Öne Çıkanlar şehit gündem özeti AHEF Fintek ANEL Pandemi HÜFE facebook tbmm Covid19 cumhurbaşkanı erdoğan Sabri Ülker Vakfı

TBB Külliyedeki Adli Yıl Açılışına Katılmıyacak

Türkiye Barolar Birliği, ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak olan 2016-2017 Adli Yıl Açılış Törenine katılmama kararı aldı. Kararın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetten ve avukatların tepkisine neden olduğu için alındığı belirtildi.

Türkiye Barolar Birliği, (TBB) ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenecek olan 2016-2017 Adli Yıl Açılış Törenine ilişkin yazılı açıklama yaptı. TBB Yönetim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak olan Adli Yıl Açılış Törenine katılmama kararı aldı. Kararın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetten alındığı belirtilirken, Külliye'de düzenlenecek olan törene TBB’nin katılmasının avukatların tepkisine neden olduğu öğrenildi.

TBB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, Yargıtay Başkanlığı’nca bir otelin kongre salonunda düzenlenecek olan 2016-2017 Adli Yıl Açılış Törenine davet edilerek, geleneğe uygun bir şekilde konuşma yapılmasının istendiği ve bu durumun memnuniyetle kabul edildiği belirtildi.
Törenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacağına dair 21 Ağustos 2016 tarihinde medyada haberler çıkması üzerine, bu durumun kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceğinin, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceğinin Yargıtay Başkanlığı’na sözlü olarak iletildiği bilgisine yer verilen açıklamada, yargının adil olması kadar adil görünmesi gereğini vurgulayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yerleşik içtihadına da işaret edildiği belirtildi.

Barolar Birliğinin konuya ilişkin daha önce yaptığı değerlendirmesinde, ‘15 Temmuz sonrası yaşanan, herkesin ihtiyaç duyduğu milli birlik ve beraberlik ruhuna, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ulusal ve uluslararası kamuoyunda sorgulatarak zarar verebilecek bir organizasyonu doğru bulunmayacağına ve meselelerin iletişim yoluyla çözülebileceğine dair inancın dile getirildiğinin anımsatıldığı açıklamada şöyle denildi:
“Bu süreçte, Yargıtay Başkanlığı ile karşılıklı sürdürdüğümüz yapıcı ve iyi niyetli diyaloğa rağmen sorunun çözülememesi üzerine, 21 Ağustos 2016 tarihli kamuoyu açıklamamıza uygun şekilde Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl Açılış Törenine Türkiye Barolar Birliği’nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.