Öne Çıkanlar şehit gündem özeti AHEF Fintek ANEL Pandemi HÜFE facebook tbmm Covid19 cumhurbaşkanı erdoğan Sabri Ülker Vakfı

IMF Türkiye'yi Takdir Etti

IMF Başkan Yardımcısı Mitsuhiro Furusawa, Ürdün, Lübnan ve Türkiye ile bölgedeki diğer ülkelerin yetkililerin Suriyeli göçmenleri ülkelerinde konuk etmelerinden dolayı kuruluş adına takdir duygularını ifade etti.

Furusawa, Suriye ve Bölgenin Desteklenmesine Yönelik Londra Konferansı’nda bir konuşma yaptı. Uluslararası toplumun Orta Doğu ve Kuzey Afrika (ODKA) bölgesinde şiddetli çatışmalardan ve yayılmasından etkilendiği dönemde sürekli ve hızlandırılmış önleyici çaba içinde olması gerektiğini bildiren Japon ekonomist, “İlk olarak IMF adına Ürdün, Lübnan, Türkiye ve geçen birkaç yıl içinde Suriye’den gelen göçmenlere ev sahipliği yapmış bölgedeki diğer ülkelerin yetkililerine takdirlerimi ifade etmeme izin verin” diye konuştu. Furusawa sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şiddetten kaçan insanlar için güvenli bir liman imkânı vermede bu ülkeler uluslararası toplum için önemli ve asil bir kamu yararı temin etmişlerdir. Çabalarının kapsamı olağanüstü olmuştur: Ürdün ve Lübnan’da resmi kayıtlı Suriyeli göçmenlerin oranı toplam nüfuslarının sırasıyla yüzde 10’u ve yüzde 25’idir. Ve bu ülkelerin kapılarını, kendi ekonomik, sosyal ve politik görünümlerinin göçmen artışından soyutlansa bile zaten kesinlikle zorlu olduğu bir dönemde açtıklarının anımsanması önemlidir.”

Furusawa, ilk olarak IMF’nin uluslararası toplumun ODKA bölgesinde, Suriye’deki ve diğer ülkelerdeki çatışmalardan kaçan göçmenlere ev sahipliği yapan ülkeleri desteklemesini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

“Umarım bu konferans ve bağlantılı girişimleri Ürdün, Lübnan, Türkiye ve önemli göçmen nüfuslarının gereksinimlerini karşılamada diğerlerine yardımcı olmada bir kilometre taşı haline dönüşecektir. Onları insani angajmanlarının sonucu olarak ortaya çıkmış önemli ekonomik ve sosyal baskıların üzerine gitmelerine destek vermeliyiz.”

İkinci olarak bölgedeki borç görünümlerin finansmanına dikkat edilmesini isteyen IMF Başkan Yardımcısı, “Kimi ülkelerdeki yüksek borç düzeyleri karşısında bağış ya da yüksek imtiyazlar formunda göçmenlerin konuk edilmesi için finans desteği sağlamanın önemini yinelemek isterim. Deneyimler; sürdürülemez borç düzeylerinin, sonuçta toplumsal ve siyasi istikrar için büyük bir önkoşul olan, ülkenin ekonomik istikrarı ve kalkınması üzerinde büyük etkileri olduğunu, tekrar tekrar göstermiştir” dedi.

IMF’nin makroekonomik istikrarın sağlanması ve kapsayıcı büyümenin desteklenmesinde bölge için güçlü bir ortak olmaya devam edeceği konusunda güvence veren Furusawa, 2012-15 arasında Ürdün’e göçmenlerle ilgili harcamaları dolayısıyla yaptıkları yardımı örnekledi, bu yardımın Ürdün’ün dış ve iç dengesizliklerinin büyük ölçüde azalttığını finansal istikrarın kurulmasına yardımcı olduğunu bildirdi.

IMF yöneticisi, uluslararası toplumun desteğini katalize etmede yardımcı olabilecek güçlü politika çerçevelerine odaklanmak yoluyla, ülkelerin bu zorluklarla başarıyla baş edebilmelerine yönelik çabalarına yardımcı olmada kritik ortak olmaya devam edeceklerini kaydetti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.