabilen kayıt dışı emeğin etkisi ne olur?” şeklindeki soruları yanıtladı.

Gerson, “Önceki 4. Madde konsültasyonundan uzman raporunda, henüz sonuçlandırılan 4. Madde heyeti nihai açıklamasında yeniden Türkiye’deki ana risk olarak gündeme gelen bir konu, şayet ifade edecekseniz Türkiye’nin uzun süredir devam eden Aşil’in topuğu, GSYH’nın yıllık yüzde 25 kadar bir şekilde olan büyük dış finansman gereğidir” dedi.

 

 

IMF’YE GÖRE PÜF NOKTASI

Philip Gerson, ekonomiyi risklere açık bırakan belirsiz küresel ortamda Türkiye’ye politika tavsiyelerinde püf noktasının; ekonomiyi yeniden ihracat yönelimli hale getirmeye yardımcı olacak ve verimliliği zaman içinde artıracak yapısal reformlar yanında; sıkı mali ve sıkı para politikaları yoluyla iç tasarrufların teşvik edilmesine yardım edecek önlemler alınması olarak  görüldüğünü belirtti.  Gerson, Türkiye için temel riski bu alanda gördüklerini kaydetti.

Gerson Suriyelilerin emek piyasasına olumlu etkisi konusunda yapılması gerekenleri, “göçmenleri kayıtlı işgücü haline getirmek, dil ya da mesleki alanda yetiştirmek” şeklinde sıraladı.

 

AŞİLİN TOPUĞU NE ANLAMA GELİR ?

Homeros'un İlyada eserine göre savaşçı Aşil’in annesi oğlunu sol topuğundan tutarak yıkamaktadır ve sadece oradan vurulursa öleceğine inanılır. Efsaneye göre Aşil, öleceğini bildiği halde Helen'i geri almak için yapılan ve en büyük savaş kabul edilen Truva Savaşı'na adının sonsuza kadar anılması için katıldı. Aşil, Truvalı prens Paris tarafından sol topuğundan okla vurularak öldürüldü. Böylece “Aşil’in topuğu” zayıflığı tanımlamak için zaman zaman  kullanılan bir deyim oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.